Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Campo del Sole in Tuoro sul Trasimeno – het Stonehenge van Umbrië

Bij Punta Navaccia, aan de oever van het Lago Trasimeno, ligt Campo del Sole, een installatie met verschillende stenen beelden die samen ‘het Stonehenge van Umbrië’ vormen.

De beelden zijn tussen 1985 en 1989 geplaatst naar een idee van Pietro Cascella, die zo een openluchtmuseum creëerde waar je rond kunt dwalen tussen kunstige zuilen.

Unieke constellatie rondom de zon

De beelden hebben in een unieke constellatie hun plek aan het water gevonden, niet ver van Tuoro sul Trasimeno. In de vorm van een spiraal verrijzen bijna dertig zuilen, die leiden naar een soort cirkel of discus met daarop het symbool van de zon.

Elk beeld is ruim vier meter hoog en is gemaakt van pietra serena, de lokale grijze steensoort, die in het warme avondlicht soms een gouden gloed aanneemt.

Veel kunstenaars hebben een steentje bijgedragen, van Pietro Cascella zelf tot Valerio Trubbiani, Kengiro Azuma, Aurelio De Felice, Giò Pomodoro, Anselmo Giardini, Cordelia von den Steinen, Mauro Berrettini en Mauro Staccioli (die in de buurt van Volterra kunstige cirkels in het landschap plaatste).

Praktische informatie Campo del Sole

Je vindt Campo del Sole aan de Via Navaccia in Tuoro sul Trasimeno (klik hier voor de exacte locatie op Google Maps).

met dank aan Umbria Tourism – Diego Baglieri | Wikimedia ComonsCrilupaga | Wikimedia CommonsPaolo Emilio | Wikmedia CommonsAnna Massini | Wikimedia CommonsShake39 | Wikimedia Commons voor een aantal foto’s

Nog 3x kunst kijken in Umbrië

Ga je op vakantie naar Umbrië? Mis dan de Giardino dei Lauri niet, een tuin vol moderne kunst op de grens van Umbrië en Toscane.

foto’s: Giardino dei Lauri

Een aanrader is ook La Scarzuola, een bizarre tuin die is ontworpen door de Italiaanse architect Tomaso Buzzi (1900-1981). In de wonderlijke wereld van La Scarzuola vind je tempels en koepels, doolhoven en piramides, vijvers en torentjes.

Een andere vorm van kunst bewonder je in Deruta. Dit plaatsje – een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië – ademt al meer dan zes eeuwen lang ononderbroken keramiek, met meer dan driehonderd ateliers, winkeltjes en kleurrijke creaties die gewoon aan de muren van de huizen te bewonderen zijn.

Een van de bijzonderste plekken waar je de keramiektraditie van Deruta kunt bewonderen, is de Madonna del Bagno, een paar honderd meter buiten het centrum.

foto’s: Diocesi Perugia en Visit Deruta

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *