Ga op pad met onze City Walks!

30 Bolognese adresjes om van te smullen

Op een heerlijke strooptocht door de culinaire hoofdstad van Italië mogen de volgende adresjes niet ontbreken!

caffè, tè, dolci e cioccolato – koffie, thee, zoetigheid & chocola

1 Zanarini
Piazza Galvani 1
De beste start voor een dag in een Italiaanse stad: een brioche met vanilleroom of chocolade uit de vitrine kiezen, een cappuccino bestellen en deze staand aan de bar opdrinken, tussen druk gebarende Italiaanse zakenmannen die zich nauwelijks de tijd gunnen hun espresso te drinken.
www.caffezanarini.com

2 Morandi
Piazzetta Morandi 1
Volgens de Bolognesi drink je hier de beste cappuccino: vol en romig, met een flinke schuimlaag! Na 11 uur ’s ochtends kun je hier uiteraard ook terecht, bestel dan simpelweg een caffè of een caffè macchiato.

3 Stregate Tea Shop
Via Porta Nova 7a
Je ruikt het al als de winkeldeur openzwaait: de 160 soorten thee verspreiden een heerlijke geur. Voor wie even geen koffie wil (al schenken ze dat hier ook)!
www.stregate.it

4 Voor echte zoetekauwen: Le Palais, Roccati en Laganà
In het piepkleine barretje Le Palais (Via de’ Musei 4) vind je een scala aan gebakjes waarvan het water je in de mond loopt. In het chocoladelaboratorium van Roccati (Via Clavature 17a) verzinnen ze elke keer waanzinnige combinaties met chocolade. Vooral de bonbons met cognacvulling waren een schot in de roos! Pasticceria Laganà (Via Santo Stefano 112) is eveneens een bezoekje waard. Voor de aardbeiengebakjes maak je graag een flinke wandeling!
www.cafelepalais.com
www.roccaticioccolato.com
www.pasticcerialagana.it

5 Majani
Via de’ Carbonesi 5
Al sinds 1796 heersen deze chocolademakers over de stad. Je kunt er de enige echte Scorza-chocolade kopen, genoemd naar de Italiaanse schilder Scorza en gemaakt volgens het allereerste Italiaanse recept voor een reep chocolade (dat dateert uit 1832). De Cremino Fiat, speciaal gemaakt ter gelegenheid van de lancering van de Fiat type 4, is een van mijn favorieten. Ook bijzonder: bonbons in de vorm van tortellini.
www.majani.it

delizie – delicatessen

6 Via Drapperie
Een waar Luilekkerland vind je in de Via Drapperie, de Via Caprarie en de Via Pescherie. Je struikelt letterlijk over de uitgestalde lekkernijen. Eigenlijk zijn alle winkeltjes in deze buurt niet te versmaden, maar de volgende vier mag je écht niet missen.

7 Tamburini
Via Caprarie 1
Deze delicatessenzaak bestaat al sinds 1932 en biedt de grootste keuze aan versgemaakte tortelloni, ravioli en gnocchi. Daarnaast een keur aan vleessoorten, kazen, olijfolie, balsamicoazijn en wijn. Ideaal om je eigen lunchpakket samen te stellen of om inkopen te doen voor thuis – met al dat lekkers van Tamburini krijgt heimwee naar Italië de eerste weken na thuiskomst geen kans!
www.tamburini.com

8 Paolo Atti & Figli
Via Caprarie 7
Je stapt bij deze bakker niet alleen binnen voor een certosino (traditioneel gebak uit Bologna), maar ook voor een meterslange soepstengel, een schitterende chocoladetaart of voor het liefdesbrood in de vorm van een ster. Neem echter ook nog een paar ons tortellini mee, die maakt Paolo net zo lekker als Tamburini.
www.paoloatti.com

9 La Drogheria Gilberto
Via Drapperie 5
Naast de meer traditionele delicatessen verkoopt de Gozzoli-familie hier al meer dan een eeuw snoepjes, toffees en chocolaatjes in alle soorten en maten. Helemaal achteraan bevindt zich een klein barretje, waar je een espresso kunt bestellen en je je aankopen direct kunt proeven.

10 La Baita Formaggi
Via delle Pescherie Vecchie 3a
Acht soorten mozzarella, 6 verschillende soorten ricotta en maar liefst 21 varianten pecorino (schapenkaas)… En dan praat ik nog niet eens over de enorme collectie vleeswaren! Ik begin te begrijpen waarom Bologna ook wel la grassa wordt genoemd, als je niet oplet neem je niet alleen extra kilo’s in je koffer mee…

11 Bruno e Franco
Via Guglielmo Oberdan 16
Ook hier bergen zelfgemaakte pasta, verse hammen, ontelbaar veel soorten kaas en de echte balsamicoazijn. Mocht je al meer dan genoeg hebben aangeschaft om mee naar Nederland te nemen, ga dan toch even bij Bruno en Franco langs voor de arancini al riso, letterlijk sinaasappeltjes van rijst. Deze gefrituurde risottoballetjes zijn (bijna) nergens zo lekker als hier!
www.la-salumeria.it

gelato – ijs

12 Gianni
Via San Vitale 2
Zoals Gianni het zelf zegt: ‘Io vivo per la passione e la mia passione è il gelato!’ Oftewel: ik leef voor de passie, en mijn passie is ijs. Deze passie proef je in elk van de 40 smaken, van aardbei tot zabaglione, van banaan tot watermeloen. Van ijs met smaken als Tentazione paradiso, Luna rossa en Come sono io kunnen we in Nederland alleen maar dromen, Gianni maakt die dromen in een handomdraai waar…
www.gelateriagianni.com

13 Sorbetteria Castiglione
Via Castiglione 44
Hier ontmoette ik een groepje studenten dat elke dag helemaal van de andere kant van de stad naar Castiglione kwam om een ijsje te halen. Wat vreemd, dacht ik nog, er zijn vast meer gelaterie in Bologna. Maar na de eerste lik van mijn ijsje begreep ik hen volkomen. Zowel de klassieke smaken als stracciatella en vaniglia als de eigen fantasierecepten zijn inderdaad overheerlijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van mascarpone-ijs met gekarameliseerde pijnboompitten? Al genietend van je ijsje moet je trouwens echt even langs de etalage van de buren lopen: in deze snoepwinkel kun je de twee scheve torens van Bologna van chocolade kopen, leuk als souvenir voor de thuisblijvers.
www.lasorbetteria.it

14 Gelatauro
Via San Vitale 98
Volgens Umberto Eco de beste ijssalon van de stad. Ze maken hier biologisch ijs, in unieke smaken als jasmijn en sinaasappel. Het citroenijs is hier onovertroffen, maar dat kan ook bijna niet anders: de eigenaren komen uit Calabrië, waar ze nog steeds hun eigen citroenboomgaarden hebben. Na één hap kun je niet anders dan Eco gelijk geven!
www.gelatauro.com

aperitivo – aperitief

15 Enoteca Italiana
Via Marsala 2b
In een oude kapel verzamelden Franco Casini en Marco Nannetti de beste Italiaanse wijnen. 35 wijnen zijn ook per glas te bestellen, dus daarmee kun je een lange proeverij op touw zetten. Bestel tussendoor wat mortadella, salami en brood om je honger te stillen!
www.enotecaitaliana.it

16 Le Stanze
Via Borgo di San Pietro 1
Deze lounge bar is gevestigd in de oude kamers (le stanze) van het paleis dat ooit toebehoorde aan de familie Bentivoglio, die in de 15de en 16de eeuw over Bologna heerste. De huidige eigenaren hebben de originele fresco’s in ere hersteld, maar in combinatie met de bizarre inrichting levert dit misschien wel de bijzonderste locatie van de stad op. Ben je zo onder de indruk van de inrichting, dan kun je na je cocktail blijven hangen om allerlei Italiaanse specialiteiten te proeven.
www.lestanzecafe.com

17 Opera Caffè e Tulipani
Via Alessandrini 7
Met een geweldig terras waar de levensgenieters van Bologna hun dagelijkse glas spumante komen drinken. De grote piano in het midden van het Opera Caffè staat niet vaak werkloos te wezen: muzikanten uit de buurt zorgen voor een klassieke of jazzy sound tijdens het aperitief. De echte zoetekauwen moeten ook al wat eerder op de dag een van de tafeltjes zien te veroveren, want het assortiment aan gebakjes is ongeëvenaard.

18 Naso e Gola
Via Porta Nova 18
Je zult je direct thuis voelen in deze wijnbar van Rino Senatore, met romantisch kaarslicht, heerlijke wijn en bijpassende hapjes komen je neus (naso) en je keel (gola) niets tekort!

19 L’Infedele
Via Gerusalemme 5
Wanneer je hier naar binnen wandelt voor een aperitief zul je pas diep in de nacht terug naar je hotel wankelen. Naast een enorme lijst Italiaanse wijnen schenken ze hier namelijk de beste cocktails van de stad. Die leveren, samen met de verschillende soorten stuzzichini (kleine hapjes), bruschette en crostini, de jazzy muziek en het gemengde publiek, de ingrediënten voor een onvergetelijke avond in Bolognese sferen.
www.linfedele.it

20 Enoteca Alto Tasso
Piazza San Francesco 6
Hier schenken ze wijn uit het vat (vino sfuso) in plaats van uit de fles. Maar dat is lang niet alles: hier worden ook lezingen, concerten, voordrachten en boekpresentaties georganiseerd – uiteraard wel steeds onder het genot van een goed glas wijn…
www.altotasso.com

scuola di pasta  pastaschool

21 La Vecchia Scuola Bolognese
Via Malvasia 49
Tijdens een drie uur durende cursus leren ze je op deze ‘pastaschool’ hoe je verse pasta moet maken. Uiteraard komen met name de tortellini aan bod. Naderhand is er volop gelegenheid om je eigen creaties te proeven, ook voor medereizigers die de kunst van het pastamaken al onder de knie hebben. Wel even van tevoren reserveren!
www.lavecchiascuola.com


pranzo o cena – lunch of diner

22 Ex Forno del Pane
Via Don Minzoni 14
Deze artistieke bar maakt deel uit van het MAMbo (Museo d’Arte Moderna di Bologna), het museum voor moderne kunst. Nestel je in een hoekje van de sofa voor een goed glas wijn en bestel daarna een heerlijke risotto of pizza voor de lunch.
www.mambo-bologna.it

23 Al Pappagallo
Piazza della Mercanzia 3
Vele beroemdheden van over de hele wereld gingen je voor en aten hier een simpele tortellini al brodo of andere lokale specialiteiten. Vrij prijzig, maar zeker de moeite waard als je je overdag nog niet te buiten bent gegaan aan de voorgaande adresjes.
www.alpappagallo.it

24 Trattoria La Montanara
Via Augusto Righi 15
Authentieker dan dit kan een trattoria niet zijn, met droogbloemen en servies aan het plafond! Laat je hierdoor echter niet afschrikken: het menu is ook echt authentiek Bolognees, en dat is meer dan een compliment! Bewaar wel nog een plekje voor de huisgemaakte torta tenerina (met chocola!), een espresso uit de blinkende Faema-machine op de toonbank en een van de vele soorten grappa’s.

25 Cantina Bentivoglio
Via Mascarella 4b
In deze middeleeuwse kelder, die vroeger deel uitmaakte van het naastgelegen Palazzo Bentivoglio, worden Bolognese specialiteiten geserveerd. Uiteraard ontbreekt ook hier de uitgebreide Italiaanse wijnkaart niet, maar er is meer: vrijwel elke avond worden hier live jazzoptredens georganiseerd. Voor als je na een dag met veel te veel lekkers alleen nog maar achterover wilt leunen om met een goed glas wijn de dag te besluiten.
www.cantinabentivoglio.it

26 Da Cesari
Via de’ Carbonesi 8
Een echt Bolognees familierestaurant, dat al sinds 1955 wordt gerund door Ilario Cesari en zijn zoon Paolino. Hier kun je nogmaals je hart ophalen aan tortellini in brodo (tortellini in bouillon), tortellini gevuld met ricotta of aan de tagliatelle alla Bolognese, maar ook aan ravioli gevuld met pompoen of ravioli verdi met konijn en geitenkaas. Probeer ook de seizoensgerechten met truffel of asperges!
www.da-cesari.it

27 Benso
Vicolo San Giobbe 3
Midden in het oude joodse getto ligt een restaurant met veranda verscholen! Vraag om een tafeltje op de veranda en dineer, als het weer het toelaat, al fresco. Naast de typisch Bolognese specialiteiten staat Benso met name bekend om de overheerlijke toetjes, zoals gelato ripieno alla frutta (ijs gevuld met vers fruit).
www.anticobenso.com

28 Diana
Via dell’Indipendenza 24
Hier eet je te midden van de Bolognese bevolking een onvervalste affettato misto con mortadella; verschillende plakjes koud vlees met mortadella in de hoofdrol. Ook hier versgemaakte tortellini, met ricotta bijvoorbeeld, en overheerlijke lasagne voor wie eens iets anders wil.
www.ristorantedianabologna.com

29 Da Nello al Montegrappa
Via Montegrappa 2
Bij Nello mag je de klassieke tortellini in brodo even laten voor wat ze zijn. Hier bestel je de tortellini Montegrappa, de bekende tortellini in een nieuw jasje van romige vleessaus! Wil je helemaal geen tortellini meer, kies dan voor de graminia, dunner dan dunne spaghetti met room, paddenstoelen en truffel. Ook de salades zijn hier erg smakelijk, dus als je een dagje op je gewicht wilt letten in la grassa Bologna
www.ristorantedanello.com

30 E’ Cucina
Piazza Aldrovandi 21c
E’ Cucina is opgezet door de ontwerper Cesare Maretti, chefkok van het culinaire programma ‘La prova del cuoco’ op Rai Uno. Eigenlijk kun je dit etablissement geen restaurant meer noemen – het is design dat toevallig geschikt is om in te eten. Datzelfde geldt voor het eten. Maretti, die afkomstig is uit Florence, trok de hele wereld over om de beste recepten te achterhalen. De menukaart is daarom eigenlijk meer een verzameling verhalen en gevoelens dan een lijst gerechten.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Leuke post over Bologna! We hebben onlangs zelfs mogen ontdekken hoe ’n heerlijke stad dit is. Onze favoriete adresjes vind je hier: http://saskookt.blogspot.be/2014/11/lekker-eten-in-bologna-en-modena.html.

  2. Grazie, leuk reisverslag ook! Heimwee nu 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *