Trentino-Alto Adige

Schaatsen op het Lago di Tovel

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Voor Ciao tutti doet ze regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer een bijzonder mooie plek om te schaatsen. Roos: ‘Het is 1 januari 2016. In Trentino, in de Dolomieten, worden we omringd door skipistes maar sneeuw is er nog niet dit jaar. De herfst was heel mooi, droog en zonnig. We besluiten om te genieten van deze eerste dag van het nieuwe jaar en maken zoals gebruikelijk met mooi weer een uitje in de bergen. Dit keer kozen we voor het Lago di Tovel, puur uit …

Lees meer »

Vie Ferrate in Trentino – een week lang klettersteigen

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze doet voor Ciao tutti regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer een aantal Via Ferrate in de hoofdrol. Roos: ‘Het is 12 september en in plaats van een warm herfstzonnetje wacht buiten kou en miezerregen. Dat bevalt me niet, ik verwacht mijn vrienden Gerard en Olaf voor een week vol Via Ferrata-routes in de Brenta Dolomieten. We kennen elkaar vanaf onze studententijd via een gezamenlijke hobby: speleologie. Er zijn jaren verstreken sinds we elkaar voor het laatst hebben gezien. Via Ferrata betekent letterlijk ‘ijzeren pad’ en wordt …

Lees meer »

De mooiste Vie Ferrate ter wereld

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze maakte van haar passie haar werk en runt een aantal bijzondere en betaalbare slaapplekken in de Dolomieten. Ook heeft ze een eigen bed & breakfast, B&B Brenta, en verhuurt ze een berghuisje. Voor Ciao tutti doet Roos regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer de Via Ferrata in de hoofdrol. Roos: ‘Op 4 juli 2015 is het dan eindelijke zover; een lang verwacht bezoek breekt aan. Ruim twee jaar na mijn vertrek uit het noorden komt Carine, een van mijn beste vriendinnen op bezoek. We kennen elkaar van onze speleo-tijd. …

Lees meer »

Hemelhoog hiken – naar de top van de Seceda (2518 meter)

De berg Seceda (2518 meter) ligt in het Puez-Odle natuurpark, midden in de Dolomieten, een berggebied dat sinds enkele jaren op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. En die Seceda-berg, die gaan wij beklimmen! Het is vroeg in de ochtend en vanuit het treintje dat ons een eindje op weg helpt, zien we de zon langzaam over het dal van Ortisei/St. Ulrich schijnen. Het belooft een mooie dag te worden… De wandeling begint rustig, over een breed pad dat uitzicht biedt over de vele bergketens van het gebied. We hebben geluk met het weer, want hoewel het in de bergen elk …

Lees meer »

Crafucins & apfelstrudel – kookles in een Zuid-Tiroler keuken

In een authentiek boerenhuis vlak bij Selva staat Anna ons al op te wachten. Anna is de vrouw des huizes maar heerst vooral over het fornuis. Samen met haar dochter Mary verzorgt ze Tiroler kooklessen. Vandaag op het menu: crafucins (spinazieravioli) en apfelstrudel als toetje. We betreden het huis en weten niet waar we moeten kijken. Het is net een museum: overal hangen en staan spullen. In elk hoekje staan kleine frutsels en tierlantijntjes. Aan religieuze beeldjes geen gebrek en ook de liefde voor houtsnijwerk, waarvoor dit gebied bekend staat, is duidelijk zichtbaar. Het is rommelig, maar tegelijkertijd zie je …

Lees meer »

Mensen van hout – kunstige boomstammen uit Val Gardena

Houtsnijwerk is onlosmakelijker verbonden met Val Gardena. Deze eeuwenoude traditie komt voort uit de koude winters – het is een prima tijdverdrijf voor de lange, gure avonden. Al sinds de zestiende eeuw maken de boeren houten speelgoed en religieuze beeldjes uit stukken boomstam. Inmiddels is het meer dan een tijdverdrijf en geven houtkunstenaars op unieke wijze uiting aan hun gevoelens en fantasieën. De eerste houtsnijschool wordt in de zeventiende eeuw opgericht. Niet in de Zuid-Tiroolse bergen, maar in Venetië. Enkele bewoners van Val Gardena leren daar de kneepjes van het vak en tillen ook de houtsnijkunst in Val Gardena naar …

Lees meer »

Op pad in de Dolomieten

Ruig, verticale wanden, kliffen, smalle en lange valleien, kleurrijk, immens en rotsig… allemaal woorden die de Dolomieten goed beschrijven. De Dolomieten, gelegen in de Italiaanse Alpen, is een berggebied met wel achttien bergtoppen met een hoogte van minimaal 3.000 meter verspreid over 141.903 hectare. Het is een dynamisch gebied, dat constant verandert door lawines en erosie. Het ontstaan van dit gebergte gaat wel 250 miljoen jaar terug, naar de tijd dat de massieve rotsen werden opgebouwd uit versteende algen en koraal. Pas toen het water van de zee zakte, kwamen de lichtgrijze bergen tevoorschijn. Drie eeuwen geleden begrepen wetenschappers pas …

Lees meer »

Skyrunning in Trentino – hardlopen op grote hoogte

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Als speleoloog bezocht ze grotten in de Pyreneeën en de Alpen. In 2012 liep ze de Brenta Trekking in de Italiaanse Dolomieten. Nadat ze de Italiaanse Flavio ontmoette, met wie ze haar passie voor de bergen kon delen, besloot Roos haar hart te volgen en naar Italië te verhuizen. Voor Ciao tutti zal Roos regelmatig verslag doen van haar leven in de bergen, met als eerste blog het verhaal van haar buurman Enzo Bacca, die aan skyrunning doet. Roos: ‘In juli 2012 kwam ik tijdens de laatste dag van de Brenta Trekking in …

Lees meer »

Wellness in de Dolomieten – van koude sneeuw naar een warme spa

Wie wel eens op wintersport gaat, weet hoe vermoeid de spieren kunnen aanvoelen na een dag op de piste. Heerlijk is het om dan nog even een duik te kunnen nemen in het zwembad en de sauna in te gaan. Elena genoot in Alpe di Siusi van de faciliteiten van twee wellnesshotels en vertelt ons over haar ervaringen. Elena: ‘Bij aankomst in Hotel Arvina voel je je meteen welkom. De rustige sfeer laat alle stress (veroorzaakt doordat ik vanochtend bijna mijn vliegtuig miste) meteen van me af glijden. De ruime kamers van dit wellnesshotel hebben ieder een eigen balkon, waar …

Lees meer »

Een culinaire avond bij La Stüa de Michil

Gisteren liet Elena je al proeven van het culinaire Zuid-Tirol, vandaag neemt ze je mee naar een restaurant met een Michelinster: La Stüa de Michil. De naam is Ladinisch voor ‘de stübe van Michil’, verwijzend naar de houten kamers in het restaurant van eigenaar Michil Costa. Elena had de eer om te genieten van een diner in dit restaurant en ze deelt haar ervaringen graag! Elena: ‘Voordat we aan tafel gaan, brengen we een bezoek aan de, op z’n zachtst gezegd, eigenaardige wijnkelder, genaamd Mahatma Wine. Alles wat je niet verwacht, kom je hier tegen. Bij binnenkomst loop je tegen …

Lees meer »

In een paardenslee door de Dolomieten

De Dolomieten staan sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet voor niets, want de verticale wanden, steile kliffen, pieken en smalle valleien vormen internationaal gezien een bijzonder landschap. De kalkstenen formaties behoren tot de hoogste ter wereld en hebben veel kunstenaars van inspiratie voorzien. De goed zichtbare fossielen hebben geologen tevens inzicht gegeven in de geschiedenis van de aarde. De grote variatie in de Dolomieten maakt de bergketen geschikt voor vele activiteiten. Gisteren stonden we op de ski’s, vandaag laten we de sportiviteit even voor wat hij is en leunen we lekker achterover terwijl we ondertussen genieten van het …

Lees meer »

Sterrengerechten op de piste

In de blog van vanochtend lieten we al zien dat ze in Zuid-Tirol wel verstand hebben van culinaire vakanties. Nu nog zo’n smakelijk initiatief: Sciare con Gusto. Zuid-Tirol telt maar liefst 19 Michelin-sterrenrestaurants met in totaal 22 sterren. Om die culinaire eigenschap van de regio ook op de piste te kunnen vieren, is Sciare con Gusto bedacht. Sterrenchefs uit de regio ontwikkelen recepten voor berghutten, waardoor ieder restaurant een of meerdere bijzondere gerechten op de kaart heeft staan. Door dit leuke evenement kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met de kookkunsten van sterrenchefs. Elena probeerde het uit! Elena: …

Lees meer »

Wine Skisafari: een wijnproeverij op 2000 meter hoogte

Van het zonnige Sicilië reizen we komende dagen naar het hoge noorden, waar Ciao tutti’s Elena eind maart nog genoot van winterse taferelen. Hoog in de Dolomieten weten ze hoe je van skiën een culinaire ervaring maakt: leg een mooie route aan, presenteer bij elke skihut een uitgebreide selectie van lokale wijnen en vergeet vooral de hapjes niet. Een paar pistes afdalen, een glas wijn drinken, weer de ski’s op, nog een wijntje… Dat klinkt menig mens als muziek in de oren, toch? De Wine Skisafari (Dé dl Vin in het Ladinisch, de derde taal van Zuid-Tirol) is een unieke …

Lees meer »

Skiën tussen de sterren

In het Italiaanse Zuid-Tirol kun je skiën tussen de sterren – en daarmee bedoelen we niet dat de bergtoppen hier tot in de hemel reiken. Nee, deze Italiaanse regio heeft niet alleen schitterende skigebieden, maar ook een bijzonder hoog aantal sterrenrestaurants. Hier eet je letterlijk en figuurlijk op hoog niveau! Culinair op de latten Zuid-Tirol heeft een fantastische keuken en een uitzonderlijk mooi landschap. De Dolomieten, bekroond als Unesco-Werelderfgoed omwille van zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid, zijn het langste aaneengeschakelde skigebied in Europa, met maar liefst 1200  kilometer aan pistes, onder de noemer Dolomiti Superski. Skiing with a view! En met lekker …

Lees meer »

Törggelen in Zuid-Tirol

Onze wijntour brengt ons ook weer even in Zuid-Tirol, waar we in juni genoten van zomerse Hugo’s, knödel en de lekkerste wijnen. Waren we toen al verrast door het culinaire karakter van deze regio, nu vallen we helemaal stil van al het lekkers dat deze streek in deze tijd van het jaar biedt. Dus zoek je nog een bestemming voor de herfstvakantie, rijd dan snel naar dit noordelijke stukje van de laars – je valt echt met je neus in de boter! Spreekwoordelijk dan, want eigenlijk val je met je neus in de kastanjes. Afgelopen weekend is in veel verschillende …

Lees meer »

De blozende trots van Zuid-Tirol

Wisten jullie dat één op de tien Europese appels afkomstig is uit Zuid-Tirol? Wij wisten dat tot voor kort niet, maar een wandeling door het Zuid-Tiroolse landschap liet ons kennismaken met uitgestrekte appelboomgaarden – en het lekkers dat ze opleveren. Het milde klimaat, de vruchtbare grond en de tot wel 300 zonnige dagen per jaar toveren prachtige blosjes op de Zuid-Tiroolse appels. Net als voor de druiven is het klimaat in deze regio ideaal voor de appels. Dat zorgt ervoor dat er in deze regio maar liefst zo’n 8000 fruittelers wonen, die op meer dan 18.000 hectare zorg dragen voor …

Lees meer »

In de voetsporen van Sissi in Zuid-Tirol

Tijdens onze reis door Zuid-Tirol treden we in de voetsporen van de Oostenrijkse keizerin Sissi, die op 16 oktober 1870 haar intrek nam in Castel Trauttmansdorff in Merano. Samen met haar twee jaar oude dochtertje Marie Valerie en maar liefst honderdtwee bedienden woonde ze in het kasteel, om te kunnen genieten van de frisse – en helende – berglucht. Het schijnt dat er in die tijd zelfs een speciaal postkantoor werd opgericht in de stad, zodat de keizerin regelmatig een telegram naar Wenen kon laten sturen. De eerste keer bleef Sissi zo’n acht maanden. Ze wandelde door de schitterende tuinen …

Lees meer »

5 zalige culinaire feesten in Zuid-Tirol

Onze reis naar Zuid-Tirol kende vele hoogtepunten en een grande, grande finale. Of eigenlijk twee grande finales… Aan het einde van de tweede dag genoten we namelijk van een wijnproeverij in een van de vele schitterende wijngaarden, met een rondgang langs plaatselijke producenten die eindigde aan een lange tafel tussen de wijnranken. Een sfeervol verlichte wijngaard, spelende bambini, muziek, perfect gevulde pasta, bereid door de kok van het hotel waar we verbleven, die voor de gelegenheid ook naar de wijngaard was verkast – precies het Italië waar ons hart sneller van gaat kloppen. Als we nog niet overtuigd zouden zijn …

Lees meer »

Zuid-Tirol – genieten op niveau

Het is alweer even geleden dat we genoten van de Zuid-Tiroolse gastvrijheid en de specialiteiten die deze regio rijk is. Jullie hebben het grootste deel van onze ervaringen echter nog te goed, tijd dus voor een paar dagen Zuid-Tirol! Het beste van twee werelden Toegegeven, voordat we voet op Zuid-Tiroolse bodem zetten, hadden we een beetje gemengde gevoelens. Want de naam van dit stukje van Italië klinkt vast niet voor niets zo Duits. Na een paar uur bleek onze twijfel volledig ongegrond. Want ja, het gebied maakt pas sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog deel uit van Italië en …

Lees meer »

Meditatie in de bergen – Tenuta Kränzel

De tweede dag van onze reis door Zuid-Tirol begon met blote voeten in het nog vochtige gras, een warm zonnetje op ons gezicht, uitzicht op de majestueuze bergen om ons heen en een heerlijk ontspannen meditatie in de Labyrinttuin Kränzelhof. Om een beetje van de sfeer over te kunnen brengen via het scherm, presenteren we vanochtend vijf mooie – Italiaanse – quotes over meditatie, afgewisseld met wat foto’s van het meditatiemoment: La più alta forma di intelligenza umana è la capacità di osservare senza giudicare. Jiddu Krishnamurti Beato l’uomo che medita sulla sapienza e ragiona con l’intelligenza, e considera nel …

Lees meer »

Knödel – het hart van de Zuid-Tiroler kok

Hoewel we in Zuid-Tirol ook hebben genoten van risotto en pasta, wordt de traditionele primo hier gevormd door knödel: balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. Tijdens een bezoek aan Praag aten we ooit aardappelknödel, die niet in de smaak vielen – dus we werden niet direct enthousiast van de knödel-keuze in Zuid-Tirol. Deze balletjes waren echter meer dan smakelijk. Diep in hun hart zijn de inwoners van deze regio immers Italianen, dus koken kunnen ze – ook met knödel! Ook bij het eten komt de Italiaanse aard van de bevolking naar boven. Net …

Lees meer »

Pakkende koffers

Afgelopen tijd hebben we heel wat keren onze koffers in – en uitgepakt. Zo vaak dat we nog niet eens van alle belevenissen op alle verschillende bestemmingen verslag hebben kunnen doen. Vandaar dat we dat komende weken een beetje gaan inhalen, want wat we allemaal gedaan, gezien en geproefd hebben is te mooi, te bijzonder en te lekker om niet met jullie te delen. De komende dagen nemen we jullie alvast even mee naar Zuid-Tirol, voor de eerste blogs over de perstrip die Saskia vorige week maakte. Daarna komt Puglia aan bod, naar aanleiding van het nieuwe boek van Willemijn, …

Lees meer »