Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Canto degli Scali – bed & breakfast met historische hoekjes

Florence kent veel unieke details, zoals de wijnraampjes die in de gevels van veel palazzi te vinden zijn. Ook kent de renaissancestad de zogenaamde canti. Een canto is de oude naam waar een straathoek mee werd aangeduid. Vroeger telde Florence meer dan honderd van deze canti, elk met een eigen verhaal.

Je hebt bijvoorbeeld de Canto dei Diavoli (waar een duivel van Giambologna de wacht houdt), de Canto dei Pazzi en de Canto dei Bischeri. De Canto degli Scali, op de hoek van de Via delle Terme (vernoemd naar de Romeinse thermen die hier ooit te vinden waren) en de Via de’ Tornabuoni, dankt zijn naam aan de familie Scali, een van de rijkste families van Florence rond de tiende eeuw.

Hun roem en rijkdom begonnen in de vijftiende eeuw echter af te nemen en de familie zag zich gedwongen een groot deel van haar bezittingen te verkopen. Een aantal Scali-palazzi werd verkocht aan Filippo Strozzi, die de gebouwen meteen liet slopen om plaats te maken voor zijn grootse Palazzo Strozzi.

De Florentijnse familie verdween echter niet helemaal van het toneel. En hoewel hun naam lang niet zo bekend is als die van De’ Medici, de Strozzi of de Pitti, wordt de familienaam nu nieuw leven ingeblazen. Sinds kort kent Florence namelijk Canto degli Scali, een elegante bed & breakfast (met naast kamers ook appartementen) in een prachtig gerestaureerd veertiende-eeuws palazzo.

Het gestileerde familiewapen van de Scali (met drie horizontale strepen) siert de toegang tot Canto degli Scali. Achter dit heraldische welkom wacht je een warme ontvangst van een van de broers Marco en Alessio, die samen het idee voor Canto degli Scali opperden en het stap voor stap tot uitvoering brachten.

Zij zijn verantwoordelijk voor alle details, van de authentieke terracotta vloeren tot de prachtige kunstwerken aan de muren, van de comfortabele bedden tot de unieke lampen – en hier en daar originele fresco’s.

Ook bedachten ze de namen voor de kamers en appartementen, die allemaal zijn vernoemd naar de Florentijnse canti, van de Canto degli Aranci (de ‘hoek van de sinaasappelbomen’, op de kruising van de Via Verdi en de Via Ghibellina) tot de Canto del Ramerino (de ‘hoek van de rozemarijn’, op de kruising van de Via San Giuseppe en Borgo Allegri).

Als semi-Florentijnse slaapt Saskia een nachtje in de B&B-kamer Canto del Giglio Rosso, de ‘hoek van de rode lelie’, die te vinden was op de kruising van de Via degli Speziali en de Via dei Calzaiuoli. De rode lelie, het symbool van Florence, was hier onder meer terug te vinden op het uithangbord van een apotheek.

Saskia: ‘De kamer is verdeeld over twee verdiepingen, met helemaal onder de nok, waar ooit de veertiende-eeuwse woontoren van de familie Scali verrees, de slaapkamer, mét hemelbed. Hemelser is echter nog het uitzicht: vanuit je bed kijk je op de toren van het Palazzo Vecchio, een van de andere symbolen van de stad.

Ooit beklom ik met bibberende benen (want vreselijke hoogtevrees) het trappetje boven in deze toren, nu kan ik ontspannen van het aanzicht van de toren tegen de strakblauwe hemel genieten. Niet voor lang, want als buiten Florence wacht, dan duurt de siësta natuurlijk geen uren.

Ik ruk mijn blik met moeite los van de kleurrijke mix aan daken, antennes, toren en terrasjes die mijn slaapkamerraam biedt. Mijn ogen laat ik in plaats daarvan dalen over de zeer handige en uitgebreide plattegrond die je als gast van Canto degli Scali krijgt. Hierop staan meer dan honderd tips voor je bezoek aan Florence. Nu ken ik de stad als mijn broekzak, maar Marco en Alessio hebben toch nog wel wat gevonden dat ook voor mij nieuw is.

Ook voor het ontbijt krijg ik een nieuw adresje van ze. Als gast van B&B Canto degli Scali mag je namelijk bij Caffè della Posta aanschuiven voor een Italiaans ontbijt met een romige cappuccino, een zoet croissantje en toast met jam (al is er ook een hartige variant voor de liefhebber, met roerei).

De perfecte basis om op ontdekkingstocht te gaan, al is het verleidelijk om ook nog even met mijn laptop terug in bed te duiken en een Florentijns verhaal te schrijven met uitzicht op het Palazzo Vecchio…’

Ook logeren bij Canto degli Scali? Je vindt deze fijne bed & breakfast aan de Via delle Terme 6, in hartje stad. Voor meer informatie kun je contact met Marco en Alessio opnemen via 0039-3384593528, 0039-3383944101 of info@cantodegliscali.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *