Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Moderne musea in Rome

Je zou het bijna vergeten met al die schatten uit de oudheid, maar Rome heeft ook volop moderne kunst te bieden. We geven tien tips voor moderne musea in de Eeuwige Stad!

Mattatoio – Testaccio

In het Mattatoio, het voormalige slachthuis in de wijk Testaccio, vind je nu schitterende exposities met hedendaagse kunst. In de gebouwen waar vroeger de koeien werden geslacht, dwaal je nu langs moderne installaties, kunstwerken en projecties.

Het Mattatoio (dat is gevestigd aan het Piazza Orazio Giustiniani 4) is van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 20.00 uur geopend. Ideaal dus om even een kijkje te komen nemen voordat je je te buiten gaat aan de culinaire verleidingen van Testaccio. Je vindt alle informatie over de tijdelijke tentoonstellingen en andere evenementen op de website van het Mattatoio.

foto’s: Mattatoio Roma

MACRO

Aan de andere kant van de stad, ligt het MACRO (Via Nizza 138). Ook hier geniet je van moderne kunst – dat wil zeggen kunstwerken van na de Tweede Wereldoorlog – en ook hier weer een bijzondere setting: een voormalige bierbrouwerij.

De Franse architecte Odile Decq heeft ervoor gezorgd dat het gebouw zelf ook zeer kunstig in elkaar zit. Loopbruggen en hellende vlakken slingeren zich door de verschillende ruimtes en zorgen voor een ‘integratie van beweging,’ aldus Decq.

MAXXI

Maar het kan nog grootser! In de wijk Flaminio, net ten noorden van het historisch centrum, schittert het Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo, het Nationale Museum voor kunst van de eenentwintigste eeuw. Het museum, dat kortweg MAXXI wordt genoemd, is het eerste nationale museum voor hedendaagse kunst in Italië.

foto: DFLCPrints

Het beslaat bijna dertigduizend vierkante meter, verdeeld over verschillende kathedraalachtige zalen die elkaar overlappen en kruisen. Interieur en exterieur lopen in het gebouw naadloos in elkaar over. Zo heb je niet het idee dat je een museum bezoekt, je maakt eerder een spannende, mysterieuze reis door de intrigerende wereld van de Italiaanse hedendaagse kunst en architectuur.

Ook nu is de locatie bijzonder: het museum is gevestigd in een voormalige autofabriek. De architecte, Zaha Hadid, heeft een knap staaltje werk geleverd, want het MAXXI is echt een van de meest bijzondere moderne gebouwen die je ooit hebt gezien. Hadid liet tijdens een internationale competitie ruim tweehonderdvijftig concurrenten – onder wie Rem Koolhaas – achter zich met haar unieke, vooruitstrevende ontwerp.

Je vindt het MAXXI aan de Via Guido Reni 10. Het is dagelijks, behalve op maandag, geopend van 11.00 tot 19.00 uur. Op donderdag kun je er ook ‘s avonds terecht, dan is het museum tot 22.00 uur open.

foto: PitK

Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz (MAAM)

In Rome vind je ook veel kunst buiten de muren van musea, gewoon op straat. De muren van de Eeuwige Stad lenen zich prima voor kleurrijke street art. Vooral in de wijken Pigneto, Ostiense, Tor Marancia en Torpignattara kun je je hart ophalen aan kleurrijke kunstwerken op onverwachte plekken.

Kun je geen genoeg krijgen van street art? Bezoek dan ook eens het MAAM, het Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz (aan de Via Prenestina 913).

In een oude fabriek waar ooit varkensvlees rijpte, kun je je nu elke zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur vergapen aan vernieuwende street art. In dit artikel lees je er meer over.

Centrale Montemartini

Het mooiste moderne(re) museum in Rome is wat ons betreft Centrale Montemartini. In deze oude elektriciteitscentrale kun je nu je hart ophalen aan beelden uit de collectie van de Musei Capitolini. Het contrast tussen de eeuwenoude beelden en moderne(re) machines is enorm – en enorm mooi! Elke keer opnieuw krijgen we er kippenvel van!

Centrale-Montemartini-Rome (5)

Centrale Montemartini was tot 1963 nog een elektriciteitscentrale. De centrale werd in 1911 gebouwd en is vernoemd naar ingenieur Giovanni Montemartini, die het gebouw ontworpen heeft. De centrale zorgde voor de elektriciteit van alle straatlantaarns en andere buitenverlichting in Rome.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de centrale slechts ternauwernood gespaard. De arbeiders kwamen namelijk op het ingenieuze idee om de pauselijke vlag uit te hangen – maar hun idee kwam wel pas op het allerlaatste moment.

Vanaf 1963 wordt de elektriciteitscentrale niet meer als zodanig gebruikt. In eerste instantie werd het gebouw een opslagplaats, maar in 1997 kwam iemand op het lumineuze idee om de centrale om te bouwen tot een museum.

Centrale-Montemartini-Rome (17)

De collectie van de Centrale Montemartini bestaat voornamelijk uit beelden die afkomstig zijn uit de kelders van de Musei Capitolini, de Capitolijnse musea. De marmeren beelden die zomaar tussen de imposante machines, gigantische kolenbranders, transformatoren, dieselmotoren en turbines staan, zorgen voor een adembenemend contrast.

De oude machines worden bijna museumstukken, terwijl de beelden als het ware tot leven worden gewekt. Het schitterende contrast tussen immobilisme en beweging, tussen kunst en wetenschap, tussen het wit van de marmeren beelden en het zwart van de oude machines maakt de oude elektriciteitscentrale tot een onmisbaar onderdeel van ons Romeinse favorietenlijstje.

Je vindt de Centrale Montemartini aan de Via Ostiense 106. Het is dagelijks, behalve op maandag, geopend van 9.00 tot 19.00 uur.

Palazzo Merulana

Palazzo Merulana opende in mei 2018 de deuren. In het voormalige Ufficio d’Igiene schittert nu de kunstcollectie van de Fondazione Elena en Claudio Cerasi, grotendeels bestaand uit werken uit de periode tussen de twee wereldoorlogen.

Er zijn werken van onder meer De Chirico, Jan Fabre, Giuseppe Penone en Giacomo Balla. In deze blog vertellen we je meer over dit nieuwe museum.

Je vindt Palazzo Merulana aan de Via Merulana 121. Het museum is dagelijks geopend, behalve op dinsdag. Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag kun je er terecht van 14.00 tot 20.00 uur, in het weekend van 10.00 tot 20.00 uur.

Palazzo delle Esposizioni

Het Palazzo delle Esposizioni is de grootste tentoonstellingsruimte die je in het centrum van Rome kunt vinden: met meer dan tienduizend vierkante meter aan expositieruimte vinden hier de grootste culturele happenings van de stad plaats. De tentoonstellingen die je er kunt bezoeken zijn meestal zeer de moeite waard – net als de boekwinkel en de caffetteria.

Je vindt het Palazzo delle Esposizioni aan de Via Nazionale 194. De openingstijden zijn afhankelijk van expositie en seizoen, dus check voor je bezoek alle details op de website van het Palazzo delle Esposizioni.

foto’s: Palazzo delle Esposizioni

Galleria Nazionale d’Arte Moderna (GNAM)

Dit museum voor moderne kunst ligt in het groene hart van Rome, de Villa Borghese. Het is een overblijfsel van de Wereldtentoonstelling van 1911 in Rome.

Verwacht in de collectie van het GNAM geen meesters van de barok of renaissance, maar uitsluitend werken van Italiaanse kunstenaars uit de negentiende en twintigste eeuw (met onder andere werk van Marini en De Chirico). De collectie omvat ook internationale kunst uit dezelfde periode, bijvoorbeeld van Kandinsky en Mondriaan. In dit artikel lees je er meer over.

Je vindt de Galleria Nazionale d’Arte Moderna aan de Viale delle Belle Arti 131. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 8.30 tot 19.30 uur.

Galleria d’Arte Moderna

De Galleria d’Arte Moderna (niet te verwarren met bovengenoemde Galleria Nazionale d’Arte Moderna) is een voormalig klooster dat is omgetoverd tot museum. Er zijn ruim drieduizend werken te zien van verschillende kunstenaars. De collectie omvat beelden, schilderijen, tekeningen en gravures die samen een prachtig overzicht bieden van de kunst die van begin negentiende tot halverwege de twintigste eeuw in Rome werd verzameld en bewaard.

De Galleria d’Arte Moderna ligt aan de Via Francesco Crispi 24. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.30 uur.

foto: Galleria d’Arte Moderna

Chiostro del Bramante

Op een steenworp afstand van het drukke Piazza Navona ligt het Chiostro del Bramante, waar in de voormalige kloosterzalen tentoonstellingen gehouden worden – vaak staat er moderne kunst op het programma.

Zo zagen we er de afgelopen jaren tentoonstellingen met onder anderen Mirò, Karl Lagerfeld, Escher, Lourens Alma-Tadema, Stanley Kubrick en Chagall in de hoofdrol.

Je vindt het Chiostro del Bramante aan de Arco della Pace 5, naast de Santa Maria della Pace. Het is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag zelfs tot 21.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Blij om te zien dat Museo Centrale Montemartini in jullie overzicht opgenomen is. Mijn favoriete museum in Rome! Echt een aanrader…en heel makkelijk te bereiken met de metro!

  2. Zeker, het is een van onze favoriete musea in heel Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *