Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Maggio Musicale, Firenze Rocks & andere muzikale evenementen in Florence

Wist je dat Florence het toneel was van de allereerste opera? In het huidige Palazzo Tornabuoni aan de Via de’ Tornabuoni, dat vroeger ook wel bekend stond als Palazzo Corsi Salviati, werd in 1594 de eerste opera ter wereld opgevoerd.

Het was zo’n succes dat de uitvoeringen al snel moesten uitwijken naar een grotere ruimte in het Palazzo Pitti. Aan de Via dei Corsi is nog steeds een plaquette te zien die herinnert aan deze bijzondere operapremière, maar ook elders in Florence weerklinkt deze muzikale historie. Zeker in het voorjaar, als Florence het toneel is van Maggio Musicale.

Maggio Musicale – muzikale meimaand

Tijdens Maggio Musicale, de muzikale meimaand, kun je in Florence en omstreken tal van concerten, opera’s en andere muziekvoorstellingen bezoeken. Dit unieke muziekevenement dompelt de stad al ongeveer tachtig jaar lang onder in een heel scala aan muziek, dans, opera, ballet en theater.

Dit jaar organiseert het Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, samen met Destination Florence, een extra bijzondere ervaring, met MaggioMusicArt. Tijdens vier speciale thematours en opera’s in mei, juni en juli geniet je zo van een extra welluidend bezoek aan Florence!

MaggioMusicArt

Het nieuwe initiatief van het Teatro del Maggio Musicale Fiorentino en Destination Florence belooft een uniek dagje uit. Je droomt weg bij de klanken van onder meer Mozart en Verdi, die ten gehore worden gebracht in het Teatro del Maggio of in het Teatro della Pergola.

Als introductie maak je samen met een gids een thematische wandeling door de straten van Florence, die perfect aansluit bij de opera die je vervolgens gaat zien, met ook een bijzonder museumbezoek.

We lichten hieronder de vier verschillende opera’s uit. Je kunt bij de aankoop van kaartjes steeds kiezen tussen sector A (dicht bij het podium) of sector C (standaardplekken).

Le Nozze di Figaro – Mozart

MaggioMusicArt begint op 15 mei 2022 met Le Nozze di Figaro van Mozart in het Teatro della Pergola. Voorafgaand aan de opera ontdek je het hotel waar de jonge Amadeus Mozart verbleef toen hij samen met zijn vader in Florence was.

De gids vertelt over de Camerata de’ Bardi en over hoe deze groep intellectuelen de basis legde voor het melodrama dat zich vanuit Florence in heel Europa verspreidde.

De tour eindigt bij het theater, dat je kunt bewonderen (mét uitleg van de gids) voor de andere toeschouwers binnenkomen voor een van Mozarts bekendste meesterwerken. Alle details qua tijd, prijs en inhoud vind je via deze link, waar je ook direct een plekje kunt reserveren.

I due Foscari – Verdi

Op 31 mei 2022 laat je je meeslepen door I due Foscari, een opera over het contrast tussen vaderliefde en vaderlandsliefde van Doge Francesco Foscari en het leed van zijn zoon Jacopo, die onterecht wordt beschuldigd van moord en het bekokstoven van acties tegen de Venetiaanse Republiek.

Voorafgaand aan Verdi’s opera, die door Placido Domingo ten gehore wordt gebracht in het Teatro del Maggio, wandel je met een gids door het Florence van de grote machthebbers en bewonder je het schilderij I due Foscari van Francesco Hayez, in de Galleria d’Arte Moderna van het Palazzo Pitti.

Meer informatie – ook over de tijd en prijs – vind je hier, waar je ook meteen een ticket kunt boeken voor de wandeling plus voorstelling.

Ariadne auf Naxos – Strauss

Op 10 juni 2022 geniet je in het Teatro della Pergola van Griekse sferen, tijdens Ariadne auf Naxos, waarin Strauss de mythe van de Griekse Ariadne ten gehore brengt.

Tijdens de wandeling met gids bezoek je het Museo Archeologico Nazionale, met als rode draad verschillende werken die Griekse mythes en de rol van de vrouw in de antieke wereld illustreren.

Je luistert natuurlijk naar het verhaal van Ariadne en ontdekt de prachtige mythologische afbeeldingen op Griekse en Etruskische vazen en in standbeelden van brons en marmer die bijna tot leven lijken te komen. Meer details qua tijd, prijs en inhoud vind je via deze link, waar je ook direct een plekje kunt reserveren.

Acis et Galatée – Lully

Op 6 juli 2022 vindt de laatste opera van MaggioMusicArt plaats. Voorafgaand aan de voorstelling in het Teatro del Maggio ga je aan boord van een kleine boot van de Renai, de roeiers op de Arno.

Je vaart onder meer onder de Ponte Vecchio door, met de rivier als perfect decor voor het poëtische verhaal van de nimf Galatea en haar liefde voor de herder Acis, die wordt gedood door Polyphemos, naar het verhaal uit de Metamorfosen van Ovidius.

Meer informatie – ook over de tijd en prijs – vind je op de website van Destination Florence, waar je ook meteen een ticket kunt boeken voor deze bijzondere muzikale ervaring.

Firenze Rocks

Na Maggio Musicale volgen er nog meer muzikale happenings in Florence, met allereerst Firenze Rocks. In de Visarno Arena in het Parco delle Cascine geniet je van onder meer Green Day (16 juni), Muse (17 juni), Red Hot Chili Peppers (18 juni) en Metallica (19 juni).

Estate Fiesolana

Het Teatro Romano van Fiesole, een prachtig plaatsje net buiten Florence, is vanaf 21 juni tot 22 augustus 2022 het decor van de Estate Fiesolana, een van de oudste openluchtfestivals van Italië.

Tijdens de vijfenzeventigste editie geniet je er deze zomer van muziek, theater, films en andere voorstellingen in het sfeervolle decor van het antieke Romeinse theater. Artiesten die hun opwachting zullen maken zijn onder anderen Drusilla Foer, Giovanni Allevi, Pino Daniele Opera, Tribute to Morricone, Vasco Brondi, Fulminacci en Fantastic Negrito.

foto’s: Estate Fiesolana

MusArt Festival

Van 16 tot 26 juli 2022 is het Piazza della Santissima Annunziata het swingende decor van het MusArt Festival, met onder anderen Roberto Bollo, Fiorella Mannoia, Vinicio Capossela en Achille Lauro.

Als je een kaartje koopt voor het MusArt Festival, kun je ook gratis een bezoek brengen aan enkele bijzondere, normaal niet toegankelijke, plekken aan het Piazza della Santissima Annunziata en het Piazza Brunelleschi.

De traditie wil dat het MusArt Festival afgesloten wordt met een concert bij zonsopgang, op 26 juli om 4.45 uur, met dit jaar Dado Moroni op het podium.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *