Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo San Niccolò – de sleutel tot sprookjesachtige suites

Federico en Francesca, onze vrienden van Palazzo Belfiore, een verblijf met unieke historische details in misschien wel het gezelligste stukje Florence, kregen de sleutel in handen van een imposant palazzo aan de Via San Niccolò, even verderop in Oltrarno.

In dit stukje stad zijn de palazzi hoog en statig, de straten redelijk rustig en is er volop groen aanwezig, met onder meer de Giardino delle Rose en de Giardino Bardini. Maar zoals overal in Oltrarno, bruisen de straten en pleintjes ook hier van de creativiteit.

Achter de muren van Via San Niccolò nummer 79 heerste afgelopen maanden een koortsachtige bedrijvigheid. Alle authentieke details van het palazzo werden in oorspronkelijke staat hersteld, van prachtige tegelvloeren met verschillende patronen tot solide balkenplafonds.

Tegelijkertijd werden alle suites voorzien van een unieke mix van vintage meubels met een eigentijdse touch, met een overweldigend oog voor stijl en detail (kijk maar eens naar alle verschillende lampen).

En hoe prachtig authentiek alles er ook uitziet: er is ook aan het comfort van de moderne reiziger gedacht. Zo kreeg elke suite een eigen keuken (vaak heel handig weggewerkt in een kast) en een eigen badkamer met fijne douche. Ook is er perfect functionerende wifi én airconditioning voor warme voorjaars- en zomerdagen.

Aan de grote gezamenlijke ruimte (met een uitgestrekte bar en comfortabele stoelen) wordt nog de laatste hand gelegd, maar op de binnenplaats is al wel ruimte gemaakt voor een klein zitje en een bibliotheek met boeken achtergelaten voor en door gasten.

Achter het palazzo vind je een uitgestrekte tuin, een oase van groen die weliswaar midden in de stad ligt, maar waar je alleen het gefluit van vogeltjes en het kalme gebeier van een paar nabijgelegen kerkjes hoort. Na een dagje kunst kijken is dit de perfecte plek om even tot rust te komen voor je je naar een Florentijns piazza begeeft om een aperitivo te drinken.

In de tuin ligt Palazzo San Niccolò’s kleinste suite, een idyllisch tuinhuisje dat nét groot genoeg is voor twee personen. Saskia mocht hier op uitnodiging van Federico en Francesca een kleine week logeren.

Saskia: ‘Wát een luxe: logeren in hartje stad, maar wel ook midden in het groen. Vanuit ‘mijn’ huisje stap ik zo de tuin in. De geur van jasmijn verleidt me met de ramen open te slapen. In de ochtendzon schrijf ik een blog, beantwoord ik wat e-mails met vragen van lezers en maak ik plannen voor de dag die voor me ligt.

Na mijn bezoek aan de Uffizi haal ik wat ingrediënten voor een kleine picknicklunch in de tuin en laat ik me meevoeren door een prachtige biografie over Michelangelo. Als de zwaluwen tevoorschijn komen, is het tijd om er op uit te gaan voor een aperitivo.

Om de hoek, op het punt waar de Via San Niccolò overgaat in de Via San Miniato, wachten heerlijke adresjes. Op dit sfeervolle pleintje drink je een glas wijn bij BevoVino (met een wijnkaart van ruim 120 verschillende etiketten) of je loopt nog even verder door, onder de poort, naar Enoteca Fuori Porta.

Zeb schotelt je heerlijke homemade pasta voor (proef de gevulde cappelletti!), terwijl je je bij Osteria Antica Mescita San Niccolò en bij Boccadarno onderdompelt in de rijke geschiedenis van de Florentijnse keuken, met allerlei lekkers dat je ook bij een Italiaanse mamma thuis hoopt aan te treffen.

Een van de mooiste verrassingen wacht op me als ik ’s avonds terugkeer naar mijn knusse casetta. Ik steek de sleutel in de portone, de enorme toegangsdeur, en waan me even een inwoner van dit imposante palazzo. Heel even maar, want als de deur achter me in het slot valt, zie ik dat de route naar mijn tuinhuisje prachtig wordt verlicht door kleine lampjes, die net kaarsjes lijken.

Ineens waan ik me geen fiorentina meer, maar een prinses die na een geslaagd bal terugkeert naar haar paleis. De gouden koets mag dan ontbreken, deze flonkerende lichtjes wijzen me als in een sprookje de weg naar mijn kleine suite in het groen, die in het warme licht van de tuinlantaarn nóg een beetje mooier schittert dan in de ochtendzon. Buonanotte!

Ook logeren bij Palazzo San Niccolò? Alle suites zijn anders en voor families of vriendengroepen bestaat de mogelijkheid meerdere suites te schakelen tot één groot appartement. De website is nog niet helemaal af, dus neem voor alle mogelijkheden contact op met Francesca via 0039-39055244509 of via info@palazzosanniccolo.it.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *