Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bij edelsmid Giuliano Ricchi aan het Piazza Santo Spirito in Florence lijkt alles goud wat er blinkt

Het Piazza Santo Spirito in Oltrarno, de andere kant van Florence, is al lang geen verborgen parel meer, waar alleen de locals komen voor de kleine markt, een praatje en een hapje en een drankje.

Toen Saskia in Florence studeerde, bijna twintig jaar geleden, was het piazza nog in opkomst, nu is het – zeker in het weekend – een van de drukste plekken van de stad.

Maar nog altijd vind je er verborgen pareltjes, waar je binnenstapt om kennis te maken met een bijzondere Florentijnse traditie. Dankzij Lucia van Exclusive Connection Tours ontdekte Saskia dat de grote poort van het palazzo aan Piazza Santo Spirito 12 de werkplaats van de Florentijnse edelsmid Giuliano Ricchi herbergt.

Saskia: ‘Vanaf de hoge entree is het even zoeken naar de ingang van Ricchi’s werkplaats annex winkel, maar als je eenmaal binnen bent, weet je zeker dat je goed zit. Je wordt nog net niet verblind door de hoeveelheid sieraden, fotolijstjes, pillendoosjes, lieveheersbeestjes en andere hebbedingetjes die je letterlijk en figuurlijk tegemoet schitteren.

Blinkende oorbellen en armbandjes, bijzondere broches, fotolijstjes waarin je geliefden als vanzelf stralen… Als een ekster schieten je ogen heen en weer tussen al dit moois, dat nóg mooier wordt als je het verhaal van Giuliano Ricchi kent.

Giuliano nam het atelier over van zijn meester, Carlo Cecchi, met wie hij lang samenwerkte. Cecchi had het vak op zijn beurt geleerd van zijn oom, die een atelier had aan de Via delle Caldaie, een paar honderd meter verderop.

Als eerbetoon aan zijn meester is Carlo Cecchi nog altijd de bedrijfsnaam, maar het zijn de vaardige handen van Giuliano die de naam wereldberoemd hebben gemaakt.

Hij nodigt ons uit voor een kijkje in zijn werkplaats, in de kleine kelderruimte onder de winkel, waar Giuliano sinds zijn vijftiende allerlei ontwerpen in stukken staal graveert, om die vervolgens via een authentieke drukpers (die meer dan een eeuw oud is!) over te brengen op metaal, dat wordt verguld met zilver of met vierentwintig karaats goud.

Hij vraagt om een euro en als ik die uit mijn portemonnee haal, tovert hij het muntstuk om tot een prachtig zegel met de Franse lelie, hét symbool van Florence. Alleen aan de kleurschakeringen is te zien dat dit tot twee minuten terug nog een simpele euromunt was.

Giuliano laat op mijn verzoek zien hoe hij precies te werk gaat, van schets tot sieraad, van tekening tot een pronkstuk voor op tafel. In de bovenhoek van een van de schetsen zie ik de naam Christian Dior terugkomen.

Giuliano glimlacht bijna verlegen. Si, hij werkt ook voor de grote ontwerpers, voor Dior maar ook voor Gucci en Nina Ricci. In de winkel wijst hij ons op een wand vol met foto’s van beroemdheden voor wie hij heeft mogen ontwerpen.

Ik herken Bill Clinton, maar voor ik meer foto’s kan bewonderen, laat Giuliano me de schelpen zien waarin je op stijlvolle wijze zout kunt serveren, waarvan ik beneden al de schetsen zag.

Voor hem zijn deze schelpen, de zwiepende vissenstaart en het verfijnde lepeltje belangrijker dan welke beroemdheid ook.

Of je nu ooit in het Witte Huis zat of in een tweekamerflat in een buitenwijk woont, hij maakt graag iets moois voor je, waarvan je hart elke keer als je het gebruikt een sprongetje maakt. Omdat het zo mooi is, maar ook omdat het je terug doet denken aan de passie waarmee Giuliano te werk gaat, aan zijn twinkelende ogen als hij over het vak van edelsmid praat.

Giuliano maakt ongeveer vijftienduizend sieraden, fotolijstjes, pillendoosjes en broches per jaar – en elk kleinood is hem even lief. Zijn handen wrijven teder over de vleugels van een vergulde libelle, herschikken de fijne armbandjes en jeuken vooral om na deze korte rondleiding weer aan het werk te gaan.

Ik blijf nog even dralen tussen al dat moois, want ik wil niet met lege handen weggaan. Als ik ergens een uniek souvenir wil kopen, dan is het hier, zodat ik elke dag even terug kan denken aan deze bijzondere artigiano en zijn schitterende werk.

Voor een paar tientjes heb je een handgemaakt bedeltje met de koepel van de Duomo, de David van Michelangelo of de Ponte Vecchio, een mooie broche of een unieke set vergulde oorbellen. Ik kies echter voor een visitekaartjeshouder met het motief dat Giuliano voor Dior ontwierp, waar Giuliano meteen zijn visitekaartje indoet zodat ik zijn bijzondere plek met jullie kan delen.’

Wil je ook een kijkje nemen in de winkel / het atelier van Giuliano Ricchi? Stap dan binnen in het palazzo aan het Piazza Santo Spirito 12 in Florence of bel, als de poort gesloten is, aan bij Ricchi.

Wil je meer van dit soort bijzondere adresjes ontdekken in Florence of wil je de bekende bezienswaardigheden eens met een andere blik bekijken, dan helpt Lucia van Exclusive Connection Tours je graag.

Op de website vind je allerlei verschillende tours, maar Lucia maakt ook graag een advies op maat. Je kunt haar daarvoor het beste bellen via 0039-3358388574 of mailen via info@exclusiveflorencetours.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *