Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Donatello – prachtige dubbeltentoonstelling in het Palazzo Strozzi en het Bargello in Florence

Florence eert Donatello – een van de bekendste kunstenaars van de renaissance – met een prachtige dubbeltentoonstelling, die tot 31 juli 2022 te zien is in het Palazzo Strozzi en het Museo Nazionale del Bargello.

Donato di Niccolò di Betto Bardi

Donatello werd in 1386 geboren in Florence, als Donato di Niccolò di Betto Bardi. Aangezien hij door familie en vrienden Donatello werd genoemd, is hij nu vooral onder die naam bekend. Donatello stierf op 13 december 1466 in Florence, waar hij werd begraven in de San Lorenzo.

Je bewondert zijn werk in Florence normaal gesproken met name in het Museo Nazionale del Bargello, bij de Orsanmichele, op het Piazza della Signoria en in de Basilica di San Lorenzo.

De tentoonstelling Donatello, il Rinascimento geeft je de unieke kans om uitgebreid kennis te maken met Donatello en veel van zijn werk – dat normaal gesproken over de hele wereld verspreid is – in twee verschillende musea in Florence te zien.

Donatello, il Rinascimento

Donatello, il Rinascimento brengt voor het eerst de belangrijkste meesterwerken van Donatello bij elkaar, samen met werken van tijdgenoten als Brunelleschi, Masaccio, Mantegna en Bellini en latere kunstenaars die zich door Donatello lieten inspireren, zoals Michelangelo en Rafaël.

Je reist even terug in de tijd, naar de vijftiende eeuw, toen Donatello samen met een aantal andere kunstenaars in Florence, aan de wieg stond van de renaissance, de nieuwe bloeiperiode in de kunst.

Dankzij een ander perspectief, een modernere kijk op de mensheid en een psychologische dimensie die Donatello aan zijn kunstwerken gaf, boort zijn kunst een diepere laag emoties aan, van vreugde tot wreedheid, van pijn tot zoete verleiding, aldus Francesco Caglioti, curator van deze expositie en professor in de middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Scuola Normale Superiore di Pisa.

Werken van over de hele wereld

Er zijn ongeveer honderddertig werken te zien, van beelden tot schilderijen en schetsen. De expositie omvat ook enkele bijzondere bruiklenen, uit bijna zestig musea over de hele wereld, waarvan sommige stukken nooit eerder zijn uitgeleend.

Zo leverden de National Gallery of Art in Washington, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Victoria & Albert Museum en de National Gallery in Londen, het Louvre in Parijs, het Staatliche Museen in Berlijn en het Kunsthistorisches Museum in Wenen een aantal topstukken.

Uit Florence zelf stelden de Galleria degli Uffizi, de San Lorenzo, de Santa Croce en de Santa Maria Novella een aantal werken beschikbaar, zodat het Palazzo Strozzi en het Museo Nazionale del Bargello een vrij complete collectie kunnen laten zien van Donatello’s oeuvre.

‘Een boer aan het kruis’ – Donatello vs Brunelleschi

Je volgt het leven van Donatello in veertien verschillende secties. De expositie begint met de dialoog met Brunelleschi, de architect die onder meer de koepel van de Duomo van Florence ontwierp.

Je bewondert zowel Donatello’s kruisbeeld als dat van Brunelleschi, die normaal gesproken respectievelijk te zien zijn in de Santa Croce en de Santa Maria Novella.

Brunelleschi noemde Donatello’s crucifix schertsend ‘een boer aan het kruis’. Om te laten zien dat hij het veel beter kon, maakte Brunelleschi het kruisbeeld dat normaal te zien is in de Santa Maria Novella, maar dat je nu dus naast dat van Donatello kunt bekijken – om zelf te oordelen in hoeverre Brunelleschi gelijk had.

Vervolgens reis je langs plaatsen waar Donatello heeft gewerkt, met naast Florence ook Siena, Prato en Padova, waar hij kennismaakte met onder anderen Mantegna en Bellini.

De tentoonstelling eindigt met een overzicht van kunstenaars die door Donatello beïnvloed zijn, zoals Rafaël, Michelangelo en Bronzino.

Honderd kunstwerken in het Palazzo Strozzi

In het Palazzo Strozzi zie je de meeste kunstwerken van Donatello’s hand, met onder meer een marmeren David en de Amore-Attis (die normaal gesproken te zien is in het Bargello), de Spiritelli uit de Duomo van Prato, zijn kruisbeeld uit de Santa Croce, maar ook zijn Imago Pietatis van het hoofdaltaar van de Basilica di Sant’Antonio in Padova.

Voor het eerst in de geschiedenis leende Siena een aantal van Donatello’s werken uit de doopkapel uit: Convito di Erode, Fede en Speranza. Ook bewonder je de bronzen deuren van de Sagrestia Vecchia van de San Lorenzo in Florence.

Iconische werken van Donatello

In het Museo Nazionale del Bargello bewonder je een aantal iconische werken van Donatello, zoals de marmeren San Giorgio, zijn bronzen David en de Madonna delle Nuvole, die getoond wordt met Michelangelo’s Madonna della Scala.

Bezoek de tentoonstelling Donatello, il Rinascimento

De tentoonstelling Donatello, il Rinascimento is te zien tot 31 mei 2022, in zowel het Palazzo Strozzi als het Museo Nazionale del Bargello.

Het Palazzo Strozzi is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur en op donderdag zelfs tot 23.00 uur. Een kaartje kost € 16,- of € 20,- met een audioguide (beschikbaar in het Italiaans en in het Engels). Online alvast een kaartje reserveren voor een bepaalde dag en tijd kan via deze link.

Het Museo Nazionale del Bargello is tijdens deze tentoonstelling dagelijks – behalve op dinsdag – geopend van 8.45 tot 19.00 uur. Op dinsdag kun je er terecht van 10.00 tot 18.00 uur. Een kaartje kost € 9,- en is te reserveren via deze link.

foto’s: Ela Bialkowska – OKNO Studio

Ontmoet Donatello ook elders in Toscane

Ook elders in Florence en Toscane wordt Donatello extra in het zonnetje gezet, dankzij een unieke samenwerking met onder meer het Museo dell’Opera di Santa Maria del Fiore, de Santa Croce en de Opera Medicea Laurenziana in Florence en de Opera della Metropolitana van Siena, die stuk voor stuk meesterwerken van Donatello’s hand beheren die niet verplaatst kunnen worden.

Via deze kaart treed je in Donatello’s voetsporen in Toscane, waarbij je meer dan vijftig werken van de Florentijnse kunstenaar ontdekt, in onder meer Arezzo, Prato en Siena.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *