Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Spiritual Guards – Jan Fabre in Florence

Jan-Fabre-Florence-schildpad-Searching-for-Utopia (10)

Fabre in hartje Florence
Midden op het Piazza della Signoria, omringd door Michelangelo’s David, Giambologna’s Sabijnse maagdenroof en Cellini’s Perseus, staat een enorme bronzen schildpad, met als berijder een zelfportret van Fabre. De ‘ruiter’ heeft wel wat weg van Giambologna’s Cosimo te paard, die net even achter de staart van de schildpad opduikt, al moeten we ook meteen denken aan de olijke Bacchus in de Giardino di Boboli.

Jan-Fabre-Florence-schildpad-Searching-for-Utopia (1) Jan-Fabre-Florence-schildpad-Searching-for-Utopia (2) Jan-Fabre-Florence-schildpad-Searching-for-Utopia (3)

De enorme schildpad, Searching for Utopia geheten, maakt deel uit van de tentoonstelling Spiritual Guards, met kunstwerken van Jan Fabre. Tot 2 oktober exposeert deze Vlaamse kunstenaar op het Piazza della Signoria, in het Palazzo Vecchio en bij het Forte di Belvedere.

Jan-Fabre-Florence-schildpad-Searching-for-Utopia (5) Jan-Fabre-Florence-schildpad-Searching-for-Utopia (8) Jan-Fabre-Florence-schildpad-Searching-for-Utopia (9)

Op het Piazza della Signoria vinden we naast de schildpad – een mooi eerbetoon aan Cosimo’s persoonlijke lijfspreuk festina lente (net als de schildpadjes in het Palazzo Vecchio) – The man who measures the clouds, die tussen Donatello’s Judith en Holofernes en Michelangelo’s David zijn armen hemelwaarts strekt en de wolken probeert te meten.

Jan-Fabre-Florence-Measuring-the-clouds (1) Jan-Fabre-Florence-Measuring-the-clouds (2) Jan-Fabre-Florence-Measuring-the-clouds (4)

Deze wolkenmetende man vinden we een prachtige toevoeging aan de ‘beeldenbende’ op het Piazza della Signoria. Net als met het werk van Jeff Koons vorig jaar ontstaat er een interessante dialoog tussen renaissance- en moderne kunst, tussen kunstenaars van pak hem beet vijfhonderd jaar geleden en kunstenaars van nu.

Jan-Fabre-Florence-Measuring-the-clouds (3)

Fabre bij het Forte Belvedere
De schildpad had – maar dat is persoonlijk – niet zo groot gehoeven (hij is maar liefst vijf meter lang en drie meter hoog), zo midden op dit prachtige maar toch altijd al zo overvolle plein. Wellicht was de zoektocht naar Utopia beter op zijn plek geweest bij het Forte di Belvedere, dat na een wintersluiting op 14 mei de deuren weer opende voor bezoekers.

Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (17)

Vanaf het fort heb je, zoals de naam al verklapt, een prachtig uitzicht over de stad. Het fort is deze zomer (nog tot en met 2 oktober) ook het decor voor ruim zestig kunstwerken van Jan Fabre. Laat je verrassen door zijn man die de wolken dirigeert, gekke gezichten, glinsterende kevers en een rij badkuipen waarin de Florentijnse lucht wordt weerspiegeld.

Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (1a) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (3) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (4) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (5a) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (5b) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (5c) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (6) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (7) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (7a) Fabre-Forte-Belvedere-Florence-foto-GirlinFlorence (9)foto’s: Georgette Jupe | Girl in Florence

Fabre in het Palazzo Vecchio
In het Palazzo Vecchio is ook een aantal kunstwerken van de hand van Fabre te zien, waaronder een enorme wereldbol gemaakt van kevers. De globe is even groot als Ignazio Danti’s origineel in de Sala delle Carte Geografiche.

Jan-Fabre-Florence-Palazzo-Vecchio (1) Jan-Fabre-Florence-Palazzo-Vecchio (2) Jan-Fabre-Florence-Palazzo-Vecchio (3) Jan-Fabre-Florence-Palazzo-Vecchio (6)

Persoonlijk kijken we liever naar zijn bronzen kunstwerken dan naar deze uit kevers samengestelde objecten, maar de dialoog tussen zijn werken en de stad – met name bij het Forte di Belvedere – is absoluut de moeite van het bekijken waard.

Spiritual Guards is nog tot en met 2 oktober 2016 te zien. De expositie bij het Forte di Belvedere is dagelijks (behalve op maandag) te bezoeken van 10.30 tot 19.30 uur. Het Palazzo Vecchio is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur (en in de zomer zelfs tot 23.00 uur), behalve op donderdag, dan sluit het museum om 14.00 uur.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *