Naar hoofdinhoud Naar navigatie
20 juni 2025

Proef de lekkerste ijsjes in Venetië – zes goede gelateria’s

Italiaans ijs is een verwennerij, zeker in de zomer. Dat geldt overigens niet alleen voor ons. Wist je dat tijdens de Venetiaanse republiek de zogenaamde sorbettieri veneziani beroemd waren in heel Europa?

De unieke handelspositie van Venetië met het verre oosten zorgde ervoor dat de stad kennis maakte met exotische vruchten en specerijen. Italiaans ijs is inmiddels in vele landen te verkrijgen, maar smaakt in Italië toch op z’n best.

Daarom tipt Marian van Venetian Steps het lekkerste ijs in Venetië, met een ijskoude top zes aan goede gelateria’s voor een verfrissende pauze tijdens je bezoek aan de stad.

Marian: ‘Venetië kent zoveel gelateria’s dat je nooit ver hoeft te lopen voor een ijsje, maar de kwaliteit varieert nogal. Al is de verleiding groot om bij de eerste de beste gelateria naar binnen te stappen, ik raad je aan eerst deze tips te lezen en op te slaan.

Ik heb de laatste maanden veel ijs gegeten en ‘gekeurd’. Zo is het mij onder meer opgevallen dat de mensen die bij een ijssalon werken, altijd goedgehumeurd zijn. Echt waar. Misschien niet gek als je de hele dag tussen het ijs staat, maar toch!

Gelateria Il Doge

In wijk Dorsoduro wordt best veel ijs verkocht, maar mijn favoriet is zonder twijfel Gelateria Il Doge, aan Rio Terà Canal, in een sfeervol gedeelte van Venetië, vlak naast Campo Santa Margherita. Ze hebben hier ambachtelijk ijs in de lekkerste smaken.

Tegenwoordig zijn eigengemaakte creaties van verschillende smaken ijs en specerijen in de mode. Vaak wordt er een ‘smaak van de maand’ aangeboden, met een mooie pakkende naam. Probeer hier bijvoorbeeld de fameuze crema del Doge (romig ijs met chocoladesnippers en gekonfijte sinaasappel). Houd je meer van de klassieke smaken? Probeer dan hun Siciliaanse pistacchio (pistache)!

Gelatoteca Suso

De alom geprezen Gelatoteca Suso ligt niet ver van de Rialtobrug. Het is al jaren enorm populair op social media en er staat dan ook altijd een rij.

Ik heb deze gelateria daarom jarenlang links laten liggen. Wanneer ik een ijsje wil, ga ik niet in een rij staan, zo was mijn motto. Ik geloofde niet in ze doordat het zo’n hit op social media was. Totdat een vriendin kwam eten en ze als toetje een bak ijs meebracht. De romige smaken waren verrukkelijk.

Natuurlijk wilde ik weten waar ze dit ijs gekocht had. Je raadt het al, bij Gelateria Suso! Sindsdien kom ik er vaker en elke keer ontdek ik weer een andere smaak. Ook al staan er elke dag veel mensen in de rij, het personeel is opvallend vriendelijk en behulpzaam en dat pleit voor ze. Ik ben dus inmiddels een groot fan van Suso en kan je een ijsje hier echt van harte aanbevelen.

Ze maken vers, ambachtelijk ijs, met naast de klassiekers unieke smaakcombinaties. Denk aan verrassende creaties zoals hun Manet (gianduia-ijs, gemengd met pistache en zout uit Cervia) of Mimosa (ricotta met citroen of sinaasappel), die beide mijn hart hebben veroverd.

La Mela Verde

Een andere gelateria die vers en ambachtelijk ijs heeft is La Mela Verde, aan de Fondamenta de l’Osmarin in de wijk Castello, niet zo ver van het San Marcoplein.

Eigenlijk zijn al hun smaken om verliefd op te worden. De school van mijn kinderen zat naast deze gelateria, dus je kunt je voorstellen hoe vaak ik er ijs heb gegeten. Ik ben een groot liefhebber van nocciola (hazelnoot), maar ook hun mango moet je proberen.

Ze hebben goede panna montata (slagroom) als je dat boven op je ijsje wil (al is dat er ’s zomers niet altijd, als het te warm is, maken ze geen slagroom).

Bacaro del Gelato

Aan de charmante Fondamenta de la Misericordia, in de wijk Cannaregio, vind je Bacaro del Gelato, een kleine familie-ijssalon met coni en coppette. Een cono staat voor een hoorntje, een coppetta voor een bakje. Dat is trouwens ook altijd de eerste vraag die ze je bij elke ijssalon stellen: wil je een hoorntje of een bakje?

Ze hebben hier weinig verschillende smaken, maar oprecht heerlijk ambachtelijk ijs. Een aanrader is hun witte chocola met crema en pistacchio. Als je een wandeling maakt in Cannaregio, ga dan hier beslist een ijsje proeven!

foto’s: Bacaro del Gelato

Gelateria Gallonetto

Deze ijssalon aan de Salizada San Lio wordt sinds 2021 gerund door twee jonge mensen. Het was direct een succes, dankzij het uitstekende ijs.

Gelateria Gallonetto heeft weinig smaken, maar hun ijs is opvallend goed. Ze zijn creatief in hun keuzes, zoals bijvoorbeeld bacio in gondola (witte chocola met frambozen) of Sahara-ijs (amandelijs, saffraan, kaneel). Alleen voor de bijzondere namen van de ijssmaken zou je hier al iets nieuws proberen.

foto’s: Gelateria Gallonetto

Gelateria Il Pinguino

In wijk Castello ga ik graag naar Il Pinguino, die al bestaat sinds ik in Venetië woon. Deze gelateria ligt aan het glinsterende water op een aangename kade net voor de Via Garibaldi. Klassieke smaken, vers ijs en hun kwaliteit proef je. Ze hebben elke maand een ijsje van de maand, een eigen creatie.

Crema al caffè

Geen tip voor een gelateria maar voor een lekkernij die ik vaak bestel nu de zomer is begonnen. Op de eerste zomerse stranddag ging ik naar het Lido. Bij de strandbar kon ik de crema al caffè niet weerstaan. Voor mij is dat een echte Italiaanse traktatie tijdens een dagje strand.

Crema al caffè is een romige, koude koffiedrank, iets tussen een espresso en mousse in. Het wordt gemaakt van sterke espresso die wordt gekoeld en daarna met gemalen koffieboontjes en wat suiker opgeklopt tot een luchtige romige consistentie. Buonissimo!’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen