Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Heimwee naar het Chiostro del Bramante in Rome

Saskia: ‘Nu de hevige winterkou zich hier in Nederland sterker dan ooit doet voelen, groeit mijn verlangen naar Italië met de dag. Gelukkig zit ik over twee weken in het vliegtuig naar Rome om de sneeuw even van me af te schudden en me te warmen aan de Italiaanse passie en levenslust.

Wanneer mijn drukke werkzaamheden het toelaten mijmer ik boven een kopje (automaat)cappuccino al over de allereerste versgezette cappuccino waarvan ik in Rome slokje voor slokje zal genieten. Het is altijd weer spannend waar ik dat eerste kopje zal bestellen…

Bij het bekende – maar inmiddels eigenlijk te toeristische – Tazza d’Oro, bij het Pantheon, of bij het immer stampvolle Caffe Sant’Eustachio, aan het gelijknamige pleintje aan de andere zijde van het Pantheon? Of zal ik terugkeren naar het klooster van Bramante, dat ik tijdens mijn vorige reis op een zwerftocht door de stille steegjes achter het Piazza Navona ontdekte?

Hoewel ik al vaak in de buurt van het Piazza Navona had rondgewandeld, kende ik dit juweeltje niet eens. Er worden vaak tentoonstellingen gehouden in de voormalige kloosterzalen, die volgens de mevrouw achter de balie zeker het bekijken waard zijn.

Het hoogtepunt van het klooster bestaat voor mij echter niet uit alle verzamelde kunst, maar uit het barretje dat zich op de eerste verdieping bevindt, Caffetteria Dart. Laat je daarom niet afschrikken door degene achter de balie, het cafeetje is vrij toegankelijk.

Hier geen sissende espressoapparaten en druk pratende en gebarende Romeinen, maar een haast verstilde plek, zo op een steenworp afstand van het geweld van de portretschilders, straatventers en levende standbeelden op het Piazza Navona.

Terwijl uit de open deur van de Caffetteria zachtjes een opera klinkt, zet de ober een heerlijk ruikende espresso voor me neer. Ik denk met heimwee terug naar de kloostertuin in Florence waar ik tijdens mijn zomerstudie altijd mijn huiswerk maakte. Midden in de stad, maar zo rustig, zo sfeervol…

Diezelfde rust heerst hier ook. Het uitzicht op de binnenplaats is prachtig. Hier breng je zo een middag door, schrijvend, lezend, mijmerend, koffie drinkend… Was ik er al maar!’

Caffetteria Dart | Chiostro del Bramante, Arco della Pace 5, Roma

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *