Home » Reizen door Italië » Sicilië » Sicilië in 360 graden – Griekse tempels & hagelwitte kliffen bij Agrigento
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sicilië in 360 graden – Griekse tempels & hagelwitte kliffen bij Agrigento

Julian Tramper ging op ontdekkingstocht op Sicilië en neemt ons in een serie 360 graden-video’s mee langs de hoogtepunten van dit fascinerende eiland. Eerder genoten we van de ruïnes uit de klassieke oudheid en de kathedraal van Syracuse en van de mysterieuze graftomben van Pantalica.

Vandaag neemt Julian ons mee naar Agrigento, naar een vallei vol Griekse tempels en naar hagelwitte kliffen aan de kust. Julian: ‘Ben je op zoek naar de best bewaard gebleven Griekse tempel ter wereld? Dan moet je niet in Griekenland zijn, maar op Sicilië. In de Valle dei Templi, de Vallei van de Tempels, om precies te zijn, bij Agrigento.

Dit gebied omvat de overblijfselen van de oude stad Akragas, met als pronkstuk de Tempel van Concordia, de openingsscène van onderstaande 360° video. Zoals je kunt zien is de tempel (gebouwd in 430 voor Christus) zeer goed bewaard gebleven. En het aantal beveiligingscamera’s wekt de indruk dat ze er erg zuinig op zijn.

Even verderop staat de tempel van Hera (vijfde eeuw voor Christus), te zien vanaf de tweede minuut in de video. Deze tempel is door een aardbeving in de middeleeuwen gedeeltelijk verwoest. De locatie is echter nog altijd ronduit spectaculair, aan het einde van een hoger gelegen plateau met uitzicht over zee.

De derde en oudste tempel is de Tempel van Hercules (zesde eeuw voor Christus). Een aantal van de zuilen staat nog overeind en je kunt zelfs tussen de overblijfselen van de overige zuilen wandelen.

De Vallei van de Tempels ligt niet ver van de kust. Na een ochtend cultuur snuiven is het dan ook heerlijk om de kust op te zoeken. Dat de kustlijn van Sicilië er niet overal hetzelfde uitziet, had ik inmiddels al ontdekt. Maar bij het zien van deze hagelwitte kliffen die als reusachtige trappen de azuurblauwe zee in lopen, moest ik toch echt een paar keer in m’n ogen wrijven om te beseffen dat ik niet stond te dromen.

Benieuwd? Ik heb het over de Scala dei Turchi, ten zuidwesten van Agrigento. Dankzij onderstaande 360° video raak je vast net zo onder de indruk van deze rotspartijen als ik. Quanto sei bella, Sicilia!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Leuk. Wij maakten 3 jaar geleden precies hetzelfde rondje. Maar ja wat wil je ook met een reisduo waarvan de een niets liever doet dan op het strand liggen terwijl de ander een welhaast obsessieve belangstelling heeft voor de Unesco-lijst. Tip in Agrigento: respecteer de (weer)goden! Wij vergaten er een en hebben het geweten! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *