Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 10 fijnste stranden in de buurt van Rome

Wordt de hitte in de Eeuwige Stad je even teveel? Reis dan vanuit hartje Rome naar een van deze tien stranden voor een heerlijke dosis vitamine Z (zon, zee en zand), zodat je de dag erna weer vol energie kunt genieten van alle moois dat Rome te bieden heeft.

Om optimaal van een dagje strand te genieten, is het wel goed om te weten dat de meeste Italiaanse stranden geen vrije stranden zijn, zoals in Nederland en België. Een dagje strand betekent vaak een dagje stabilimento, een strandtent waar je een plekje huurt (voor een dag, een week of het hele seizoen), met strandstoelen en parasols. Meestal is er ook een bar en een restaurant, zodat je je over niets anders hoeft te bekommeren dan een goed plekje en een fijn boek.

Paradise Beach – Maccarese

Paradise Beach doet zijn naam eer aan en is echt een paradijsje. Het is de ideale plek om de hele dag te lezen, zonnen en doezelen, met tussendoor een groot bord spaghetti alle vongole als lunch. In deze blog vertellen we je meer over dit paradijselijke strand.

Fregene

Niet ver van Paradise Beach vind je nog veel meer zandstranden, met zowel stabilimenti (strandtenten waar je een ligbedje en parasol kunt huren) als vrij strand. Aan de inwendige mens is ook gedacht, met een keur aan restaurantjes en tavole calde.

De stranden van Fregene zijn vanuit Rome te bereiken met de Cotral-bus (check hier routes en tijden). De rit duurt ongeveer een uur.

Ostia

Het strand van Ostia ligt het dichtst bij Rome. Dat is makkelijk, maar het betekent ook dat het er – zeker in de zomermaanden – erg druk kan zijn. Bovendien vind je hier nauwelijks vrij strand; houd er dus rekening mee dat je een ligbedje moet huren.

Neem voor een dagje strand in Ostia vanaf Station Ostiense (bij de Piramide) de trein naar Ostia Lido. Liever naar een vrij stuk strand? Trein dan door naar Cristoforo Colombo en neem vanaf hier de bus 07MARE naar de Cancelli-stranden (letterlijk ‘hekken’), die zijn genummerd van 1 tot en met 7. Bij Cancello 2, 4 en 7 vind je ook restaurants/strandtenten.

Anzio / Nettuno

Echt even de stad uit? Neem dan de trein zuidwaarts, naar Anzio (ongeveer een uur treinen) of – nog een klein stukje verder – naar Nettuno. Vanaf beide stations wandel je naar het strand, waar veel ruimte is om in alle vrijheid je handdoek uit te spreiden.

Extra meegenomen: op het strand van Anzio wappert een Bandiera Blu (Blauwe Vlag), hetgeen betekent dat het strand en de zee schoon en veilig zijn.

Sabaudia

Ook op het strand van Sabaudia wappert een Blauwe Vlag. Je vindt hier veel vrij strand en enkele strandtenten waar je een ligbedje/parasol kunt huren.

Je reist het makkelijkst naar Sabaudia met de Cotral-bus vanaf metrohalte Laurentina (linea B). Op het Piazza Oberdan kun je de shuttlebus naar de kust nemen.

San Felice Circeo

Bijna honderd kilometer ten zuiden van Rome schittert het strand van San Felice Circeo, met helder zeewater – niet voor niets wappert ook hier weer een Bandiera Blu. Je vindt er vooral veel stabilimenti, maar bij de haven vind je ook een vrij strand.

Ook voor San Felice Circeo reis je met de Cotral-bus vanaf metrohalte Laurentina (linea B). Vanaf de laatste halte is het dan nog ongeveer tien minuten lopen naar het strand.

Terracina

Terracina ligt nog net iets zuidelijker dan San Felice Circeo. Vanaf Termini neem je de trein naar Napels, je stapt uit bij Monte San Biagio en neemt dan de bus die je in zo’n tien minuten naar het strand brengt – met zowel vrij strand als strandtenten. Het strand is hier zeer goed onderhouden en schoon (er wappert niet voor niets een Bandiera Blu) en daarmee ook een ideale plek voor gezinnen.

Sperlonga

Sperlonga ligt precies tussen Rome en Napels in. Het is een populaire badplaats, wat begrijpelijk is als je de fijne zandstranden en het blauwe water ziet (bekroond door een vrolijk wapperende Bandiera Blu). De mooiste stranden langs de Riviera van Odysseus, zoals de baai hier wel genoemd wordt, zijn La Spiaggia dell’Angolo en La Spiaggia Bazzano.

Santa Marinella

Ook ten noorden van Rome kun je naar het strand. Vanaf Termini trein je bijvoorbeeld in een uurtje naar Santa Marinella. Er is een klein maar fijn zandstrand, met zowel een stuk vrij strand (waar je gewoon je handdoek in het zand kunt leggen) als een stuk waar je een strandbedje met parasol kunt huren – heerlijk als je er echt een stranddagje van maakt.

Santa Severa

Net iets zuidelijker dan Santa Marinella schittert het strand van Santa Severa, dat wordt bekroond door een heus kasteel (dat schitterend oplicht in het licht van de ondergaande zon). Ook hier vind je zowel een vrij strand als een stuk strand met stabilimenti, waar je per dag een strandbedje met parasol kunt huren.

Het strand is makkelijk aan te lopen vanaf het station Santa Severa (op de lijn Rome – Civitavecchia); reken op een klein kwartiertje wandelen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Oh super handig zo’n strandenlijstje, toevallig wil ik binnenkort naar Rome en Napels en dan komt dit zeker van pas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *