Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kijk uit voor de Krampus!

Wanneer de zon achter de toppen van de heuvels verdwijnt en de duisternis langzaam over de vallei valt, kruipen de zogenaamde Krampussen uit de bosjes tevoorschijn, op zoek naar huns gids: Sint Nicolaas.

Ja, jullie zien het goed, Sinterklaas heeft in het noorden van Italië  nog een veel angstaanjagender leger hulpjes dan de Zwarte Pieten die wij kennen. Kreeg je het als kind al Spaans benauwd van het idee dat je misschien mee moest in de zak van zo’n donkere Piet met felgekleurde baret, deze Krampussen zullen voor nog veel meer enge dromen zorgen…

foto: VVV regio Friuli-Venezia Giulia

Vooral in de regio Friuli-Venezia Giulia zullen deze Krampussen je de stuipen op het lijf jagen. Ze komen op 5 december tevoorschijn uit hun mysterieuze schuilplaatsen. Ze hebben wel wat weg van de oude bosgoden: het zijn afschrikwekkende monsters met maskers met enorme monden, hoorns en dikke vachten. Ook hebben ze flinke klauwen. De naam Krampus slaat namelijk terug op de klauwen van een duivel, waarmee stoute kinderen worden opgepakt om meegenomen te worden naar de hel.

Hun lelijke uiterlijk heeft echter meer dan alleen de functie kinderen een beetje bang te maken en in de dagen voor het grote feest in bedwang te houden. Krampussen moesten kwade geesten verjagen die in de winterse bossen rondwaarden. Daarom hebben Krampussen vaak ook belletjes en kettingen bij zich; het geluid hiervan zou eveneens de ongewenste geesten moeten afschrikken.

De Krampus helpt Sinterklaas overigens niet alleen in het noordoosten van Italië, ook in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland laat hij menig hart sneller slaan. Gelukkig is er voor de kinderen ook nog enige beloning voor het doorstaan van al die spanning: elke Krampus draagt een mand op zijn rug, met cadeautjes en snoepgoed. Maar… er passen natuurlijk ook stoute kinderen in!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Oh wat een monsters, geef mij dan liever maar Zwarte Piet, die is zo erg nog niet :)!!!

  2. Ik was al bang van zwarte piet…

  3. Toevallig vertelde mijn schoonmoeder mij dat zij als kind zo bang was voor Krampus, het Italiaanse hulpje van Sinterklaas. Wist ik veel dat hij zoooooooooo eng was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *