Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Chiostro del Carmine – hotel in een prachtig klooster in Siena

Saskia: ‘Op de een of andere manier voel ik me in Italië altijd erg aangetrokken tot oude kloosters, en dan met name tot de mooie, verstilde kloostertuinen die in het hart van een kloostercomplex liggen.

Begrijp me niet verkeerd, het is niet het leven binnen die muren dat me aantrekt – er is buiten die muren zo veel moois te zien en te beleven – maar de sfeer die in zo’n tuin heerst. Zelfs in de kloostertuinen in de centra van de meest drukke steden als Napels en Rome heerst een absolute rust, alleen verstoord door kwetterende vogeltjes en het geklater van een fontein.

Toen ik in Florence studeerde, bezocht ik ’s middags vaak met een paar medestudenten de kloostertuin van het San Marco-klooster. We zaten er, met onze rug tegen een eeuwenoude pilaar, te praten, Italiaanse werkwoorden te oefenen, huiswerk te maken of plannen voor het weekend te smeden.

Af en toe schuifelde een monnik voorbij of stak een verdwaalde toerist zijn hoofd om de hoek. Opmerkelijk genoeg wisten de vele drommen toeristen die de fresco’s van Fra Angelico in het klooster kwamen bewonderen, de weg naar de kloostertuin vaak niet te vinden.

Sinds mijn studietijd in Florence heb ik in de tuinen van Italiaanse kloosters heel wat boeken gelezen en artikelen geschreven. In de tuin van het Santa Chiara-klooster in Napels, op een steenworp afstand van de drukke Spaccanapoli, vergeet je dat je even daarvoor moest zigzaggen tussen drommen winkelende mensen en motorino’s, en in het Chiostro del Bramante in Rome kun je in alle rust van een kopje koffie genieten,

Toen we gisteren in Siena aankwamen was het dan ook niet zo moeilijk te bedenken waar we zouden gaan slapen: in een klooster natuurlijk!

Op een paar honderd meter van het Piazza del Campo en de Duomo ligt het Chiostro del Carmine, dat reeds in de veertiende eeuw in gebruik was als klooster van de orde der karmelieten. Het klooster is na eeuwen intensief gebruik helemaal opgeknapt en omgebouwd tot een vakantieverblijf waar de sfeer van weleer nog tastbaar is.

Zo is de ontbijtzaal gevestigd in de oude eetzaal van de monniken, is de oude kapel nog helemaal intact en heeft de oude kloostertuin niets aan sfeer ingeboet. Als je daar ’s ochtends met een kopje koffie zit wakker te worden en de klokken van de naastgelegen San Niccolò zich laten horen, kan de dag al niet meer stuk.

De kamers hebben overigens niets meer gemeen met de vroegere kloostercellen. Ze zijn heerlijk ruim, met een groot tweepersoonsbed (vaak met hemel) in het midden en een luxe badkamer. Bovendien beschikt elke kamer over een televisie, een koelkast, een koffiehoekje, een kluisje, telefoon en internetverbinding.

Het Chiostro del Carmine heeft trouwens ook een privéparkeerplaats, zeker geen overbodige luxe in het autowerende centrum van Siena.

Het Chiostro del Carmine ligt overigens in de Contrada della Chiocciola, de wijk van de slak. Zo net na de Palio zien we overal om ons heen dan ook nog de roodgele vlaggen wapperen.’

Ook logeren in het Chiostro del Carmine? Je boekt je verblijf hier heel eenvoudig via Booking.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *