Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Romeinse Trilogie – De feesten van Rome

Het derde deel van Respighi’s Trilogia Romana (waarin hij eerst de fonteinen en de pijnbomen ten tonele voert) is gewijd aan feste romane, Romeinse feesten. Hij componeerde dit feestelijke muziekstuk in 1928 – met muziek voor maar liefst 85 musici. Luister naar Feste Romane, en lees hieronder welke feesten de revue passeren.

Het gaat er veel luidruchtiger aan toe in dit derde deel. Het feest begint met het spektakel van de vroegere circusspelen – als luisteraar heb je het gevoel midden in het Circus Maximus te zijn beland, waar de wagens voor je ogen rondjes rijden tot het je duizelt, of in de arena van het Colosseum, waar de leeuwen brullen en het publiek buiten zinnen de gladiatoren aanmoedigt.

Gelukkig wordt de volgende scène echt wat feestelijker. We belanden in het Rome ten tijde van een jubeljaar. Is de sfeer eerst nog een beetje bedrukt, de pelgrims die naar de stad trekken, zijn immers moe van de lange reis, al gauw duikt de stad voor hun ogen op en barsten hun gezangen los. Het gebeier van de Romeinse klokken danst mee op hun gevoel: ze hebben het volbracht en ze kunnen nu hun gebeden in de Eeuwige Stad ten gehore brengen.

Het derde deel van dit muziekstuk is gewijd aan de Ottobrate, de oogstfeesten die tot nog niet zo heel lang geleden groots gevierd werden. In oktober uiteraard, de maand die zijn naam aan de feesten heeft geleend. Een maand waarin de stad schittert, als de bomen langs de Tiber allerlei schitterende kleuren rood, geel en goud aannemen, de zon nog heerlijk warm is en de kleuren van de huizen een extra gloed geeft.

De apotheose van de feste romane is het feest van La Befana, de heks die op 6 januari op haar bezemsteel een bezoek brengt aan de Italiaanse kinderen om ze wat lekkers of een klein cadeautje toe te stoppen. Respighi brengt de sfeer van de feestelijke bijeenkomst ter ere van La Befana op Piazza Navona ten gehore, met veel straatmuzikanten, artiesten, goochelaars en feestvierders. Samen brengen zij de Romeinse Trilogie tot een meer dan feestelijk einde…

Bestel de cd met Respighi’s Trilogia Romana via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *