Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bijzondere street art in het Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz (MAAM)

Als toerist in Rome kom je vaak niet verder dan het Colosseum, Piazza Navona, het Pantheon en de Trevifontein. Zeker tijdens een eerste bezoek blijf je in het historisch centrum, terwijl Rome zoveel méér is dan eeuwenoude gebouwen en prachtige pleinen – hoe schitterend die ook zijn.

Ook wij ‘moeten’ altijd even naar de opening in het dak van het Pantheon staren, het Colosseum zien als de avond valt en het geklater van Bernini’s fontein op Piazza Navona horen.

Maar daarnaast trekken we ook altijd even het centrum uit. Want juist in de buitenwijken stuit je op verrassend veel street art, met onverwachte pareltjes van grote namen uit de street art scene.

Een museum voor street art

We namen je al mee naar de wijk Trullo en struinden rond in Tor Marancia en Torraccia en Torpignattara, om schitterende kunstwerken te bewonderen die de wijk letterlijk en figuurlijk kleur geven.

De hoogste concentratie street art in Rome vind je echter in een museum. Dat lijkt misschien een contradictio in terminis, maar het Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz (MAAM) aan de Via Prenestina 913 omvat meer dan zeshonderdvijftig street art-werken, van onder anderen Alice Pasquini, Millo en Diamond.

Schoonheid zal de wereld redden

Alleen al de locatie van het MAAM is uniek. Het museum is gevestigd in een verlaten fabrieksgebouw, dat ook onderdak biedt aan ongeveer tweehonderd immigranten en voormalig daklozen die een thuis hebben gevonden tussen de kleurrijke muren. Daarmee is het, voor zover we hebben kunnen achterhalen, het enige permanent bewoonde museum ter wereld.

‘Schoonheid zal de wereld redden,’ zo schreef Dostojevski ooit. De hele wereld is misschien wat veel gevraagd, maar hier, aan de rafelranden van een Romeinse buitenwijk, heeft kunst in elk geval de wereld van een aantal mensen weer kleur gegeven.

Bolwerk van bijzondere street art

Op ongeveer tien kilometer van het historisch centrum zien de straten er heel anders uit dan rondom de Trevifontein of het Pantheon. De Via Prenestina is een aaneenschakeling van troosteloze flatgebouwen, supermarkten, kleine winkels met reclame in neonkleuren, garages en autobedrijven die zonder enige stedelijke planning neer zijn gezet.

Pas op nummer 913 krijgt de Via Prenestina weer wat kleur. Je kijkt er in een paar prachtige, bijna hypnotiserende ogen, geschilderd in een kleurrijk gezicht dat sinds 2014 uitkijkt op dit stukje van de Via Prenestina, dankzij de Braziliaanse street artist Eduardo Kobra.

Achter de muur gaat het Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz schuil. Op de binnenplaats van de voormalige fabriek waarin het museum gevestigd is, bewonder je tientallen street art-werken, op muren en deuren. Je weet bijna niet waar je moet kijken, zoveel is er te zien – en dat is nog maar het begin van een kleurrijk parcours over het fabrieksterrein.

De persoonlijke missie van Giorgio De Finis

Toen Giorgo De Finis in 2009 samen met een aantal kunstenaars een wandeling in deze buurt maakte, ontdekte hij dat ongeveer tweehonderd mensen illegaal hun intrek hadden genomen in een voormalige fabriek.

Als directeur van het Macro – een museum voor moderne kunst – kon hij deze plek niet uit zijn hoofd zetten. Hij keerde er terug om de bewoners te betrekken bij een project waarbij hij ze meenam op een fictieve reis naar de maan.

Vandaar ook de naam Museo dell’Altro e dell’Altrove, want al gauw besloot De Finis de vroegere fabrieksruimtes om te toveren tot een museum, uniek in zijn soort, met waar je ook maar kijkt bijzondere kunstwerken – maar ook wasrekjes, speelgoed en meubels.

Werk van bekende internationale street artists

In 2012 nam Giorgio De Finis contact op met een aantal street artists die hij kende vanuit zijn werk voor het Museo Macro. Al snel zegden ongeveer vierhonderdvijftig street artists toe om naar de Via Prenestina te komen, van Romeinse kunstenaars tot internationaal bekende artiesten, zoals Alice Pasquini, Kobra, Solo, Diamond en Lucamaleonte.

Meer dan zeshonderdvijftig kunstwerken

Samen maakten ze meer dan zeshonderdvijftig kunstwerken; een enorme creatieve explosie die ervoor heeft gezorgd dat waar je ook maar kijkt iets bijzonders opduikt. Kijk maar mee:

Tussen deze kunstwerken wonen nog altijd ongeveer tweehonderd kinderen en volwassenen. Hoewel de fabriek nog altijd op de lijst staat om gesloopt te worden, houden de muren stevig stand en beschermen de kunstwerken de bewoners vooralsnog tegen een gedwongen verhuizing.

Met dank aan Giorgio De Finis, die de potentie van deze plek zag en zo veel kunstenaars wist over te halen een bijdrage te leveren aan een uniek stukje stad dat dankzij hen nóg bijzonderder werd…

Praktische informatie voor je bezoek aan MAAM

Wil je ook een kijkje nemen in het Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz (MAAM)? Je vindt het museum aan de Via Prenestina 913 in Rome. Het MAAM is elke zaterdagochtend geopend, met om 11.00 uur een gratis rondleiding. Er is ook een kleine bistro waar je aansluitend aan je bezoek kunt aanschuiven voor een lunch.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *