Home » Reizen door Italië » Friuli-Venezia Giulia » Krampus – angstaanjagender dan Zwarte Piet
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Krampus – angstaanjagender dan Zwarte Piet

Zwarte Piet is heilig in vergelijking met zijn Noord-Italiaanse collega, de Krampus. Ondanks de discussie die dit jaar oplaaide, is Zwarte Piet nog altijd graag gezien. De roe en de zak zijn al lang vervangen door strooigoed en een brede glimlach.

In de Italiaanse regio Friuli-Venezia Giulia dragen de hulpjes van Sinterklaas echter nog altijd hoorntjes, duivelsklauwen en angstaanjagende maskers. De Krampus wil je dan ook liever niet in het donker tegenkomen…

De naam Krampus is een verwijzing naar de klauwen van een duivel, waarmee stoute kinderen worden opgepakt om meegenomen te worden naar de hel – toch een heel ander vooruitzicht dan het Spaanse zonnetje in Madrid…

Krampus-1 Krampus-2

Op 5 december komt de Krampus uit zijn mysterieuze schuilplaatsen gekropen. Hij heeft wel wat weg van een oude bosgod. Niet toevallig, want de Krampussen moesten oorspronkelijk kwade geesten verjagen die in de winter in de bossen rondwaarden. Daarom hebben ze vaak ook belletjes en kettingen bij zich; het geluid hiervan zou de ongewenste geesten moeten afschrikken.

Gelukkig is er ook nog een beloning voor het doorstaan van al die spanning: elke Krampus draagt een mand op zijn rug, met cadeautjes en snoepgoed. Desondanks kijken wij al uit naar de kerstmannen – dat ziet er toch heel wat vriendelijker uit. Zodra de Krampussen van het toneel verdwenen zijn, maakt Friuli-Venezia Giulia zich op voor een sfeervolle kerst. Benvenuto, Babbo Natale!

Kerstmannen-Friuli

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *