Home » Reizen door Italië » Sardinië » Alghero – ‘Klein Barcelona’
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Alghero – ‘Klein Barcelona’

Alghero, een kuststadje in het noordwesten van Sardinië, ligt precies tussen Europa en Afrika in. Daardoor was de stad eeuwenlang een zeer gewilde strategische haven. Er werd dan ook flink om de stad gevochten, al hadden de Spanjaarden de touwtjes stevig in handen.

Alghero (4)

Nog altijd is Alghero meer Spaans dan Sardijns. Zowel de architectuur als de taal zijn sterk beïnvloed door de Catalaanse cultuur. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat de Aragonezen het een lange tijd voor het zeggen hadden in Alghero. In 1372 werd de opstandige Sardijnse bevolking zelfs gedeporteerd door de Aragonese koning Pedro IV. De Sarden werden vervangen door kolonisten uit Catalonië.

Ook de naam van de stad herinnert aan de Spaanse wortels. Alghero is afgeleid van het Catalaanse L’Alguer, dat ‘zeewier’ betekent. Velen noemen Alghero ook ‘klein Barcelona’ en in het historische centrum zie je twee verschillende namen op de straatnaambordjes staan: een Italiaanse en een Catalaanse naam. De oude bevolking hoor je nog geregeld een onverstaanbaar taaltje tegen elkaar praten en ook dat is Catalaans.

Ook de architectuur van de stad ademt Spanje. De Catalaanse stadsmuur, de huizen, de kathedralen in Gotisch-Catelaanse stijl. Het is een soort van Spaans eilandje op een eiland.

Alghero (5) Alghero (6)

Dat de zee nergens ver weg is ruik je al meteen bij aankomst in Alghero. De zoute zeegeur waait je tegemoet en vermengt zich rond etenstijd met de geur van tomatensaus, geroosterde vis en verse kruiden.

Gelukkig is de stad wel op en top Italiaans, met de authentiek geplaveide straatjes, oude mannetjes die keuvelend de stoeltjes van een koffiebar bezet houden en op de achtergrond de glinsterende zee met kleine vissersbootjes tegen een blauwe hemel. Het is heerlijk om door de kleine straatjes te struinen of wat te drinken op een van de mooie pleintjes. Ook een wandeling door de levendige haven is de moeite waard.

Alghero (2) Alghero (2a)

5x doen in Alghero
1
Op het Piazza Civica in het hart van de stad drink je een cappuccino of espresso bij Caffè Costantino, in art deco-stijl. Aan het plein vind je het gotische Palazzo d’Albis, waar Karel V in 1541 de menigte toesprak voor hij richting Turkije zeilde. Hij beschreef Alghero als een ‘schitterende, mooi gelegen stad’ en daar zijn de inwoners nog steeds trots op. Het plein wordt door de inwoners ook wel Plaça del Pou Vell (het plein van de oude put) genoemd.

2 De Duomo van Alghero, gewijd aan Maria, werd al in 1510 gebouwd, maar pas ruim tweehonderd jaar later, in 1730, ingewijd. Hoewel het resultaat dankzij alle verschillende bouwstijlen een beetje vreemd aandoet, is de kerk juist dankzij al deze verschillende manieren van bouwen een uniek geheel. De klokkentoren is een van de symbolen van Alghero en vanaf veel plekken te zien, als een betrouwbaar herkenningspunt.

Alghero (10)

Een ander symbool aan de skyline van Alghero is de schitterend gekleurde koepel van de San Michele, die iets verderop aan het Piazza Ginnasio ligt.

Alghero (3)

3 Ook op het gebied van mode en design heeft Alghero genoeg te bieden. De stad is vooral beroemd vanwege het ‘rode goud’, het koraal. De kust wordt hier dan ook wel La Riviera del Corallo genoemd, aangezien je hier volgens geschriften uit 1759 ‘het beste koraal van de Middellandse Zee’ vindt.

koraal-Sardinië

Inmiddels is het koraal een beschermd product en vrij schaars. Wil je een souvenir van koraal kopen, let dan goed op dat je ook een echtheidscertificaat krijgt. De meeste winkeltjes die bijvoorbeeld sieraden van koraal verkopen, vind je in de Via Carlo Alberto, een van de oudste straten van Alghero.

Designer Antonio Marras, onder meer artistiek directeur bij Kenzo, heeft in zijn geboortestad Alghero een mooie winkel. Hier moet je zeker even een kijkje nemen – ook als zijn collectie ver boven je budget is.

Marras-Alghero

4 De Mercato Civico is een grote vismarkt vlak bij de haven. Je vindt hier meer soorten vis dan je waarschijnlijk ooit hebt gezien, allemaal vers gevangen in de zee rondom Sardinië door de lokale vissers die diep in de nacht de zee op varen voor de vangst van die dag. Wil je de echte smaak van Alghero proeven, koop dan zeekreeft en vraag om het recept voor Aragosta alla Catalana (zeekreeft op Catalaanse wijze).

Alghero-vismarkt

5 Een bezoek aan Alghero is niet compleet zonder een dagje zon, zee en strand. Alleen in augustus, als de Italianen zelf vakantie vieren, wil het nog wel eens druk zijn op het strand. In andere maanden heb je een ruime keuze aan waar je je strandlaken wil uitvouwen. Een aanrader is het kilometers lange zandstrand van Le Bombarde, net even buiten Alghero. Hier is ook een duikschool.

Le-Bombarde-strand-Alghero (1) Le-Bombarde-strand-Alghero (2) Le-Bombarde-strand-Alghero (3)

Wie niet wil duiken of snorkelen, maar wel wil zien wat er allemaal in de zee bij Alghero leeft, brengt een bezoek aan het Aquarium van Alghero.

’s Avonds neem je de gewoonte van de Italianen over en struin je over de Lungomare, een lange boulevard die prachtig uitzicht biedt over de baai van Alghero en de zee.

Alghero (7) Alghero (8)

Tip! In juli en augustus geniet je in het amfitheater, dat is gebouwd op de plek van het Bastione della Maddalena, van openluchtvoorstellingen. Ook als je geen Italiaans spreekt, is de sfeer in dit theater onder de sterren, met het geluid van de zee op de achtergrond, een unieke ervaring!

Sardinië – Eiland vol verhalen
Nog meer Sardijnse geheimen ontdekken? Download dan de Ciao tutti Special Sardinië – Eiland vol verhalen, met bijna 200 pagina’s vol met verhalen, tips en foto’s met dit bijzondere eiland in de hoofdrol. Geniet van het betoverende Sardinië!

Ciao-tutti-Special-Sardinië-Eiland-vol-verhalen

Bestel Ciao tutti Special #9 – Sardinië Eiland vol verhalen voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Duidelijk reisverhaal, zonder poespas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *