Home » Reizen door Italië » De mooiste ruïnes van Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De mooiste ruïnes van Italië

Waar je ook in Italië op vakantie gaat, de oudheid is er nooit ver weg. Van het uiterste noorden tot het meest zuidelijke puntje vind je archeologische resten die de herinnering aan het Grieks/Romeinse verleden van het land levend houden.

Op veel plekken zijn er rondom die ruïnes mooie archeologische parken aangelegd. Deze parken zijn meestal heerlijke, rustige en lommerrijke plekken om te wandelen, zelfs wanneer je minder geïnteresseerd bent in geschiedenis. Archeologische sites, zoals opgravingen ook wel worden genoemd, die midden in een stadscentrum liggen zijn echter vaak wat minder rustig.

Vandaag neemt Willemijn van Dijk, blogger op Orpheus Kijkt Om, ons mee op reis door Italië met een geschiedenisbril op; we stoppen bij de mooiste ruïnes uit de oudheid:

Het tweede Colosseum
Hoewel de hele binnenstad van Verona, even ten oosten van Milaan, op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, stoppen we vandaag alleen even op het beroemde Piazza Brà. Hier vinden we een van de best bewaarde amfitheaters van heel het Romeinse rijk, dat tot op de dag van vandaag in gebruik is. De bouw werd voltooid in 30 na Christus, tijdens de regering van keizer Tiberius, de adoptiefzoon en opvolger van Augustus.

Etruskische dodensteden
De Etrusken ontwikkelden in het eerste millennium voor het begin van onze jaartelling, in het gebied dat wij nu Toscane noemen, een beschaving die tot de verbeelding van velen spreekt. Ze geloofden dat een persoon die stierf, op de een of andere manier in het hiernamaals door zou leven. Daarom creëerden ze voor hun doden graven in de vorm van huizen, soms ingericht met meubels, en omringden ze de overledene met allerlei gebruiksvoorwerpen die hen tijdens het leven dierbaar of dienstbaar waren. Die ‘dodenhuizen’ lagen aan straten en zo ontstonden hele dodensteden: necropoleis. Een beroemde dodenstad die je kunt bezoeken en waar je nog in verschillende graven kunt afdalen, vind je bij het dorpje Cerveteri. 

 

De ruïnes van Rome
Op onze weg van het noorden naar het zuiden van Italië komen we onvermijdelijk langs Rome. En het zou natuurlijk gek zijn als de stad in dit lijstje zou ontbreken. Er is alleen in de Eeuwige Stad zoveel te zien dat we niet alles kunnen opsommen, maar volstaan met een paar hoogtepunten. Uiteraard moet je het Colosseum een keer gezien hebben, maar bezoek in die buurt ook zeker even de indrukwekkende resten van de Thermen van Caracalla. Het archeologisch park van de eeuwenoude Via Appia, aan de rand van het centrum, is daarnaast een aanrader.

Romes oude haven
Een bijzondere opgraving, die je na een korte treinrit vanuit Rome kunt bereiken, is die van Ostia Antica. De haven van de Romeinen groeide en bloeide met het rijk mee en veranderde in de loop der eeuwen in een levendig stadje met een eigen forum, theater, tempels, etc. Natuurlijk vind je er ook de restanten van typische havenbouwwerken als pakhuizen. De antieke straatjes liggen er nog bijna intact bij, geflankeerd door huizen en appartementen waarvan soms nog twee verdiepingen overeind staan. Een aanrader voor wie eens een dagje Rome uit wil!

De stad op het platteland
De Romeinse keizer Hadrianus (117-138) liet nabij het huidige stadje Tivoli een waardige residentie voor zichzelf aanleggen: Villa Hadriana. Het landgoed moest al het goede van het stadse leven combineren van dat van het platteland. Tegenwoordig kun je de Villa Hadriana – waar niet alleen een keizerlijke residentie maar ook theaters, fonteinen, thermen, bibliotheken, watervallen en wat al niet werden aangelegd – vaak in alle rust bezoeken. Vooral de Canopus, een lange vijver omringd door kariatiden, is de moeite waard om eens gezien te hebben.

De steden rond de Vesuvius
Zakken we verder naar het zuiden vanaf Rome en Tivoli, dan komen we bij het gebied dat in 79 na Christus zo hard werd getroffen door de woeste uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Zowel in Pompei als in Herculaneum kun je de gevolgen van die uitbarsting nog goed zien. Beide Romeinse stadjes zijn nu archeologische parken waar je zeker een dagje zoet kunt brengen. Herculaneum is wat kleiner, en vaak ook wat rustiger dan de grote toeristentrekker Pompei.

Paestum & Metapontum
In het uiterste zuiden van Italië waren de Grieken er eerder dan de Romeinen. Griekse stadsstaten stuurden boten vol avontuurlijke kolonisten de zee op, die op hun beurt overal rond het Middellandse Zeegebied nieuwe steden stichtten. Zo ook in het zuiden van Italië. In de nieuwe kolonies werden al snel bouwprojecten gestart die moesten recreeeren wat men uit de moedersteden kende: stadscentra met een agora en met grote tempels ter ere van de (bescherm)goden. Vooral bij het antieke Paestum (Poseidonia) in Campanië en bij Metapontum (Metaponte) in de regio Basilicata kun je nog imposante resten van dat Griekse verleden bekijken.

De Griekse tempels op Sicilië
We eindigen onze Italiaanse route op het zuidelijke eiland Sicilië. Ook hier zetten al vroeg Griekse kolonisten voet aan wal. De eeuwenoude steden op het eiland herbergen vaak nog veel herinneringen aan dat verre Griekse verleden. Indrukwekkende plekken om te bezoeken zijn hier de Valle dei Templi bij Agrigento in het zuiden en de ruïnes bij Selinunte, een stukje meer west- en landinwaarts.

 

Over Orpheus Kijkt Om
Wil je meer weten over de klassieke geschiedenis in Italië? Of ben je in het algemeen geïnteresseerd in de geschiedenis van de Italiaanse kunst, cultuur, filosofie en literatuur? Neem dan eens een kijkje op de website www.orpheuskijktom.com, waar de klassieken tot leven komen!

Orpheus Kijkt Om is in de race voor een felbegeerde Geschiedenis Online Prijs. Wil je de (Italiaanse) geschiedenis een warm hart toedragen? Breng dan op de website van de Geschiedenis Online Prijs je stem uit. Grazie di cuore!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Leuk om in gedachten weer even op al deze plekken te zijn. Op Campania, Basilicata en Sicilia ben ik overal geweest.

  2. Mooi rijtje met bezienswaardigheden uit de oudheid!
    Ook zeer de moeite waard is een bezoek aan de prachtig tuin van NINFA ten zuiden van Rome, vlakbij het stadje Sermoneta. Deze heerlijke tuinen zijn aangelegd op de ruïnes van een oude Romeinse stad.

  3. wij hebben onlangs een gratis audio guide voor Paestum gepubliceerd (in het engels):
    http://izi.travel/browse/560efc5f-9779-4d56-99a0-1c01e2f01389?lang=nl&locale=nl

    Ik hoop dat jullie deze tour opnemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *