Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Sprookjeskastelen en betoverende meren

Herfst-Meren-Friuli

Er was eens… een streek in Italië waar sprookjes werkelijkheid worden… We hebben het over Friuli-Venezia Giulia, het uiterste noordoosten van Italië. Onderweg zijn we prachtige dorpjes en heerlijke streekproducten tegengekomen, en hebben we zelfs geprobeerd de smaak van Friuli in eigen keuken te proeven. We sluiten onze tour door de streek deze middag af met een sprookjesroute langs de mooiste meren en kastelen.

De magie van de meren
Moeder natuur heeft haar best gedaan in Friuli Venezia Giulia. Ronduit betoverend zijn de meren die in de loop der millennia zijn ontstaan in het gebied. Je kunt er twee Karstmeren vinden, die zich hebben gevormd in natuurlijke bekkens in de kalksteen van de Carso: Doberdò en Pietrarossa.

Prachtige plaatjes leveren ook de glaciale meren op, zoals Lago di Fusine, Predil en Bordaglia, of het grootste natuurlijke meer van Friuli, het Lago di Cavazzo. Maar ook bij Barcis, Sauris en Verzegnis, waar mensenhanden de natuur een handje hebben geholpen, vind je spectaculaire wateren.

Lago-FusineLago_Barcis

Echte sprookjeskastelen
Langs de rivièra van Trieste vind je ware sprookjeskastelen. Het meest beroemd is het schitterend witte Castello di Miramare, romantisch gelegen op het puntje van het Grignano voorgebergte. Miramare kijkt – de naam verraadt het al – uit over zee en wordt omringd door een mooie botanische tuin. Ooit, in vervlogen tijden, was het de residentie van hertog Ferdinand Maximiliaan van Habsburg, en zijn negentiende-eeuwse meubilair kun je binnen nog altijd bewonderen.

Trieste

Er is zelfs een kasteel dat nog altijd in bezit is van een eeuwenoude adellijke familie (Thurn und Taxis): het Castello di Duino. De ligging is al even spectaculair als dat van Miramare, en de historie van de plek is net zo rijk. Een sprookjesachtige wandeling maak je over de avenues in het omliggende park, die geflankeerd worden door standbeelden en archeologische vondsten.

De kastelenroute door Friuli houdt niet op bij Duino. In de lager gelegen delen van de streek vind je nog het Castello di Risorgiva en het Castello di Strassoldo, en verspreid door het glooiende heuvellandschap zijn talloze andere versterkte burchten te vinden. Uit strategische overwegingen werden deze fortificaties vaak op hoge punten gebouwd, waardoor je er vandaag de dag van prachtige panorama’s kunt genieten. Een bezoekje waard zijn onder andere het Castello di Colloredo di Monte Albano en het Castello di Villalta di Fagagna.

Duino-Aurisina

Er zijn letterlijk te veel kastelen om op te noemen in Friuli Venezia Giulia. Wie er graag meer over wil weten heeft elk najaar de kans om ze allemaal te bezoeken, tijdens het weekend van de Open Kastelen. Natuurlijk zijn de meeste castelli van Friuli ook op andere dagen van het jaar open voor bezoek.

Laguna_Marano

De beste tips voor een vakantie in Italië!

2 reacties

  1. Schitterende foto’s weer, echt (mee)genieten zo!

  2. Grazie, Annewil! Wij vinden het heerlijk om iedereen te laten meegenieten van la bella Italia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *