Download gratis de Ciao tutti app

Leonardo da Vinci’s wijngaard in Milaan

Leonardo da Vinci’s indrukwekkende Laatste Avondmaal, in de eetzaal van het klooster van de Santa Maria delle Grazie in Milaan, kennen we allemaal. Maar wist je dat er in Milaan ook een wijngaard te vinden is die ooit aan Da Vinci toebehoorde?

Casa-Atellani-Da-Vinci-MilaanCasa-Atellani-Da-Vinci-2

Een wijngaard in hartje stad is sowieso al iets bijzonders. Maar als die wijngaard ooit van Da Vinci was, maakt dat de plek nóg unieker. Da Vinci’s vigna, wijngaard, is te vinden in de privétuin van het Casa degli Atellani. Deze tuin is een van de meest romantische plekken van heel Milaan.

Casa-Atellani-Da-Vinci-2a Casa-Atellani-Da-Vinci-2b Casa-Atellani-Da-Vinci-4

In de tijd van Da Vinci zag het gebied rondom de Santa Maria delle Grazie er natuurlijk heel anders uit. Waar nu de Corso Magenta loopt, met grootse palazzi en verfijnde boetiekjes, zag je ooit alleen maar groen. Dit was het jachtgebied van Ludovico il Moro, in die tijd de baas van Milaan en een belangrijke opdrachtgever van Da Vinci.

In 1498 zette Da Vinci de laatste penseelstreek van zijn Laatste Avondmaal op de muur. Ludovico il Moro wilde de kunstenaar belonen en schonk hem een stuk grond, bedekt met wijnranken. Leonardo bracht veel tijd door in zijn wijngaard, om na te denken en te genieten van de natuur. Hij had zo lang ‘opgesloten’ gezeten in het klooster, om zijn meesterwerk te kunnen voltooien, dat hij nu het liefst uren naar de blauwe lucht staarde.

Helaas moest Da Vinci al snel afstand doen van zijn wijngaard. De Franse troepen vielen Milaan binnen. Gelukkig kon hij zijn stukje grond na het vertrek van de Fransen, in 1507, weer terugvragen.

Wat er na Da Vinci’s dood met de wijngaard is gebeurd, weten we niet precies. Wél weten we dat Luca Beltrami, een Da Vinci-deskundige, degene was die de wijngaard in 1920 ontdekte, in een van de mooiste tuinen van Milaan. Er werden opnieuw wijnranken geplant, zodat Da Vinci’s plek in ere is hersteld. Zijn wijngaard is nu een soort openluchtmuseum. Tijdens een bezoek krijg je in circa een half uur een kijkje in Leonardo’s paradijsje op aarde.

Casa-Atellani-Da-Vinci-7

Je vindt Casa degli Atellani aan de Corso Magenta 65. Het huis en de tuin zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er ook rondleidingen (van circa veertig minuten). Toegangskaartjes kun je via deze link bestellen. Ook het Laatste Avondmaal bewonderen? Bestel dan via deze link je ticket!

Casa-Atellani-Da-Vinci-Milaan-2

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *