Al toerend door de harmonieus glooiende heuvels van de Chianti, met in deze tijd van het jaar rijen en rijen vol wijnranken met diepblauwe druiven, zie je overal bordjes die je op kleine wijnboerderijen en cantina’s wijzen. Meestal kun je er niet alleen mooie wijnen inslaan voor thuis, maar mag je ter plekke ook proeven van de wijnen die er gemaakt worden.
Langs de Strada del Chianti Classico, een prachtige route langs cipressen, wijngaarden en robuuste boerderijen, stuiten we zo rond het middaguur op een bord dat ons attendeert op de wijn en olijfolie van Fattoria di Montefiridolfi. We besluiten te stoppen en parkeren de auto bijna tussen de wijnranken.
We worden begroet door Otto, de hond, die zijn baasje waarschuwt dat er gasten zijn. Het duurt niet lang voor de hartelijke stem van Daniela Cestelli klinkt. Ze heet ons welkom op haar wijnboerderij, die ze samen met haar verloofde Davide en haar vader Marino leidt. Samen zetten ze de traditie van de Gallo Nero voort, de zwarte haan die symbool staat voor de Chianti Classico en die hier sinds 1941 op de flessen prijkt.
Daniela neemt ons eerst mee naar een van de hoger gelegen terrassen, vanwaar je perfect uitzicht hebt op het Castello di Montefiridolfi en de Santa Cristina, met aan je voeten de olijf- en wijngaarden van Fattoria di Montefiridolfi.
Het terrein van Fattoria di Montefiridolfi strekt zich over twintig hectare uit. Vier hectare wordt gebruikt voor wijnbouw, een oppervlakte van twaalf hectare wordt ingenomen door olijfbomen en de rest is voor een prachtig bos. Er wordt volledig biologisch gewerkt, zo vertelt Daniela, met respect voor de natuur.
Dat zie je aan de harmonie die op het landgoed heerst, maar je proeft het vooral in de heerlijke producten die tijdens de proeverij annex lunch op tafel komen. We proeven eerst de voortreffelijke olijfolie, puur op een stukje brood en op een bruschetta met blozende tomaatjes uit de eigen orto.
Helaas is de voorraad olijfolie zo goed als op (binnenkort komen familie en vrienden helpen bij de olijvenpluk, voor hopelijk een flinke hoeveelheid nieuwe olijfolie), dus we kunnen geen fles mee naar huis nemen.
Gelukkig is de wijnvoorraad nog mooi op peil. Op tafel komt eerst de witte wijn, de Toscana Bianco, die wordt gemaakt van de autochtone druivensoorten Trebbiano, Malvasia en een klein beetje Vernaccia. De druiven voor deze wijn worden pas laat geoogst (meestal begin oktober) en vervolgens net zo bewerkt als voor het maken van rode wijn. Dat betekent onder meer dat de druivenschillen niet van het sap worden gescheiden. Het resultaat is een lekker stevige witte wijn, die onder de schaduw van de grote olijfboom, met uitzicht over de wijngaarden, meer dan goed smaakt.
Vervolgens komt het kwartet rode wijnen op tafel. Allereerst proeven we de Chioppo1840, gemaakt van Sangiovese, Canaiolo, Malvasia en Trebbiano. De naam van de wijn is afgeleid van de manier waarop de druivenranken groeien: in het Italiaans vigneto a chioppo genoemd. De wijnranken worden hierbij niet ondersteund door houten palen of ijzeren draden, maar door bomen, meestal chioppi (esdoorns). De wijnranken gebruiken de takken als natuurlijke steun – het teken van een perfect huwelijk. Vandaar dat deze vorm van groei ook wel vigna maritata wordt genoemd.
Het jaartal 1840 verwijst naar het jaar waarin het authentieke recept voor Chianti Classico werd opgetekend door baron Ricasoli. Volgens dit klassieke recept voor Chianti-wijnen gebruikt men zo’n dertig procent witte druivensoorten (Malvasia en Trebbiano in dit geval).
De Chioppo1840 is daardoor een lichte rode wijn, die perfect past bij een aperitivo of een antipasto. Je kunt hem zelfs gekoeld drinken, net als de boeren vroeger deden. Daniela vertelt dat ze de flessen met deze rode wijn koud hielden in een riviertje of in een put.
We proeven ook de bijzondere, ‘groene’ versie va de Chioppo1840, waar geen extra sulfieten aan zijn toegevoegd. Voor deze wijn worden alleen de állerbeste druiven gebruikt – en dat proef je. Het is een van de paradepaardjes van Montefiridolfi, net als de Clante, een Chianti Classico DOCG die wordt gemaakt van honderd procent Sangiovese. Kersen, pruimen en viooltjes bouwen een feestje in je glas.
De grote trots van Fattoria di Montefiridolfi is echter niet deze Chianti Classico, maar de Uvadonna, een rode wijn die wordt gemaakt van honderd procent Canaiolo. Deze authentieke Toscaanse druivensoort onderscheidt zich door een rijke, elegante smaak. De robijnrode wijn gaat perfect samen met de pasta met ragù di Chianina die Daniela serveert.
Elk ‘recept’ voor deze wijnen is bedacht door Daniela en Davide, in nauwe samenwerking met hun vinoloog Filippo Ferrari. Samen met andere biologische wijnboeren promoten ze biologische en biodynamische wijnen van kleine producenten, onder de noemer Vinibio.
Het trio heeft prachtig werk geleverd. Elke wijn smaakt meer dan voortreffelijk en vooral de Chioppo1840 en de UvaDonna smaken naar meer. We nemen van elke soort een paar flessen mee. Hoewel we thuis geen wijn- en olijfboomgaard hebben om over uit te kijken, zullen deze wijnen ook gewoon aan tafel prima smaken.
Daniela pakt de flessen voorzichtig in. Ze vertelt dat de fraai getekende fattoria die op elk etiket prijkt, met de zo kenmerkende cipres die een van de hoeken van de boerderij siert, een ontwerp is van haar zus Annalisa.
Dat de hele familie betrokken is bij Daniela’s en Davides wijnparadijs, is niet gek als je de passie van Daniela ziet en hoort. Nóg begrijpelijker is het als je de wijnen proeft, al moet je daarvoor eerst wel een reisje naar de Chianti maken.
Je vindt Fattoria di Montefiridolfi aan de Via Santa Maria a Macerata 66 in Montefiridolfi (San Casciano di Val di Pesa), een kleine twintig kilometer ten zuiden van Florence. Voor een proeverij of lunch kun je vooraf het beste even contact opnemen met Daniela via 0039-0558244044 of 0039-3664736498. Mailen kan ook, via info@fattoriadimontefiridolfi.it. Daniela spreekt perfect Engels.
Proeven van de producten uit de moestuin van Montefiridolfi en het een paar kilometer verderop gelegen L’Ultimo Podere (eveneens onder de bezielende leiding van Daniela) kan wel makkelijker thuis. De smakelijke soepen en rijke pastasauzen zijn namelijk verkrijgbaar bij Casa del Gusto (aan de Kerkstraat in Amsterdam). Al moet je ze zeker ook gaan proeven bij Daniela thuis…
met dank aan Ton van het Hof voor een aantal foto’s
Nog meer wijn proeven in de Chianti?
Ga dan op pad met onze wijnroute, een heerlijke tocht door het hart van Toscane. Onderweg geniet je van schitterende vergezichten, een rondleiding door een wijngaard en uiteraard een goed glas wijn in een van de vele cantina’s (wijnkelders) die in dit gebied gevestigd zijn. Buon viaggio!
Bestel onze wijnroute in de Chianti voor € 6,95
Deze Ciao tutti route is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de route te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.