Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Buonissima Barletta – 5 lekkere adresjes voor pasta, pizza & verse vis

De zee is in Barletta nooit ver weg. Dat betekent niet alleen lekker flaneren over de boulevard, maar ook genieten van verse vis. De pas gevangen vis wordt al vroeg in de ochtend aan land gebracht, zodat de koks ruim op tijd voor de lunch aan de slag kunnen.

Tijdens ons verblijf in Barletta genoten we bij vijf verschillende (vis)restaurantjes van allerlei lekkers uit zee. Così buono da leccarsi i baffi!, zoals de Italianen zeggen. Zo lekker dat je je snor erbij aflikt!

Osteria Brezza di Mare
Osteria Brezza di Mare (Piazetta Duomo 48) is een typisch Pugliees huiskamerrestaurant zonder franje, eenvoudig en traditioneel. Het wordt gerund door Carlotta, die ervoor zorgt dat je je gelijk thuis voelt.

Dit goudeerlijke familierestaurant is zo’n adresje waar je het idee hebt dat je bij la mamma gaat eten. Die moeder is in dit geval Damiana, de moeder van Carlotta, een lief vrouwtje dat eruitziet om stevig te knuffelen maar die ondertussen de pannen van het vuur kookt.

Wat zij in haar piepkleine keukentje bereidt is zó lekker en met zoveel liefde klaar gemaakt, dat je haar zo mee naar huis zou willen nemen. De heerlijke verse visgerechten en pasta’s zijn een genot om te proeven.

Als voorgerecht krijgen we zowel pepata di cozze als cozze gratinate (gepeperde en gegratineerde mosselen). De buratta en ricotta zien er uit als cadeautjes en smelten op onze tong.

De orecchiette con le rape is ook al om je vingers bij af te likken! We vragen ons af hoe zoiets eenvoudigs zó lekker kan zijn. Voldaan en met veel liefde nemen we afscheid van de familie. Een adresje om te onthouden!

Ristorante Antica Cucina 1983
Vincenzo, een culinaire journalist uit Napels, had ons voorafgaand aan ons lunchbezoek aan Antica Cucina 1983 (Via Marina 4) al ingefluisterd dat dit het chicste en beste restaurant van Barletta zou zijn. Hij had meer dan gelijk: Antica Cucina is een tóprestaurant!

Het is het liefdeskindje van Lello, de enthousiaste en nooit zwijgende gastheer. Bij binnenkomst stuiten we op een prachtige balie, stijlvol gedekte tafels met wit strak gestreken linnen, verse bloemen en elegant servies. Dit wordt ultiem genieten…

In de gewelfde ruimte zat vroeger een oude oliemolen en enkele prachtige details hiervan staan links en rechts opgesteld. Verder vergapen we ons aan antiek meubilair, oude karaktervolle tapijten op de grond en mooie moderne kunst aan de muur. Keurig geklede obers lopen af en aan.

Als iedereen eindelijk zit, komt Lello ons nog eens verwelkomen en benadrukt dat we hier niet alleen de ambiance maar vooral het eten moeten beleven en ervaren, vanuit het puurste gevoel. Lello: ’Eet vooral met je handen, dan ervaar je het meer!’

Hij raakt zelf zo enthousiast dat hij naast ons komt staan om met een stuk brood eerst alle restjes olijfolie van ons bord te deppen om het vervolgens in onze mond te stoppen.

De droge witte wijn is lekker fris en past perfect bij de crema di fagioli con baccalà e bacche della Daunia (bonencrème met kabeljauw en Daunia-bessen). Lello komt, als finishing touch, persoonlijk een scheutje smaakvolle olijfolie toevoegen.

We genieten van polpo al vapore su patate di Margherita di Savoia cotte sottosale e seppiolina farcita con crema di ricotta pecorina (gestoomde octopus met in de oven gekookte aardappelen en gevulde inktvis met crème van schapenricotta).

Het volgende gerecht dat voor onze neus verschijnt is fettu all’uovo con crispino e formaggio primo sale e olive nere frantumate (lintpasta met kaas en zwarte olijven), zalig! De crema di ceci con gamberi in pasta kataifi (kikkererwtencrème met garnalen in een krokant deegjasje) is bijna te mooi om op te eten. Maar toch laten we ons deze traktatie goed smaken.

Er is gelukkig nog een plekje voor de cassata di ricotta con bagna al vincotto leggermente picante con frutta mista (cassata met een licht pikante saus met gemengd fruit). Un’esperienza meravigliosa!

Ristorante Vecchio Forno
Bij Ristorante Vecchio Forno (Via Cialdini 61) wordt alleen maar met de beste ingrediënten gekookt, waarbij de verse visgerechten (zowel rauw als gekookt) de specialiteit van het huis zijn. Het zit in een magnifiek pand dat prachtig uitgelicht is.

Eigenaar Angelo laat ons om te beginnen een superlekkere focaccia barese proeven, dé specialiteit van Bari en omgeving. Wat volgt is een waar feest voor onze smaakpapillen. We tellen maar liefst vijftien verschillende heerlijke gerechten die de revue passeren.

Angelo vertelt vol passie de familiegeschiedenis van Vecchio Forno, die vele jaren terug gaat. Het is het verhaal van een familie die haar hele leven aan de horeca gewijd heeft. Pierino Dipalma begint op achttienjarige leeftijd afhaalmaaltijden te bezorgen. Jaren later opent hij in Barletta eindelijk zijn eigen restaurant, La Tavernetta, dat een jaar later overgaat in La Bettola.

De drie zonen van Pierino, geboren en getogen in de horeca, leerden van hun vader de kunst van de gastvrijheid en de passie voor lekker eten. De oudste zoon, Angelo, opent restaurant La Fiumara, eveneens in Barletta, terwijl zijn broers Beppe en Gianluca culinaire kunst gaan studeren.

In 1999 opent Angelo in een eeuwenoud slachthuis het huidige Vecchio Forno, nadat hij samen met zijn broers besloten heeft om de familietraditie voort te zetten en zo een nieuwe culinaire generatie te lanceren.

Hier, tegenover het Palazzo della Marra, met Pinacoteca De Nittis, adem je de sfeer van historisch Barletta in. De naam Vecchio Forno, ‘oude oven’, is overigens afgeleid van de eerste locatie aan de Via Milazzo, waar nog op een traditionele manier brood werd gebakken, in een houtoven.

Een heerlijk gerecht is de tartare di salmone marinata sotto sale e zucchero (zalmtartaar gemarineerd in zout en suiker). Maar ook de carpaccio di branzino (carpaccio van zeebaars) is niet te versmaden.

Het is allemaal erg lekker en we genieten met volle teugen van tonno saltato in padella con crema di arachidi (gebakken tonijn met pindaroom), polpo croccante alla paprika su crema di rapa (knapperige octopus met paprika in raapstelencrème) en baccalà alla rapa rossa e alici in pastella (kabeljauw met rode rapen en ansjovis in een deegjasje).

Dan volgt er een sformatino di patate e salmone (aardappel- en zalmtaartje), lasagnetta con funghi e besciamella, crema di tartufo e pancetta (lasagnetta met paddenstoelen, bechamelsaus, truffelroom en spek) en melanzana di mare (zee-aubergine). De pepata di cozze (gepeperde mosselen) is akelig vers, de mosselen smelten op onze tong.

Als we eigenlijk geen pap meer kunnen zeggen, verschijnt een grote schaal orecchiette alle cime di rapa e olive, gevolgd door spaghettino allo scoglio (dunne spaghetti met zeevruchten) en als afsluiter een heerlijk frisse sorbetto met gemengd fruit in een overheerlijke crème chantilly. Bij de caffè worden er – alsof het nog niet genoeg was – heerlijke gebakjes (met onder andere cannoli) op tafel gezet.

Ristorante-pizzeria Al Pomodorino
Al Pomodorino (Via Cialdini 47) is een gezellig restaurant annex pizzeria, op een steenworp afstand van het imposante beeld van Il Colosso. Gastheer Mario verwelkomt ons hartelijk en vertelt ons dat we een menu degustazione geserveerd krijgen. Dat bestaat uit diverse soorten antipasti terra e mare (voorgerechtjes van het land en de zee) zoals verdure grigliate (gegrilde groenten) en crostini. Ook smullen we van favetta e cicorie (bonencrème met cichorei).

De jonge bediening doet er alles aan om het ons naar de zin te maken. De gerechten zijn stuk voor stuk bijzonder smakelijk en na nog een primo en vers fruit als toetje verlaten we moe maar voldaan dit gezellige adresje.

Ristorante 95
Midden in het historische centrum van Barletta ligt Ristorante 95 (Via Mariano Sante 95), een eenvoudig restaurant in een authentiek pand. Behalve vis smul je hier ook van heerlijke voorgerechten en pasta’s van chef-kok Michele. Niets is verholen door kruiden of andere specerijen, gewoon lekker, vers en eerlijk eten.

De antipasti misti zijn in een mum van tijd verslonden. De trofie con funghi e salsiccia (pasta met paddenstoelen worst) is heerlijk en de porties zijn precies groot genoeg. Na een heerlijk taartje sluiten we af met een caffè en een likeurtje.

Het is ons hier overal mooi duidelijk geworden dat je alleen al voor de heerlijke restaurantjes en de vriendelijke mensen een keer naar Barletta moet!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *