Ontdek Ciao tutti's droomplekken!

10x de lekkerste cantuccini

We eten ze als ontbijt, als toetje of gewoon lekker tussendoor: cantuccini, knapperige Toscaanse amandelkoekjes die je zo lekker in je cappuccino, espresso of vin santo kunt dopen. Ze worden ook wel biscottini di Prato genoemd, ‘koekjes van Prato’, omdat ze daar – in 1858 – voor het eerst werden gebakken en geproefd.

Vandaag delen we een aantal van onze favoriete recepten voor deze cantuccini, van het klassieke koekje tot zoete variaties (met onder meer chocolade-cantuccini) en zelfs ook een hartige variant. Ook delen we een aantal recepten voor overheerlijke toetjes met cantuccini in de hoofdrol.

Italian chocolate biscotti

Cantuccini uit La Cucina del Sole
We beginnen met een basisrecept voor cantuccini, en wel uit de zonnige keuken van de Italiaanse Nicoletta Tavella. Met dit recept kan het bakken van cantuccini niet mis gaan!

cantucci cookies in glass bowl

Cantuccini van Cees Holtkamp
De Amsterdamse meesterbanketbakker Cees Holtkamp staat onder meer bekend om zijn overheerlijke koekjes. Hij bakt ook graag over de grens en zijn cantuccini-recept is een van onze favoriete manieren om deze koekjes te maken. Het recept vind je via deze Foodtube-video.

cantuccini

Cantuccini met chocolade & noten
ZTRDG deelt dit recept voor cantuccini met chocolade. Heerlijk bij een espresso!

ztrdg-cantuccini-chocolade

Liever een recept in het Italiaans maken (om zo niet alleen iets lekkers te bakken maar ook je taalvaardigheid te oefenen)? Dit recept van Il Cucchiaio d’Argento (De Zilveren Lepel) is onze favoriet!

Cantuccini met sinaasappel
Sarah van South & Pepper maakt verrukkelijke cantuccini met sinaasappel. Sarah: ‘De sinaasappelsmaak doet me altijd denken aan de Italiaanse cake met sinaasappel die mijn vader vroeger altijd maakte, pure nostalgie dus. Ze zijn zo klaar en heel het huis ruikt naar ‘gezelligheid’.’

cantuccini-met-sinaasappel-south-pepper

Cantuccini met cranberries
Zin in winterse cantuccini? Sarena Solari maakt cantuccini met cranberries en witte chocolade. Elisabetta van Ziti Zitoni maakt deze lekker winterse cantuccini, met cranberries en pistachenootjes. Heerlijk met kaneelijs en vin santo!

Biscotti on a plate and in a jar

Cantuccini met pistache en venkelzaad
In de Allerhande vonden we een heerlijk recept met een paar van onze favoriete ingrediënten: cantuccini met pistachenootjes en venkelzaad.

Cantuccini salati van delicious.
Culinair magazine delicious. maakt cantuccini salati: hartige amandel-Parmezaanse kaaskoekjes, gebakken met verse rozemarijn. Verrukkelijk bij deze feestelijke Italiaanse cocktails!

delicious-cantuccini-salati

Cantuccini van kastanjebloem
De Toscaanse Giulia maakt cantuccini van kastanjebloem – mét stukjes chocolade. Van haar prachtige bakfoto’s krijg je meteen trek!

juls-kitchen-cantuccini-kastanje

Glutenvrije cantuccini
Lianne van Focus on Foodies maakt glutenvrije cantuccini, zonder geraffineerde suikers. Lianne: ‘Ze smaken echt zoals cantuccini hoort te zijn; lekker knapperig met de volle smaak van amandelen en het frisse van citroen. Wees ook vooral niet bang dat het recept te moeilijk voor je is, want het is echt super makkelijk om te maken. Geen lastige stapjes; gewoon alle ingrediënten samenvoegen en het recept volgen. Piece of cake (of cantuccini ;-)).’

glutenvrije-cantuccini-focus-on-foodies

Toetjes met cantuccini
Eigenlijk zijn cantuccini op zich al een lekker toetje, zeker als je er een glaasje vin santo bij serveert. Maar als je echt wil uitpakken, maak dan deze hazelnootcantuccini met koffiegranita, tiramisù met mandarijn en cantuccini of tiramisù met cantuccini en karamelsaus. Roberta Pagnier (van 24Kitchen) maakt deze Italian Mess, maar ook dit Italiaanse recept voor semifreddo met cantuccini en vin santo is er een om te onthouden!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ga op pad met onze City Walks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *