Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Exit/Enter – Once upon a time in Amsterdam

Onder de Engelse naam Exit/Enter opereert een Florentijnse street artist in de straten van onder andere Florence, Siena en Rome. Hij laat kleine mannetjes met rode ballonnetjes achter, koningen met zonnig geel gekleurde kroontjes en vrolijke hartjes die op de meest onverwachte plaatsen opduiken.

De kunstenaar heeft al vaak verklaard hoe zijn uitzonderlijke hoofdpersonage geboren is: ‘Het mannetje is er altijd geweest in mijn tekeningen op papier. Het dook vaker en vaker op in mijn werk, bewoog zich en ging in interactie met andere tekens in mijn schetsboek. Tot ik er op een nacht eentje bevrijd heb op straat.’

De creaties hangen vaak aan rode ballonnetjes of hartjes, symbolen die de kunstenaar niet zomaar koos. ‘Mijn mannetjes balanceren hoog op lange ladders in een poging de hemel aan te raken of in een koers naar bloemen en hartjes. Zo worden ze een boodschap van lichtheid, een uitweg of zelfs een vlucht uit de koortsachtigheid van deze moderne wereld. Maar ze zijn vooral een uitnodiging om jezelf te zoeken en terug te keren naar waarden die even eenvoudig als zuiver zijn.’

Sinds gisteren, 10 februari, is Exit/Enter ook in Amsterdam te vinden, met zijn eerste solo show Once upon a time in Amsterdam, die te zien is in het Street Art Museum Amsterdam. Naast schetsen bewonder je er ook een interactieve muurschildering, waarmee Exit/Enter een brug wil slaan tussen street art in de straten van Florence en street art in Amsterdam.

Beide steden staan immers op de Werelderfgoedlijst van Unesco, waardoor iedere baksteen beschermd is en street art er een andere ontwikkeling doormaakt dan in een aantal andere steden, waar de regels minder streng zijn en de kunstenaars hun creativiteit vooral kunnen uitleven op wát ze schilderen in plaats van waar ze dat doen.

Exit/Enter laat zien hoe zijn creaties van een vel papier de sprong waagden naar de muren van Florence, Rome en andere steden, met deze bijzondere expositie in Amsterdam als meest recente hoogtepunt.

We gaan snel een kijkje nemen om te zien wat onze favoriete Florentijnse street artist Amsterdam heeft nagelaten. Once upon a time in Amsterdam is twee maanden lang te bewonderen (tot 10 april 2017) in het Street Art Museum Amsterdam (Immanuel Kanthof 1). Doordeweeks kun je er terecht van 11.00 tot 18.00 uur. In het weekend kun je de expositie zien als onderdeel van een street art tour óf op afspraak (omdat de meeste medewerkers dan op pad zijn voor de tours moet je dan echt even laten weten wanneer je wil komen kijken).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *