Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Doodskopvlinder – spanning op Sicilië

Sicilie-strand

Vanaf het Siciliaanse strand tippen we ter ere van de Maand van het Spannende Boek de nieuwe thriller Doodskopvlinder, geschreven door Tomas Ross en Corine Hartman.

Een Nederlandse NAVO-diplomaat verdwijnt tijdens een undercover operatie. Met hem raakt ook een vlindergids met gecodeerde informatie over Russische aanvalsplannen spoorloos. De Siciliaanse Carrie Montevagio leeft ondergedoken in Zeeland, op de vlucht voor een beruchte maffiabaas. Als de NAVO informatie krijgt dat de maffia betrokken is bij de verdwijning van de diplomaat, wordt Carrie gevraagd om samen met de Nederlander Adam Kaplan een Special Forceteam te vormen om hem op te sporen. Onder supervisie van NAVO-topman Charles Cavendish besluit het team zich op te splitsen. Adam vertrekt naar Rhodos op zoek naar de gecodeerde gids, en Carrie zal eens en voor altijd moeten afrekenen met de maffia, en met haar eigen verleden…

Doodkopsvlinder-Ross-Hartman

Een fragment:

‘De smalle weg kronkelt steil omhoog tussen kolossale rotsblokken, glinsterend als gepolijst staal in het zonlicht. Het landschap doet Charles denken aan de Schotse hooglanden: ruig en kaal, de horizon begrensd door bergkammen waarvan de toppen in wolken zijn gehuld, zo nu en dan in een haarspeldbocht de zee waaruit rotsen oprijzen als prehistorische zeemonsters. Maar de zee is de Middellandse en de bergkammen zijn van vulkanen.

Sir Charles Spencer Cavendish houdt van Schotland, vooral ook van de betere lokale malt whisky, maar hij is van origine net zo Engels als de gehuurde Land Rover waarin hij rijdt. Naar Calibera, een gehuchtje in het centrale bergmassief van Sicilië dat nog slechts een handjevol inwoners telt; oude mensen die hun kinderen naar Napels, Rome of het buitenland hebben zien vertrekken, en nu wachten op de dag dat pastore Vizzini hun de laatste sacramenten zal toedienen.

Paolo Vizzini moet met zijn eenenzestig jaar de jongste inwoner zijn. Ze kennen elkaar al meer dan dertig jaar maar hebben elkaar lang niet gezien en hij voelt zich schuldig omdat dit niet zomaar een vriendschappelijk bezoek is. Hij heeft dringend hulp nodig.

Het is wonderlijk hoe het lot drie oude oorlogsveteranen nu weer verbindt: hijzelf als hoofd van Securicor, de kleine veiligheidsdienst van de NAVO, Paolo die het zwaard heeft ingeruild voor het evangelie en Ethan Boydd, generaal en lid van het Militair Comité van de NAVO.

Behendig manoeuvreert hij de fourwheeldrive door de bochten en vraagt zich voor de zoveelste maal af waar Jan-Willem de Brauw kan zijn en of hij nog leeft. De diplomaat met zijn onverwachte, romantische intermezzo met een advocate op Sicilië. Gina Fioretti. Charles betwijfelt of het buitenechtelijke uitstapje wel zo onschuldig was. De Brauw mag er dan goed uitzien voor een man van vijfenvijftig, maar waarom zou een jonge, mooie Siciliaanse voor hem vallen? En het zal niet de eerste keer zijn dat La Cosa Nostra een diplomaat kidnapt.

Hoe cynisch ook, Charles hoopt dat er binnenkort losgeld zal worden gevraagd. Iets wat hij betwijfelt want De Brauw verdween niet hier maar op Rhodos nadat hij zijn opdracht had vervuld. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem gehoord. Hij zou daar wachten op zijn vrouw voor een korte vakantie. Zijn bagage werd in zijn hotel op Rhodos opgehaald en de rekening contant betaald.

Maar niet door hem. Het kan nauwelijks toeval zijn dat Gina Fioretti een beruchte maffiabons als vriend heeft en dat die ook naar Rhodos vloog. Het heeft weinig zin om haar door de carabinieri te laten verhoren, ze zal het ontkennen en hij heeft sowieso geen hoge pet op van de Siciliaanse recherche. Liever knapt hij dit zelf op, zeker als De Brauw door anderen werd ontvoerd.

Boven de bergen klimt een vliegtuig omhoog en hij denkt aan de Australische diplomaat die vorig jaar omkwam bij de ramp van de MH17. Ook die diplomaat was voor een NAVO-missie onderweg. Een operatie gericht tegen Poetins agressieve politiek. Harde noodzaak, want net als Ethan maakt Charles zich geen enkele illusie: Vladimir Poetin wil zijn megalomane droom verwezenlijken om het oude Sovjetrijk te herstellen. Ruim een jaar geleden heeft een klein Force Team onder zijn leiding een aanslag voorkomen tijdens de Nucleaire Top in Den Haag. Gepleegd door Russische huurlingen.

Hij remt voor een kudde geiten en moet wachten. Ook hier zijn al volop vlinders. Ze dwarrelen tussen de struiken wat hem doet denken aan zijn vrouw die nu op Il Giardino dell’Eden met haar vlinders experimenteert. Sarah is biologe, gespecialiseerd in vlinders in Turkije en het Midden-Oosten en al jaren bezig met de vraag hoe soms plotseling nieuwe soorten ontstaan.

Hij groet de herder en geeft gas voor de laatste klim naar het bergdorpje. In gedachten ruikt hij de geur van Paolo’s broden. Hij verkoopt zelfs wijn, olijfolie en vers vlees van de kippen en geiten die hij eigenhandig slacht. Zijn oude kameraad kwam hier wonen toen het dorp nog enkele honderden inwoners telde en het kerkje bij elke mis bomvol zat. Paolo Vizzini heeft tientallen baby’s gedoopt, huwelijken ingezegend, doden begraven, hun nalatenschap geregeld. Hij heeft ook zieken getroost en zelfs verpleegd want hij was lang geleden een jonge, veelbelovende arts. Niemand in Calibera weet wie de priester lang geleden was.

Maar Charles weet dat wel. Elke keer dat hij een steek in zijn linkerdijbeen voelt, zoals nu omdat hij terugschakelt in de bocht, ziet hij in een flits het tanige gezicht van de jonge Paolo voor zich. Paolo heeft net als hij en Ethan mensen gedood maar in tegenstelling tot hen heeft hij jaren met zijn geweten geworsteld, tot op een dag de Maagd Maria aan hem verscheen. Ethan heeft dat altijd je reinste kolder gevonden maar Charles is daar niet zo zeker van.’

Lees verder in

Doodkopsvlinder-Ross-Hartman

Doodskopvlinder | Tomas Ross en Corine Hartman | ISBN 9789023490890 | € 19,90 | uitgeverij Cargo | bestel Doodskopvlinder via bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *