Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste cadeaus uit Venetië

Het allermooiste cadeau dat je je geliefde met kerst kan geven is een retourtje Venetië. Het op-één-na-mooiste cadeau is jezelf op een retourtje Venetië trakteren. Zodat je daar de unieke cadeaus kunt kopen die Joost in zijn blog tipt.

Joost: ‘Wedden dat je geliefde die geweldig vindt? En wedden dat jij in Venetië een paar heerlijke momenten beleeft, bij de twee winkeltjes waar je deze cadeautjes koopt?

Signor-Blum-Venetië (7)Signor-Blum-Venetië (1) Signor-Blum-Venetië (2)

Signor Blum
Beide winkeltjes annex ateliers liggen in Dorsoduro, zoals al vaak gezegd de mooiste wijk van Venetië. De twee winkels liggen maar een paar honderd meter van elkaar vandaan; vanaf het station is het makkelijk te belopen. Maar natuurlijk kan de vaporetto ook. Neem lijn 1 en stap uit bij halte Ca’ Rezzonico. Even lopen en dan ben je dan op Campo San Barnaba. Aan de rechterkant, op de hoek met Fondamenta Gherardini, zie je een prachtig winkeltje: Signor Blum.

Er zomaar voorbij lopen, kan niet. Voor de winkel blijf je automatisch staan. Dat kan niet anders. De etalage ziet er zo fraai uit, met al die mooie houten spullen, die speelse houten verbeeldingen van Venetië, die fraai vormgegeven houten puzzels, poppen en die fraaie schilderijen op hout. Stuk voor stuk vrolijk gekleurd.

Erg lang blijf je overigens niet voor de etalage staan. Want je wil al heel snel binnen kijken. En daar kom je ogen tekort. Daar staat veel te pronken, heel veel. Alles van hout en allemaal heel leuk om cadeau te geven. Niet alleen omdat er vaak iets van Venetië afgebeeld is, maar omdat het gewoon heel mooi is, en heel goed gemaakt.

Signor-Blum-Venetië (6)Signor-Blum-Venetië (3)

Met de hand gemaakt, om precies te zijn. En om het nog mooier te maken: met de hand gemaakt in Venetië. Op een paar honderd meter van Signor Blum, voorbij de Calle Lunga San Barnaba, is de werkplaats. Daar werken echte ambachtslieden aan al het moois, onder leiding van Francesca Grandese, Laura Turchetto en Francesca Bampa. Met de laatste dame raakte ik afgelopen mei in gesprek. Zij vertelde trots meer over de winkel en over de werkplaats.

Dat alles met de hand wordt gemaakt, geeft de spullen veel charme. Er zijn geen twee dingen precies hetzelfde. De ene puzzel van de Rialtobrug is net anders dan de andere. De ene houten golf-in-vijf-stukjes is de andere golf-in-vijf-stukjes niet. En het ene geschilderde palazzo is toch net even anders dan het andere palazzo.

Signor-Blum-Venetië (5)

Bottega d’Arte San Vio
Koop je iets bij Signor Blum, dan koop je dus iets unieks. Daardoor heb je al snel de neiging om heel veel te kopen. Geef toch maar niet alles uit. Houd nog wat geld over voor die andere prachtwinkel in Dorsoduro.

Vanaf het Campo San Barnaba loop je via de Gallerie dell’Accademia naar het Peggy Guggenheim Museum. Voordat je het goed en wel beseft, is de weg ineens overgegaan in de kade van het kanaal Rio de le Toresseie. De linkerkade is de Fondamenta Venier dai Leon, met op nummer 720/B vind je Bottega d’Arte San Vio.

Bottega-Arte-San-Vio-Dorsoduro-Venetië (1)

Net als bij Signor Blum kun je dit atelier niet passeren zonder naar de etalage te kijken. Weer denk je: wat is dat? En weer blijf je niet te lang buiten hangen, want ook hier wil je meer van zien.

Binnen zie je nog meer van die aparte schilderijen. Van een getekend Venetië dat met een soort fisheye is bekeken. Alles is verdraaid, vercirkeld beter gezegd, en dat allemaal in prikkelende kleuren. Je herkent nog wel die typische pleinen, kanalen en bruggen van Venetië, die vaporetto, de kerktorens Maar nu ervaar je het heel anders. In al zijn vertrouwdheid is het toch heel nieuw.

Bottega-Arte-San-Vio-Dorsoduro-Venetië (5)Bottega-Arte-San-Vio-Dorsoduro-Venetië (3)

De schilder van al dit fraais is Gregorio Bacci, die zichzelf ook wel Giagan noemt. Het atelier heeft hij overgenomen van zijn vader, die zelf ook schilder was. Pa schilderde vooral Venetië na, al had hij wel zijn eigen kijk: hij schilderde delen van palazzi na, details. Giagan pakt het anders aan. Hij heeft duidelijk zijn eigen kijk op de stad. Natuurlijk werd hij beïnvloed door zijn vader, maar ook door het Peggy Guggenheim Museum, wat bijna de buur is van de bottega.

Bottega-Arte-San-Vio-Dorsoduro-Venetië (4)

Hoe Giagan schildert, kun je zelf zien. Want achter in zijn atelier is hij altijd aan het werk. O ja, hij stopt wel even als je binnenkomt. Maar als hem duidelijk wordt dat je nog even wilt rondneuzen, gaat hij lekker verder met schilderen. Totdat je echt iets wilt kopen.

En dat wil je. Bij hem kun je heel veel geld uitgeven. Als je bijvoorbeeld een van de grote schilderijen koopt. Maar je kunt ook een van de prints kopen. Die vallen nog best wel mee qua prijs. En dan zijn er ook nog enkele fraai gedecoreerde kantoorspullen te koop, zoals een pennenhouder.

Bottega-Arte-San-Vio-Dorsoduro-Venetië (2)

Wat je ook koopt, Giagan pakt het heel voorzichtig in. Vraag hem voordat hij daar mee begint, of je er nog even goed naar mag kijken. Ervaar vervolgens hoe vrolijk je ervan wordt. Dat is toch heel mooi meegenomen in deze donkere dagen.

Nog een reden om het vliegtuig naar Venetië te pakken: je komt beter gehumeurd terug dan dat je vertrok. Wedden dat je geliefde daar blij mee is? Krijgt ze nog een extra cadeau.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *