Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Liccamuciula (Marzamemi) – heerlijk eten tussen de boeken en Siciliaanse streekproducten

In Marzamemi, een karakteristiek vissersdorpje in het zuidoosten van Sicilië, ligt het kleine maar fijne Liccamuciula. Aan het prachtige piazza van het kustdorpje, vlak bij het betoverende Palazzo di Villadorata, strijk je neer voor Siciliaans lekkers en betoverende verhalen.

Je zou deze winkel annex restaurant zo tegen kunnen komen in een sprookje uit een van de vele boeken die er te vinden zijn. De bedenker van deze combinatie van restaurant met concept store is Barbara Fronterrè, die haar liefde voor koken en lezen heeft gecombineerd met een ode aan de traditionele winkeltjes van haar dorp.

Taverna La Cialoma – het kloppend hart van Marzamemi

De geschiedenis van Marzamemi, dat al sinds mensenheugenis leeft van de visserij, is altijd bepaald door de tonnara, een tonijnfabriek waar tonijn werd gevangen en vervolgens verwerkt.

De tonnara van Marzamemi was lange tijd de belangrijkste van Oost-Sicilië. Hij werd al gebouwd in het jaar 1000, onder de Arabische overheersing, en in de zeventiende eeuw door de familie Villadorata uitgebreid..

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Marzamemi aangevallen door de Britse luchtmacht. Vooral de tonnara werd beschadigd, wat het begin zou zijn van zijn verval. Hij bleef in gebruik totdat deze manier van vissen in de jaren zestig werd afgeschaft.

Daarna raakte hij langzaam in vergetelheid, net als Marzamemi zelf, totdat het pleintje weer tot leven werd gewekt door de komst van Taverna La Cialoma, geopend door Donna Lina Campisi. Dit restaurant is inmiddels het kloppend hart van Marzamemi.

Siciliaans lekkerbekje

Jaren later besloot Barbara, de dochter van Donna Lina, aan hetzelfde pleintje haar droom werkelijkheid te maken. Als kind werd ze de kleine liccamuciula genoemd, lekkerbekje in het dialect. Zo komt het restaurant, dat Barbara met een team van vrouwelijke koks runt, aan zijn naam.

Het is een ode aan de geschiedenis van het dorp, verteld door middel van boeken en allerlei ambachtelijke producten, sieraden, etenswaren en wijnen die je bij Liccamuciula kunt kopen.

Een uniek verhaal

De inrichting van het restaurant heeft een uniek karakter door het hergebruik van oude vissersmaterialen uit het dorp en literatuur. Tussen de schappen hangen lampen in de vorm van een boek, schrijfmachines en handgeschilderd keramiek.

De details zijn goed doordacht, zoals de keuze om elke tafel te voorzien van een boek en in de koudere maanden dekentjes klaar te leggen op de stoelen zodat je toch buiten kunt zitten. Overal lees je spreuken over de zee en oude avonturen.

Sempre aperti

Het menu is heerlijk en perfect voor elk moment van de dag. Er staat niet voor niets een bord buiten met daarop de mededeling sempre aperti, altijd open. Je begint bijvoorbeeld met een aperitivo van Siciliaanse tapas, zoals garnalen, traditionele Siciliaanse caponata (een groentegerecht) of arancini (gevulde risottoballetjes).

Vervolgens kun je als lunch of diner een van de piatti da romanzo (‘literaire gerechten’) of de grandi classici (‘grote klassiekers’) nemen, gerechten die gebaseerd zijn op de traditionele keuken zoals zwaardvis met cherrytomaatjes, kruiden, kappertjes, rozijnen en Marsala of gedroogde kabeljauw uit de oven met amandelcrème en gebakken aardappelen, uiteraard met uitstekende Siciliaanse wijn erbij, gevolgd door een van de overheerlijke dolci.

Een magische plek op Sicilië

Het spreekt voor zich dat Liccamuciula een van de meest magische plekken van Sicilië is, waar je echt begrijpt wat Goethe schreef in zijn Italienische Reise: ‘Zonder Sicilië beklijft van Italië geen enkel beeld: hier vindt men pas de sleutel tot alles.’

Wil je ook aanschuiven bij Liccamuciula? Je vindt dit bijzondere plekje aan het Piazza Regina Margherita 2 in Marzamemi. Een tafeltje reserveren kan via 0039-0931092086 of via prenota@liccamuciula.it.

foto’s: Liccamuciula

Extra tip: in oktober is Marzamemi het decor van Marzamemi Book Fest, een literair festival met veel aandacht voor Siciliaanse verhalen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *