Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Waarom je Umbrië echt niet mag overslaan als vakantiebestemming

Heleen: ‘Er is al veel over geschreven en gezegd, over Umbrië. Maar toch, ik kan er nog uren, dagen, maanden en jaren over vertellen. Zelfs nu mijn man en ik hier al acht jaar wonen, blijven we nieuwe dingen ontdekken. Deze streek is zo mooi, zo veelzijdig, zo bijzonder…

Umbrië is enorm gevarieerd. Het heeft natuur, cultuur en geschiedenis, sfeervolle dorpjes en steden en adembenemende vergezichten. Het is dankzij al die facetten dat Umbrië me nog altijd fascineert.

Het landschap is zeer afwisselend. In nog geen drie uur tijd rijd je door een glooiend heuvellandschap vol olijfbomen, wijnranken, graan- of zonnebloemvelden, langs idyllische dorpjes, prachtige meren, diepe ondoordringbare bossen, hoge bergkammen en diepe valleien, plateaus, watervallen, natuurreservaten, oases, grotten en spelonken.

Daarnaast staat Umbrië bol van de cultuur. Je kunt hier een reis terug in de tijd maken. Zo vind je nederzettingen en opgravingen uit de tijd van de Etrusken en de Romeinen en kun je een van de vele charmante stadjes uit de middeleeuwen bezoeken.

Ook de religieuze kunstschatten zijn enorm. Umbrië is het land van Franciscus van Assisi, van Benedictus van Norcia, van de enige echte Valentijn, van de heilige Clara van Assisi en – iets minder bekend – van Rita van Cascia, de heilige van de ‘onmogelijke gevallen’.

Veel dorpen in Umbrië zijn echte pareltjes. Pleinen, forten, kastelen, kerken, (klokken)torens, smalle straatjes en stenen huizen vormen het decor voor een leven dat langzaam en rustig stroomt.

Op culinair gebied ben je in Umbrië ook op het juiste adres. Hoewel de keuken eenvoudig is, zijn de gerechten zeer smaakvol, uniek en puur. De wortels van de Umbrische keuken vinden hun oorsprong in beschavingen die veelvuldig gebruik maakten van peulvruchten en granen.

Typerend voor de gehele regio is de verwerking van varkens- en zwijnenvlees (maiale en cinghiale) waarbij de salami’s uit Norcia wel tot de beste behoren. Overal zie je norcineria’s, winkeltjes waar ze verschillende vleeswaren bereiden en verkopen.

Andere ingrediënten die terugkeren in de Umbrische keuken zijn de dure en delicate witte en zwarte truffel, de extra vergine olijfolie die essentieel is in bijna alle lokale recepten, de geurige linzen uit Castelluccio, de aromatische spelt, de verfijnde smaak van de rode garnalen uit de Nera en het gouden raffinement van honing.

Uniek van smaak zijn de gedroogde ham (prosciutto crudo) en de capacollo uit deze streek, die gegeten wordt met het traditionele zoutarme Umbrische brood (sdapo) of rond anijsbrood (ciambella).

Voor wijnliefhebbers is Umbrië een absolute oase. Met een mediterraan klimaat en bodem van klei en zand is Umbrië een ideale regio voor de druiventeelt. De wijnbouw vindt hier zijn oorsprong in de tijd van de Benedictijner monniken die voor het eerst wijngaarden aanlegden.

Voor de beste wijnen moet je naar de streek rond Orvieto (voor de witte wijn Orvieto Classico), naar Montefalco (voor de volle rode Sagrantino) en naar het Lago Trasimeno.

Umbrië biedt toeristen nog een authentieke Italiaanse ervaring, zónder enorme drukte. Je zult aangenaam verrast zijn hoeveel deze regio van Italië te bieden heeft.

Kom je in ‘mijn’ regio vakantie vieren, kijk dan zeker ook verder dan de reeds gebaande paden. Umbrië is meer dan alleen Assisi, Perugia, Gubbio, Spello, Orvieto en Spoleto. Natuurlijk wil je deze prachtige steden zien, maar er is echt nog zo veel meer te ontdekken. Ga van de gebaande paden af, ontwijk de plaatsen met de vele toeristen en zie wat Umbrië nog meer te bieden heeft.

Ben je bijvoorbeeld wel eens in Otricoli geweest? Heb je ooit een oerbos gezien met bomen van twee tot drie miljoen jaar oud? Ken je het plaatsje Calvi dell’Umbria, dat bekend staat om zijn muurschilderingen en monumentale terracotta kerststal uit de zestiende eeuw?

Wist je dat je in Ferentillo mummies kunt bekijken? Ken je Carsulae, waar je de ruïnes van de oude Romeinse stad kunt bezichtigen? Of het kleurrijke plaatsje San Gemini? Ben je al eens in de geboorteplaats van de heilige Rita geweest? Ken je het natuurschoon van de Valnerina met vele forellenkwekerijen, waar je ook allerlei berg- en watersporten kunt beoefenen? Ik kan nog wel even doorgaan met tips voor een onvergetelijke vakantie in Umbrië

Wil je meer onontdekte plekjes verkennen? Mijn man en ik staan voor je klaar om je van nog meer tips en trips te voorzien tijdens je verblijf bij Vista sull’uliveto, onze bed & breakfast met zo’n magisch uitzicht dat je alleen al daarvoor naar Umbrië zou moeten komen…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *