Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een bijzonder cadeau van de burgemeester van Florence voor Ciao tutti’s tweede verjaardag

Saskia: ‘Toen ik vorige week de burgemeester van Florence interviewde, was ik niet de enige die vragen stelde. Ook Matteo Renzi, zoals de burgemeester heet, was nieuwsgierig naar wat mij in zijn werkkamer in Palazzo Vecchio bracht. Ik vertelde hem over mijn passie voor Italië in alle mogelijke facetten, die onder andere tot uiting komt in een dagelijks blog, hier op Ciao tutti.

Nu is deze burgemeester, zeker voor Italiaanse begrippen, heel jong (net voor ik kwam vierde hij zijn zevenendertigste verjaardag). Bovendien is hij dol op moderne media (hij heeft een Facebook-pagina en een Twitter-account die hij beide goed bijhoudt), dus mijn blog wekte zijn nieuwsgierigheid.

Toen ik vorige week vertelde dat ik al bijna twee jaar dagelijks blog, bood hij mij een bijzonder cadeau aan voor het tweejarig bestaan van Ciao tutti: het beklimmen van de toren van Palazzo Vecchio, die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk is.

Dat was natuurlijk een schot in de roos. Niet alleen omdat juist dit soort verrassingen maken dat ik dol ben op Italië, maar ook omdat mijn favoriete beeld van Florence precies op deze toren is geschoten. Het is een oude foto, gemaakt door de Fratelli Alinari, van een man die de wenteltrap helemaal bovenin Palazzo Vecchio beklimt, met op de achtergrond de koepel van de Duomo.

Ik was dan ook dolblij met dit genereuze aanbod. Aangezien het interview aan het einde van de middag plaatsvond, moest ik de ochtend erop terugkomen, zodat ik de toren met mooi weer en goed zicht kon beklimmen. Jullie begrijpen dat ik die nacht bijna geen oog dicht deed. Het vooruitzicht op deze klim zorgde ervoor dat ik bijna mijn bed uit stuiterde.

De dag van de klim was het geluk met mij, want hoewel het de dag ervoor licht bewolkt was, scheen de zon nu volop. Aan alle kanten was er dan ook een prachtig uitzicht.

Hoe hoger de medewerkers van Palazzo Vecchio en ik kwamen, hoe meer je van de stad en de omgeving kon zien. De koepel van de Duomo natuurlijk, de torentjes van het Bargello en de Badia Fiorentina, de koepel van de San Lorenzo, de Santa Croce, de kerkjes aan de overzijde van de Arno…

Uiteraard heb ik veel van deze uitzichten vastgelegd met mijn camera, zodat jullie kunnen meegenieten van deze bijzondere klim. Zo wordt het cadeau van de burgemeester ook een beetje een cadeau aan de lezers van Ciao tutti!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

21 reacties

 1. Gefeli met het tweejarig bestaan! 🙂

 2. Proficiat met het tweejarig bestaan van je fantastische blog, Saskia !
  Ik volg je blog sinds het begin met veel interesse en enthousiasme !

 3. Auguri! Wat gaat de tijd snel, alweer twee jaar! Wij hopen dat er nog heel wat jaartjes bijkomen! Het is iedere morgen weer een verrassing om je blog te mogen lezen, altijd aparte verhalen, leuke anekdote´s, recepten etc.
  En dat verjaardaskado was wel helemaal top :)!!! Wat een prachtig uitzicht!

 4. Saskia,van harte gefeliciteerd met het tweejarig bestaan!!

  Jan.

 5. Goedemorgen Saskia,
  Van harte !!!
  Wat een prachtige foto’s vanuit de toren, wij zijn een beetje jaloers, wij hebben
  alleen herinneringen vanaf de begane grond !! Maar wij gunnen het jou van harte
  en hopen nog lang te kunnen genieten van je prachtige blog.
  Neem vanavond een lekkere prosecco en geniet van je succes,
  groet van Gerard en Mieke

 6. Proficiat Saskia!! Ik hoop dat je nog lang doorgaat met ons iedere dag een stukje Italië voor te schotelen.

 7. Tanti auguri Saskia!,

  ik zei het al,
  wie bijzonder is, bijzonder toekomt…

 8. Wát een mooie foto’s en mooi uitzicht. Bedankt dat je ons laat meegenieten van deze buitenkans.
  Auguri met de 2e verjaardag van Cao tutti.

 9. Wat mij steeds weer ontroerd en waar ik heel blij van wordt als ik in Italië ben is “bella figura”. Het enthousiasme waarmee mensen elkaar begroeten, het lief en attent zijn voor elkaar, de oprechte belangstelling voor wat je drijft en waar je mee bezig bent etc. etc. Ook het genereuze aanbod van de burgemeester van Florence vind ik weer zo’n typisch voorbeeld van “bella figura”. Proficiat en veel dank Saskia dat je ons in je feestvreugde hebt laten delen, en niet in de laatste plaats vanwege de prachtige foto’s. Even wegdromen bij mijn eigen zonnige herinneringen aan Florence 🙂 Dat er nog maar vele blogs mogen volgen 😉

  Ciao,
  Salomé Philips

 10. Gefeliciteerd! Sinds kort lees ik je dagelijkse blogjes met veel plezier. Geweldig dat je de kans kreeg de toren te beklimmen!

 11. Wat een mooi cadeau, wat een bijzondere ervaring moet dat geweest zijn. Gefeliciteerd.

 12. marijcke haccou

  gefeliciteerd Saskia. Een topcadeau van deze burgemeester. We missen je hoor, in de klas.

 13. Heeey Saskia! Gefeliciteerd! Wat een mooi cadeau! Maar terecht hoor. Heb je wel verdient na 2 jaar elke dag je mooie verhalen te schrijven. Hopelijk gaat het nog vele jaren verder! Heel veel succes! xxx Felice

 14. Ciao Saskia, ook van mij hartelijk gefeliciteerd! Dat moet een bijzonder moment zijn geweest voor je. Eenmaal boven aangekomen zal er vast een kleurrijk palet aan emoties zijn voorbij gekomen. Koester ze allemaal, het zij je gegund. Abbraccio virtuale 😉

 15. Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Echt goed hoor, ik vraag me telkens af, waar haal je het allemaal vandaan? Je bent een echte S.A.S.K.I.A. :)!!!

 16. Auguri, auguri! Wat vliegt de tijd toch! Wat een super mooie foto`s en wat een bijzonder kado!

 17. Tanti auguri met het tweejarige bestaan. Enne, nu draai je helemaal je hand nergens meer voor om, na de toren van Pisa en deze gigant!

 18. Jacob Jan Voerman

  Waar bloggen je kan brengen!

  gefeliciteerd!

 19. Dank voor al jullie leuke, lieve en enthousiaste reacties en felicitaties! Dankzij het cadeau en jullie bijdragen was het een memorabele dag gisteren!

 20. Jacqueline van Os

  Ik lees deze blog nu pas maar wauw, wauw, wauw! Wat een geschenk moet dat geweest zijn.
  Alsnog gefeliciteerd met je tweejarige bestaan.

 21. Dat was het zeker, een van de mooiste cadeaus ooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *