Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Het Palazzo Ducale en de Brug der Zuchten – twee bekende plekken in Venetië

Het is een van de meest indrukwekkende gebouwen van Venetië: het Palazzo Ducale, of het Dogepaleis. Het palazzo was dan ook lange tijd de residentie waar de bestuurder van Venetië, de doge, woonde en werkte.

Vanuit dit palazzo werd La Serenissima bestuurd, hier werden de belangrijke beslissingen genomen en hier werden de vijanden van Venetië gevangen gezet. Maar niet alleen de doge verbleef in het paleis, het gebouw huisvestte ook de kantoren van de politieke instituten van de Republiek Venetië, juristen, de censuur en de vlootambtenaren.

Het Palazzo Ducale is inmiddels niet meer als zodanig in gebruik. Waar ooit de doge sliep, at, vergaderde en nadacht, wandelen nu bezoekers – vaak met ingehouden adem vanwege alle pracht en praal. Het Dogepaleis is omgetoverd tot een schitterend museum, met onder andere de privévertrekken van de doge, vergaderzalen, een wapenkamer, een martelkamer en de piombi, de gevangeniscellen.

Een paar hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan het Palazzo Ducale:

*de Porta della Carta, ontworpen door de broers Giovanni en Bartolomeo Buon

*de Scala dei Giganti (Trap der Giganten), de trap waar elke nieuwe doge officieel werd geïnaugureerd en die zijn naam dankt aan de twee enorme beelden van Mars en Neptunus die bij de trappartij staan

Palazzo-Ducale-Scala-dei-Giganti Palazzo-Ducale-Scala-dei-Giganti-2

*de Scala d’Oro: een gouden trap, ontworpen door Andrea Sansovino, met schilderingen van Alessandro Vittoria op het plafond

*de Sala dello Scudo (Kamer van het Wapenschild), met een reeks landkaarten uit de zestiende eeuw – leuk om de wereld te zien zoals die toen bekend was!

*de Sala del Senato, met De Triomf van Venetië door Veronese

*de Sala del Maggior Consiglio (Zaal van de Grote Raad). waar de doge vergaderde met zo’n tweeduizend raadsleden, die vast net zo onder de indruk waren van Tintoretto’s 22 meter lange Paradiso als wij

*de reeks portretten van alle doges in dezelfde zaal

Let vooral op de schildering met alleen een soort zwarte vlag, met de tekst Hic est locus Marini Faletri decapitati pro criminibus (‘Hier bevindt zich de plaats van Marino Faliero, die onthoofd is voor zijn misdaden’). Deze zwarte vlag hangt op de plek van het portret van doge Marino Faliero, die in 1355 ter dood werd veroordeeld omdat hij een complot had opgezet tegen zijn eigen stad.

Palazzo-Ducale-Marino-Faliero-2

*de voormalige cellen, die te bereiken zijn via de Ponte dei Sospiri

Geheime routes in het Palazzo Ducale

Tijdens een rondleiding via de itinerari segreti, geheime routes, zie je de spannendste plekken van het paleis! Via een geheime deur ontdek je nog veel meer geheime kamers en bijzondere verhalen die zijn verbonden met het Palazzo Ducale. Deze rondleiding wordt gegeven in het Italiaans, Frans en Engels. Meer informatie over tarieven, tijden en reserveringen vind je op de website van het Palazzo Ducale.

Titiaan in het Palazzo Ducale

In het Palazzo Ducale is een afbeelding van San Cristoforo, de heilige Christoffel, te vinden, gemaakt door niemand minder dan Titiaan. Het werk bevindt zich echter op een goed verborgen plek, boven de deurpost van de trapopgang naar het privéappartement van de doge.

Titiaan vervaardigde een groot aantal werken voor de stad, in opdracht van doge Andrea Gritti. Veel van deze kunststukken gingen verloren tijdens een brand in het Palazzo Ducale, in 1577. Zo niet deze Christoffel, geschilderd als een talisman tegen een moordaanslag op de doge.

Palazzo-Ducale-Titiaan-Cristoforo

Wie goed kijkt, ziet dat linksonder de lagune met de skyline van Venetië is afgebeeld. De enorme heilige beschermt dan ook niet alleen de doge zelf, maar zorgt er ook voor dat de Christusfiguur op Christoffels schouders heel Venetië beschermt.

Heel anders van sfeer is Titiaans schilderij van doge Antonio Grimani die knielt voor het Geloof, in de Sala delle Quattro Porte. Naast Grimani en een personificatie van het Geloof wil het schilderij ons echter vooral duidelijk maken hoe rijk Venetië is.

Op de achtergrond zien we dan ook het silhouet van de stad, met het Piazza San Marco, de lagune en talrijke schepen, die de welvaart van Venetië symboliseren. Tegenover de doge staat, links vooraan, San Marco, de patroonheilige van de stad. Niet de religie, maar de verheerlijking van Titiaans zo geliefde Venetië lijkt centraal te staan.

Palazzo-Ducale-Titiaan-Grimaldi

Als officiële schilder van de Republiek Venetië had Titiaan onder meer de taak om dit soort votieve schilderijen te maken van de dogen. Titiaan stond erom bekend dat hij extreem langzaam werkte, en hoewel het schilderij al in 1555 werd besteld, bleef het onvoltooid achter toen Titiaan stierf in 1576. Nadat het gered werd van de grote brand in het Dogepaleis, werd het schilderij verder voltooid door Marco Vecellio, Titiaans neef.

Ponte dei Sospiri – Brug der Zuchten

De brug tussen het Dogepaleis en de oude gevangenis, die is ontworpen door Antonio da Ponte, de architect die ook de Rialtobrug heeft ontworpen, zou zijn naam danken aan het feit dat de gevangenen vroeger via deze brug naar hun cel liepen. Hier zagen onder meer Casanova en Galilei voor het laatst een beetje daglicht, hier wierpen de gevangenen voor het laatst een blik op Venetië, hetgeen hen deed zuchten van weemoed. De brug is hermetisch afgesloten, zodat de zuchten – en vooral de gevangenen – niet konden ontsnappen.

Hoeveel zuchten er in de ruim vierhonderd jaar geschiedenis van de brug zijn geslaakt, weten we niet precies, maar wel zeker is dat de gemeente Venetië zelf sinds 2011 een zucht van opluchting kan slaken. Sindsdien is de brug weer netjes gerestaureerd en zullen er niet meer zo snel stukken vanaf brokkelen, zoals in 2007 nog gebeurde…

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *