Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bordano – paese delle farfalle, dorp van de vlinders, in Friuli

In 1976 wordt de regio Friuli-Venezia Giulia zwaar getroffen door een aardbeving. Met name het gebied rond het dorpje Venzone, een van de borghi più belli d’Italia, wordt zwaar getroffen.

Niet ver van Venzone, aan de andere kant van de rivier de Tagliamento, ligt het dorpje Bordano, dat volledig van de kaart wordt geveegd. In het dorp is dan ook geen enkel gebouw van historische waarde te bekennen.

Ondanks dit grote verlies is het dorpje er weer bovenop gekomen, met name door in binnen- en buitenland bekend te worden als il paese delle farfalle, het dorp van de vlinders. De kleurrijke insecten zorgen voor veel bezoekers, zeker sinds de opening van het grootste vlinderhuis van Italië, in 2003.

Ieder jaar zijn er tegen het einde van het voorjaar opmerkelijk veel soorten vlinders te vinden in en rond Bordano, met duizenden tegelijk. Erwin was er eerder dit jaar en deelt zijn kleurrijke kennismaking met Bordano.

Vrolijke vlinders op de muren

Erwin: ‘Als ik arriveer in Bordano, valt direct op dat ik in het dorpje van de vlinders ben aangekomen. Bijna ieder huis of openbaar gebouw is versierd met een muurschildering met de vlinder in de hoofdrol. Van het gemeentehuis en de bibliotheek tot een willekeurige woning; de vlinder is overal te zien.

Casa delle Farfalle – het vlinderhuis van Bordano

Aan de rand van het dorpje staat de enorme kas van Casa delle Farfalle, het vlinderhuis van Bordano, met ook een barretje en een grote speelplaats voor de jongste bezoekers.

Na een toegangskaartje te hebben gekocht, wandel ik eerst door een expositieruimte met uitleg over de verschillende vlinders van over de hele wereld. Hier is ook een enorme collectie opgezette vlinders te bewonderen, in alle kleuren van de regenboog.

Bar delle Farfalle – bar voor de vlinders

Na de expositieruimte stap ik de eerste kas binnen. In totaal zijn er drie kassen die elk een continent vertegenwoordigen.

Het eerste continent is Afrika. In de kas waar de temperatuur ook Afrikaans aandoet, vliegen de vlinders vrij rond. Er zijn diverse tafeltjes met lekkers voor de vlinders, die de toepasselijke bijnaam Bar delle Farfalle gekregen hebben. Hier is het een komen en gaan van vlinders die lekker aan het peuzelen zijn.

Bijzondere vlindersoorten en andere dieren

De kas bevat veel groen en er is zelfs een vijver met een brug erover, waardoor je het gevoel hebt even in de jungle te zijn. Buiten vlinders is er ook aandacht voor andere dieren, zoals reptielen. In deze kas zijn er een kameleon, hardoen en madagaskardaggekko te zien.

Een van de grootste vlinders in het vlinderhuis is de komeetstaartvlinder, die een spanwijdte van wel twintig centimeter kan hebben. Deze zeldzame nachtvlinder is verder opvallend omdat hij niet kan eten; hij heeft namelijk geen mond. Hierdoor leeft deze vlinder maar maximaal vijf dagen.

Vlinders in alle kleuren van de regenboog

Na Afrika kom ik in de Azië-kas. Ook hier is het een komen en gaan van vlinders aan de ‘barretjes’. De kleuren van de vlinders zijn spectaculair, van diepzwart tot felgroen. In deze kas zijn er ook prachtige rupsen te zien van de Cethosia hypsea, de felle kleuren met zwarte stekels maken het een opvallende verschijning.

In de kas zijn ook terrariums opgesteld, met verschillende soorten insecten zoals wandelende takken en wandelende bladeren. Deze insecten zijn lastig te herkennen en gaan volledig op in het groen.

Ook in deze kas blijft het niet bij insecten. Zo zijn er een baardagame en een callosciurus (eekhoornsoort) te vinden en met een beetje geluk sta je oog in oog met de leguaan die hier vrij rond loopt.

Amazonevlinders met felgekleurde vleugels

Na Afrika en Azië reis ik in de derde en laatste kas naar het Amazonegebied. Hier vliegt de felblauwe morpho helenor rond, een prachtige vlinder die zich lastig laat fotograferen. Helaas is de onderzijde van de vleugels een stuk minder spectaculair.

Een andere opvallende verschijning is de monarchvlinder, met feloranje vleugels. Dit is een van de bekendste vlindersoorten ter wereld.

Perfect uitstapje voor jong en oud

De vlindertuin biedt een unieke vlinderreis over de wereld, waar je veel van opsteekt. Alles is zo goed mogelijk ingericht om zowel jong als oud alles te leren over de vlinder en andere dieren die in de vlindertuin leven.

Veel is speciaal op kinderhoogte aangepast, zodat ook de kleinste bezoekers goed kunnen speuren naar de diverse insecten en reptielen. Ook de vlinderbarretjes zijn laag geplaatst, zodat de kinderen goed zicht hebben op hoe de vlinders zich tegoed doen aan het lekkers. Met een beetje geluk en geduld landt er misschien nog eentje op je arm of hoofd!

Praktische informatie Casa delle Farfalle

Casa della Farfalle ligt aan de Via Canada 5 in Bardone, een dorpje op een kleine dertig kilometer ten noorden van Udine.

Voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen raadpleeg je de website van Casa delle Farfalle. Een gemiddeld bezoek duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *