Home » Reizen door Italië » Charminly – authentieke logeeradresjes met net dat beetje extra
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Charminly – authentieke logeeradresjes met net dat beetje extra

We zijn dol op bijzondere logeeradresjes in Italië, liefst een beetje kleinschalig, buiten de gebaande paden en met eigenaren die je met hart en ziel een ontbijt serveren maar meteen ook voorzien van allerlei fijne tips voor de dag die voor je ligt.

Borgo Cadonega, Viano

Het hart van de Italiaanse Carolina en Roberto gaat net zo snel kloppen als ze zo’n bijzondere plek ontdekken als dat van ons. Ze hebben er zelfs hun missie van gemaakt om de allermooiste accommodaties in elke regio op te sporen en ze te bundelen op een uniek platform, dat de naam Charminly heeft gekregen.

Op Charminly vind je een collectie van ongeveer 125 kleine, bijzondere, authentieke adresjes in heel Italië. Van boutique hotels tot bed & breakfasts, van charmante agriturismi en masserie tot unieke appartementen en country houses. Bijna elke regio is vertegenwoordigd, van Trentino-Alto Adige in het hoge noorden tot Sicilië in het diepe zuiden, van Puglia in de hak van de laars tot Valle d’Aosta tegen de Franse grens.

Elke plek is door Carolina en Roberto zelf geselecteerd en bezocht, zodat ze zeker weten dat de accommodatie charmant genoeg is om deel uit te maken van hun persoonlijke selectie. Daarbij let ze niet alleen op kwaliteiten die hotels meestal uitdrukken in sterren, maar vooral op de sfeer die eigenaren hebben weten te creëren, op de warmte die je voelt als je over de drempel stapt, op de open armen waarmee je wordt ontvangen en op de kleine details die je verblijf tot één groot feest maken.

Casa Fluò Relais, Bologna

Ook de omgeving is een belangrijke factor. De meeste adresjes liggen op het platteland, midden in de natuur, net even buiten de gebaande paden, met in de omgeving juweeltjes van oude dorpjes en prachtige wandel/fietsroutes. Vaak kun je er niet alleen slapen, maar ook kookworkshops volgen en/of deelnemen aan (wijn)proeverijen.

Il Borgo del Balsamico, Botteghe

Precies die adresjes waarnaar wij op zoek zijn om ze met jullie te kunnen delen. Tijdens onze eerste ontmoeting met Carolina, tijdens een uitgebreide aperitivo, raakten we dan ook niet uitgepraat over deze gedeelde passie en de mooie plekjes die we tijdens onze reizen door de laars al hadden mogen zien en ontdekken.

Carolina nodigde ons spontaan uit voor een bezoek aan een aantal van haar favoriete adresjes in Emilia-Romagna – en dus pakte Saskia haar koffers voor een weekje toeren door de heuvels van deze regio.

de omgeving van Casa Fluò Relaislunch bij Antica Dimora di Valregina (nét in Le Marche) balsamico proeven bij Il Borgo del Balsamico

Komende weken zal ze uitgebreid verslag doen van elke plek, van een fietstocht door Parma met de eigenaresse van Al Battistero d’Oro tot de speciale varkentjes bij Locanda Spadoni in Faenza.

Locanda Spadoni, Faenza

Van een uitgebreide balsamicoproeverij bij Il Borgo del Balsamico tot een Michelinsterwaardig diner bij Locanda Belvedere, van het spectaculaire uitzicht bij Casa Fluò Relais tot de truffelsensatie bij Borgo Cadonega. Vandaag vertelt ze alvast over de ervaring van een weekje rondtoeren en elke nacht in een ander warm bedje stappen.

Saskia: ‘Wát een welkom kreeg ik overal… Ik weet dat Italianen over het algemeen heel gastvrij zijn, maar deze week waren de open armen nog net een beetje breder en de eerste omhelzing net een beetje steviger.

Nadat ze bekomen waren van de schok dat ik vloeiend Italiaans bleek te spreken en ze dus niet in een vreemde taal hun best hoefden te doen om me alles te vertellen, troonden ze me mee naar elk hoekje van hun grote trots.

Elke accommodatie was weer heel anders, met een eigen, unieke sfeer. Bij sommigen logeerde ik écht bij hen thuis, bij anderen stond de bed & breakfast weliswaar los van het huis, maar vond ik overal meubels die al jaren in de familie zijn, persoonlijke foto’s, souvenirs en accessoires met een verhaal, dat iedereen graag met jou als gast deelt.

Al Battistero d’Oro, Parma

Ik maakte kennis met andere familieleden: van vrolijke en ietwat verlegen jonge kinderen tot moeders, zussen, dochters en (schoon)zonen, plus een paar speelse honden en een wat schuwe kat (die zich na een paar uur de kat uit de boom kijken prinsheerlijk op mijn schoot nestelde en daar niet meer vanaf wilde).

Ik werd elke ochtend getrakteerd op een uitgebreid ontbijt, met heel veel versgebakken lekkers. Van koffiecake en kakitaart tot yoghurt met zachtzoete balsamico, van dun gesneden mortadella en lang gerijpte Mora Romagnola tot een tafel vol taarten helemaal voor mij alleen.

Locanda Spadoni, Faenza

Ook later op de dag had ik culinair niets te klagen: ik genoot net over de grens van Le Marche bij Antica Dimora di Val Regina van een zesgangenlunch met onder andere een pompoenrisotto waar ik nog steeds van droom, van gorgonzola en geitenkaas met stroperige balsamico en van gnocchi met paddenstoelen en ragfijn geschaafde truffel. Het was maar goed dat ik mijn winterjas al nodig had, zodat ik al die extra kilo’s die ik er in een paar dagen aan had makkelijker kon verhullen.

Alle adresjes hadden één ding gemeen: de warmte van de eigenaren, hun openheid, hun oprechtheid, hun gastvrijheid en hun trots, zowel wat betreft hun eigen plek als wat betreft de must sees in hun omgeving. Ik kwam op elke plek aan als een vreemde, maar vertrok steeds weer met nieuwe mensen in mijn hart, met de belofte snel terug te keren.

Kwam ik op culinair gebied al niets te kort, op cultureel gebied werd ik ook behoorlijk verwend. Iedereen nam me mee naar de mooiste plekjes rondom hun thuis. Ik zag een wervelwind van fotogenieke dorpsstraatjes, knusse osteria’s, eindeloze vergezichten (met zelfs de zee aan de horizon), verrassend veelzijdige landschappen, kleurrijk keramiek, gebutste Apes en street art met historie.

Ik ontmoette een bijzondere kaasmaker (die de week ervoor Ilja Gort nog op bezoek had gehad, voor een nieuwe aflevering van Gort over de grens) en een openhartige molenaar die voor zijn negentigste verjaardag onlangs nog was wezen paragliden. Ik zag hoe olijven op de ouderwetse manier – met de hand – tot goudgroene olie werd geperst.

Maar ik ontdekte vooral waarom ik nog steeds zo verliefd ben op Italië, op de Italiaanse cultuur  en natuurlijk op de Italiaanse keuken. Ik werd elke keer opnieuw zielsgelukkig van een Italiaanse ontvangst, van een lange lunch aan een nog langere tafel, gevuld met allerlei lekkers maar vooral ook met goede gesprekken en geborgenheid.

Ik vulde mijn hart met al die mooie plekjes en nu ik weer terug ben koester ik alle mooie herinneringen en nieuwe vriendschappen. Ik kan niet wachten om al die plekken in detail met jullie te delen en om jullie mee te laten genieten van de ultieme gastvrijheid met een hoofdletter G.

We beginnen komende dagen met Locanda Belvedere en het dorpje Saludecio, waar ik nog nooit van had gehoord maar dat een kleurrijke historie met zijn bezoekers deelt, gevolgd door een bezoek aan Bologna en het even buiten de stad gelegen Casa Fluò Relais. Deze reeks eindigen we bij Il Borgo del Balsamico, voor een zachtzoete afsluiting van de eerste etappe. Andiamo?!

Ook genieten van de gastvrijheid van de allerfijnste adresjes in Emilia-Romagna? Naast bovengenoemde adresjes kan Charminly ook Casa dei Grilli in Longiano, Il Poggianino in Poggio Torriana en Sottoalfico in Covignano (Rimini) aanbevelen. Alle adresjes, in heel Italië, vind je via Charminly.com.

Il Borgo del BalsamicoCasa Fluò Relais
Borgo Cadonega

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Een reactie

  1. Dicky Brandt-van den Berg

    Ik krijg nu al zin om toertjes met de auto te maken.
    Het ziet er allemaal zo leuk ui.!
    Bedankt voor deze.euke adressen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *