Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In de voetsporen van Vespucci

Amerigo Vespucci, de ontdekkingsreiziger naar wie het nieuwe continent Amerika werd vernoemd, was van oorsprong een Florentijn. Hij werd geboren op 9 maart 1454 en groeide op in de stad die bestuurd werd door de Medici-familie. Nu het 500 jaar geleden is dat hij stierf (op 22 februari 1512), organiseert de stad Florence het hele jaar door bijzondere evenementen en exposities rondom deze tot de verbeelding sprekende wereldreiziger.

Het mooiste portret van Vespucci is – gelukkig – ook nog lang na dit jubileumjaar te bewonderen. Het is te zien in de Chiesa di Ognissanti, waar de kunstenaar Ghirlandaio (die hier ook een prachtig Laatste Avondmaal schilderde) bij het tweede altaar aan de rechterzijde een schitterende Madonna della Misericordia maakte. Met haar mantel beschermt Maria de familie Vespucci. Direct links van Maria herkennen we de jonge Amerigo.

Maar Vespucci liet meer voetsporen achter in Florence en omgeving. ‘In het voetspoor van beroemde ontdekkingsreizigers als Christoforo Colombo, Amerigo Vespucci en Indiana Jones heb ik vandaag mijn eigen speurtocht voortgezet naar ‘minder ontdekte’ locaties in het gewest Chianti Classico. Niet in mijn eigen buurt (Chianti Fiorentina) maar op de vermaarde grenzen van de Provincia di Firenze,’ zo schreef Martijn Bak van Piazza Pinokkio vorige week.

Ik was twee dagen later bij hem en zijn gezin op bezoek om mijn boeken te signeren. Voor elk appartement een setje, en voor hen zelf natuurlijk ook van beide een eigen exemplaar. Enorm leuk om zo op locatie te signeren, onder de nieuwe veranda, met hond Bella aan mijn voeten, versgebakken ciambella, cappuccino binnen handbereik en met het zwembad in zicht.

In en om het zwembad heerlijk spelende kinderen en lezende ouders, die lieten weten erg te genieten van de verhalen in Ciao tutti. Zo leuk om te horen! Veel tijd om te blijven hangen en ook even een duik in het zwembad te nemen had ik helaas niet. Er wachtte me nog een opdracht in Florence, dezelfde als waarvoor Martijn aan het speuren sloeg in de Chianti Classico.

We werkten namelijk allebei een dag mee aan het RTL4-programma Campinglife, dat in december drie Toscaanse uitzendingen op het programma heeft staan. Martijn nam het Campinglife-team mee naar een bijzonder, onbekend plekje in de Chianti, terwijl ik de crew mee op culinaire sleeptouw nam in Florence.

Een geweldige ervaring, die onvergetelijke momenten opleverde voor ons allebei. Momenten die we graag met jullie willen delen, maar die zo bijzonder zijn dat ze een eigen blog verdienen. Vanmiddag gaan we daarom op pad met Martijn, morgen een verslag in twee delen van mijn eigen ervaringen, die dankzij Martijn (die graag nog een dagje meeging) ook op foto zijn vastgelegd.

Voor het echte verslag moeten jullie nog wat langer geduld hebben. Op zaterdag 22 december 2012 start om 18.55 uur de uitzending waarin ik door Florence dwaal; een week later (op 29 december dus) wordt Martijns speurtocht door de Chianti uitgezonden. Maar tegen die tijd zullen we jullie daar uiteraard nog meerdere malen aan herinneren!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat een ontzettend leuke dag moet dat geweest zijn!
    Ben reuze benieuwd naar “domani”.
    Cia, ciao :)!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *