Home » Reizen door Italië » Pistoia » Een innige omhelzing in Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een innige omhelzing in Pistoia

Na een lange reis naar het Museum of Fine Arts in Boston en de National Gallery in Washington is de Visitazione, het prachtige beeld van de beroemde Florentijnse kunstenaar Luca della Robbia, weer terug in Toscane. Nog tot en met 7 januari 2018 bewonder je dit sprekende kunstwerk in de prachtig gerestaureerde San Leone, een van de belangrijkste barokkerken in Pistoia.

Luca della Robbia vervaardigde het beeld van Maria en haar nicht Elizabeth rond 1445. Het is een van de eerste beelden in geglazuurd terracotta, een techniek die door de Florentijnse familie Della Robbia werd uitgevonden en verfijnd. De innige omhelzing van de twee vrouwen lijkt bijna echt, verstild in de tijd maar warm en oprecht.

met dank aan Discover Pistoia | Lorenzo Marianeschi Video & Photography voor een aantal foto’s

Luca della Robbia maakte het beeld oorspronkelijk voor de San Giovanni Fuorcivitas. Naar deze kerk zal het beeld in januari 2018 ook weer terugkeren.

Die ingewikkelde naam dankt de kerk aan het feit dat het gebouw ooit buiten de eerste stadsmuren van het antieke Pistoia stond (fuorcivitas betekent min of meer ‘buiten de stad’). Dat moet dan een voorganger van de huidige kerk zijn geweest, waarschijnlijk gebouwd door de Longobarden, want de bouw van de San Giovanni Fuorcivitas die we nu nog kunnen bewonderen begon in de twaalfde eeuw en werd pas voltooid in de veertiende eeuw.

Het meest opvallende aan de kerk is wel dat de ingang zich aan de zijkant in plaats van de voorkant bevindt, aan de kant die aan de Via Cavour ligt. De bouwstijl is ontegenzeggelijk romaans, of meer precies romanico pisano, de oorspronkelijk uit Pisa afkomstige romaanse bouwstijl die veel invloed heeft uitgeoefend op grote delen van Toscane, die destijds onder de invloedssfeer van Pisa vielen.

De decoratie van de façade, dus feitelijk de zijkant van het gebouw, bestaat uit verschillende soorten marmer (onder andere het voor dit gebied kenmerkende groene marmer uit Prato, genaamd serpentino). Te midden van de zogenaamde ‘blinde’ bogen vind je de ingang. Op de architraaf erboven is het Laatste Avondmaal afgebeeld, met Jezus en elf apostelen aan tafel en Judas knielend aan zijn voeten.

Binnen vind je onder andere een door Fra Guglielmo da Pisa met reliëfs versierde preekstoel en een marmeren wijwaterbekken van Giovanni Pisano. En vanaf 7 januari 2018 dus ook Della Robbia’s innige omhelzing!

Nog meer moois bewonderen in Pistoia? Op het Ospedale del Ceppo schitteren nog meer kunstwerkjes van de familie della Robbia. Alle pareltjes ontdek je in onze stadswandeling in Pistoia, met natuurlijk ook culinaire tips!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *