Home » Boeken: Lezen over Italië » De nieuwe paus
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De nieuwe paus

In de Duomo van Siena, in het middenschip en het koor, zie je een hele rij pausen op je neerkijken. Maar liefst 171 pauselijke hoofden zijn hier vereeuwigd. De rij begint met Petrus, de eerste paus – rechts van hem een buste van Christus, in het midden van de achterwand van het koor. Met de klok mee zie je vervolgens in chronologische volgorde de andere pausen, met als laatste, links van Christus, paus Lucius III, die tussen 1181 en 1185 paus was.

Eigenlijk had de rij pausen moeten eindigen met Alexander III, paus van 1159 tot 1181, die afkomstig was uit Siena en die in 1179 de Duomo inwijdde. Het kerkbestuur wilde echter geen plek inruimen voor het borstbeeld van pausin Johanna, waardoor de reeks pausen eindigt met Lucius III.

800px-Duomo_di_siena,_serie_dei_papi_01
foto: Sailko

De nieuwe paus zal dan ook geen borstbeeld in de Duomo van Siena krijgen. Wel verschijnen er een heleboel boeken over hem, in allerlei talen. In het Nederlands verscheen vorige week De nieuwe paus, van de hand van Stijn Fens.

Wat weten we nu eigenlijk over de nieuwe opvolger van Petrus? Hoe gaat dat precies in zijn werk, zo’n pausverkiezing? En welk werk liet de vorige paus voor Franciscus achter? Fens, al sinds jaar en dag kind aan huis in het Vaticaan, vertelt over alle ins en outs van het nieuwe pontificaat. Van de pauselijke brillenmaker tot Vatileaks, van zwarte rook tot witte rook, van lobby’s tot pijnlijke dossiers: alles wat een conclaaf zo spannend maakt komt aan bod in De nieuwe paus.

omslag_denieuwepaus

Een fragment, over het moment waarop de nieuwe paus bekend wordt gemaakt:

‘Anderhalf uur later gaan de balkondeuren van de Sint-Pieter open en komt kardinaal Tauran naar buiten om ons in de taal van de Kerk, het Latijn, te vertellen wie de tweehonderdvijfenzestigste opvolger van Petrus is. Wilfred en ik zien hem verschijnen op een tv-scherm dat in de gauwigheid op onze commentaarpositie is neergezet. De kardinaal heeft Parkinson en dat kun je zien. Hij beweegt niet soepel. We hebben geen geluid en moeten het doen met de galm van het plein achter ons.

Het Habemus Papam krijgen we nog net mee. Maar de naam van de nieuwe paus kunnen we niet verstaan. Verdomme, gaat het weer mis. Bij de vorige pausverkiezing in 2005 kon ik alles volgen, maar waren er in Hilversum technische problemen. Ik kijk naar links of de collega’s van de VRT iets weten. Nee dus. Dan roept hun producer: ‘Bergoglio, Bergoglio.’ Iedereen om ons heen is compleet verrast en bladert wanhopig door zijn papieren. Hoe oud is-ie? Wat zijn z’n voornamen? In mijn hersenen vindt een wanhopige zoektocht plaats naar het dossier over de Argentijnse kardinaal dat ik gisteren in de haast ergens op een afgelegen plek in mijn hoofd heb achtergelaten. Hij zit niet bij mijn top vijf van wie ik de biografieën op papier bij me heb. Wat ga ik zeggen?

Daar is Wilfred al met zijn vraag: ‘Wat weten we over Bergoglio?’ Als door een wonder vindt mijn geheugen de informatie over Bergoglio terug en ik begin te praten. ‘Jorge Mario Bergoglio is 76 jaar, aartsbisschop van Buenos Aires, een eenvoudige kardinaal die met de metro naar zijn werk gaat en niet in het aartsbisschoppelijke paleis is gaan wonen, maar in een eenvoudig appartement. Bij het conclaaf van 2005 haalde hij al veertig stemmen en was daarmee de grote tegenstrever van Ratzinger.’ Ik hervind mijn rust. Als we weer even van de zender zijn, komen we ook zijn pausnaam te weten, want die hadden we in alle tumult ook gemist. Weer een verrassing: Franciscus, naar Franciscus van Assisi, de voorvechter van twee groepen verworpenen der aar de: de armen en de dieren, en bovendien patroon van Italië. Een naam als een programma voor een pontificaat.

Dertig kilometer verderop gaat zo rond deze tijd in de studeerkamer op de derde verdieping van het pauselijk buitenverblijf de telefoon. Aartsbisschop Georg Gänswein, privésecretaris van Benedictus XVI, neemt de telefoon op en geeft ’m meteen door aan de emeritus paus, die al een paar uur biddend voor het televisietoestel zit. ‘Heilige Vader, de nieuwe paus aan de lijn.’Wat volgt is een uniek telefoongesprek. Nog nooit in de lange geschiedenis van de katholieke Kerk heeft een paus met zijn voorganger gebeld.

Vanuit de Sixtijnse kapel is de nieuwe paus inmiddels naar de Cappella Paolina gelopen, waar het conclaaf ruim vierentwintig uur geleden voor hem begon. Hier bidt hij enige tijd alleen.

Even later krijgen wij paus Franciscus in beeld als hij de Zaal der Zegeningen, boven de ingang van de Sint-Pieter, binnenkomt. De witte, pauselijke soutane zit hem als gegoten. Ik kijk naar Wilfred: hij heeft tranen in zijn ogen. De nieuwe paus daalt drie treden af en komt vervolgens tevoorschijn boven de rand van het middenbalkon. Daar staat hij dan. Vóór hem een donkere massa met eindeloos veel geflits. Daarachter Rome. Tot zijn dood zal hij hier moeten wonen.’

Lees meer over de nieuwe paus in

omslag_denieuwepaus

De nieuwe paus
Stijn Fens
ISBN 9789025300951
€ 8,95
uitgeverij Athenaeum

Bestel De nieuwe paus via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *