Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bak je eigen panettone – het recept voor dit Italiaanse kerstbrood

Geen Kerstmis zonder panettone, althans in Italië. Half november struikel je al over de panettonedozen in de supermarkt. Hoewel deze dozen de winkel uitvliegen en steeds meer Italianen hun panettone vanwege tijdgebrek niet meer zelf bakken, delen we voor wie het wil proberen een recept voor dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake. Heerlijk bij een schuimige cappuccino, of – met een glaasje spumante – als kerstdessert.

Voor 1 grote panettone (voor circa tien personen) heb je nodig:
*50 gram verse gist (of 25 gram instant gist)
*250 milliliter melk
*650 gram bloem
*1 sinaasappel, liefst biologisch
*200 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
*100 gram suiker
*6 eidooiers
*1 flinke theelepel zout
*125 milliliter marsala
*150 gram rozijnen
*75 gram gekonfijte citrusschil, in stukjes
*75 gram ongezouten pistachenootjes, grof gehakt
*1 eetlepel kaneel
*snufje nootmuskaat
*poedersuiker, om te bestrooien

Verkruimel de verse gist en los deze (of de instant gist) op in 150 milliliter lauwwarme melk. Zeef de bloem boven een grote kom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en schenk hier het melk/gistmengsel in. Bewerk deze massa met een houten lepel. Roer vanuit het midden, zodat de bloem mooi gelijkmatig wordt opgenomen. Blijf roeren tot je in het midden een dik, maar nog vloeibaar deeg hebt. Let op: je roert dus maar een deel van de bloem door het gistmengsel. Dek nu af met plasticfolie en laat het op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.

Was de sinaasappel en wrijf de schil mooi op. Rasp een eetlepel van de schil (let op dat je het witte gedeelte niet mee raspt, dit is erg bitter). Haal de folie van de kom, verwarm de resterende melk tot lauwwarm en schenk dit erbij. Doe er ook de boter, de suiker, 5 eidooiers, het zout en de sinaasappelrasp bij. Klop dit geheel met de mixer tot een glanzend en soepel deeg, dat je met je handen kunt kneden. Kneed het deeg tot een bal en leg deze in een grote kom. Dek af met plasticfolie en laat wederom 1 uur rijzen. Het deeg moet na dit uur verdubbeld zijn in volume.

Schenk in de tussentijd de marsala in een pannetje en breng het vocht tegen de kook aan. Meng er voorzichtig de rozijnen door, warm ze kort mee en haal dan de pan van het vuur. Doe het deksel op de pan en laat de rozijnen circa 1 uur wellen.

Laat de rozijnen daarna goed uitlekken. Meng er de gekonfijte citrusschil, de pistachenootjes, de kaneel en de nootmuskaat door. Haal dan de plasticfolie van het deeg en meng het rozijnenmengsel door het deeg. Kneed het dan wederom tot een bal.

Vet een panettonevorm in met een beetje boter of olijfolie. Heb je geen panettonevorm, bekleed dan de bodem van een schone hoge terracotta plantenpot met een doorsnede van 18 tot 20 cm (aan de bovenzijde), die je ongeveer 4 uur van tevoren in water hebt gezet om goed te weken, met bakpapier. Bekleed ook de wanden van de pot met bakpapier (tip: maak het bakpapier goed vast met een nietje). Leg de deegbal in de vorm en druk even stevig aan. Bedek de deegbal met een stuk bakpapier en laat de panettone zo een uur rijzen. Het volume van de deegbal moet na dit uur wederom verdubbeld zijn.

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de overgebleven eidooier los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Bak de panettone in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Draai de vorm elk kwartier een beetje, zodat de bovenkant mooi gelijkmatig bruint en opbolt. Mocht de bovenzijde te snel bruin worden, verlaag dan de temperatuur naar 170°C.

Laat de panettone goed afkoelen en bestrooi hem voor het serveren met flink wat poedersuiker. Geef je de panettone cadeau, knoop dan nog een mooi lint om zijn buikje!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

7 reacties

  1. Lijkt me lekker om dit jaar eens te proberen. Maar wanneer moet het 2e deel vsn de bloem erbij?

  2. Dat doe je (zoals ook in het recept staat) na de eerste keer rijzen, als je alle ingrediënten toevoegt aan de bloem en het met de mixer tot een glad en soepel deeg maakt. Je voegt namelijk alle bloem al toe aan de grote kom, alleen gebruik je in de eerste stap niet alles voor het gistmengsel. Bij de tweede stap voeg je alle ingrediënten toe aan deze kom en mix je dus alles!

  3. Leuk, ga het zeker proberen!Ben benieuwd.

  4. Dit lijkt me heerlijk om te bakken. Wat is de maat voor de vorm bij deze hoeveelheid? Op Culy Italië verwijs je naar een vrom van 13,5 cm. Dat lijkt me wat aan de kleine kant.

  5. Ciao Erna! De diameter van de papieren panettonevorm die ik gebruik is 20 centimeter. Ik weet niet waar die 13,5 bij Culy vandaan komt (waarschijnlijk hun redactionele toevoeging?), maar dat is de hoogte van die vorm. De doorsnee is dus inderdaad wat groter!

  6. Zo’n heerlijke Panettone ga ik delen met de buren. Wij gaan een pleinfeestje organiseren met ijsbaan en winterpret. Daar past de Panettone heel goed bij. Heerlijk voor jong en oud bij de koek en zopie.

  7. Ja heerlijk samen met een groepje van onze vrienden genieten van deze Panettone onder het genot van een fles Limoncello (gemaakt in Peize Groningen jawel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *