Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

10 bijzondere begraafplaatsen in Italië

Prachtige maar misschien niet zo voor de hand liggende bezienswaardigheden in Italië zijn begraafplaatsen. Een Italiaans kerkhof heeft dankzij de prachtige graven en beelden vaak wel iets weg van een openluchtmuseum. We struinen er graag rond, tussen engelen, gedichten en andere aandenkens aan levens die zo geliefd waren.

Tijdens de Giorno dei Morti, de Dag van de Doden, op 2 november, worden alle overledenen herdacht. Als het even kan, brengen de Italianen een bezoek aan het graf van hun dierbare doden, dat ter ere van deze dag blinkend schoon is gepoetst en voorzien van kaarsjes en bloemen (vooral chrysanten staan tussen de stenen te pronken).

foto: Inge | Milaan met Local

Ter ere van deze Dag van de Doden tippen we tien bijzondere begraafplaatsen:

1 Cimitero Monumentale di Staglieno in Genua

Op het Cimitero di Staglieno vind je tal van schitterende graven, die er met hun beelden voor zorgen dat je af en toe denkt in een openluchtmuseum beland te zijn. Zeker in de thematische sectie die geheel is gewijd aan angeli, engelen.

De bijzondere sfeer wordt nog versterkt door de Cappella dei Sufragi, die is gebouwd naar voorbeeld van het Pantheon in Rome.

Op het kerkhof is ook een apart gedeelte gewijd aan de Risorgimento, de Italiaanse eenheidsstrijd. Hier zijn onder anderen de eenheidsstrijder Giuseppe Mazzini en de componist van het Italiaanse volkslied, Michele Novara, begraven.

2 Cimitero Monumentale in Milaan

Niet te missen in Milaan: het Cimitero Monumentale. De Famedio (Famae Aedes), het ‘huis voor beroemdheden’, vormt het hart van het kerkhof. Maar eigenlijk is elk hoekje de moeite waard. Overal tref je iets moois: aandoenlijke beelden, pompeuze graftombes of kleine grafstenen in het gras, het joodse gedeelte van het kerkhof. Neem de tijd om hier rond te dwalen en ontdek de mooiste kunstwerken als eeuwig eerbetoon aan de doden.

3 San Michele, het dodeneiland van Venetië

San Michele, het eiland in de Venetiaanse lagune dat je vanaf de Fondamente Nove al ziet liggen, is de begraafplaats van Venetië. Sinds Napoleon het voor het zeggen had in Venetië, moeten de inwoners van Venetië buiten de stad begraven worden, op de begraafplaats op het eiland San Michele.

Ondanks de nabijheid van de dood is het eiland een prachtige plek voor een wandeling, langs de graven die zich achter en naast de San Michele Arcangelo uitstrekken.

Naast de talloze graven van Venetianen, jong en oud, lang geleden overleden of pas gestorven, vind je er graven van beroemdheden als Igor Stravinsky, Sergej Djaghilev, Ezra Pound, Joseph Brodsky en Tine, de vrouw van Multatuli.

Componist Igor Stravinsky, die op 18 juni 1882 vlak bij Sint-Petersburg geboren werd, bracht veel tijd door in Venetië. Hier trad hij voor het eerst op in de zomer van 1925, waarna hij zijn hart verloor aan de stad. In Venetië deed Stravinsky ook inspiratie op voor een aantal van zijn composities, zoals The Flood en Pulcinella.

Hoewel Stravinsky in New York overleed, werd hij – overeenkomstig zijn laatste wens – begraven in Venetië, op het eiland San Michele. Zijn graftombe is gemaakt door de beeldhouwer Giacomo Manzù. Buiten zijn naam, zijn geboorte- en sterfdag en een klein kruisje van puur goud is er geen enkele versiering op de tombe te zien. Er is alle plek voor een rode roos of een andere eerbetuiging die bekenden en onbekenden nog bijna dagelijks naar Stravinsky’s graf brengen.

Voor een bezoek aan San Michele neem je vanaf de Fondamente Nove vaporetto nummer 4.1. Als je alleen wil oversteken naar San Michele, kun je een los kaartje kopen, dat iets goedkoper is dan de normale boottickets.

4 Sacrario Militare di Redipuglia bij Grado

Beeld je een leger in van honderdduizend soldaten, opgesteld in lange rijen op de flank van een heuvel. Hun aanvoerder staat aan de voet van de heuvel, klaar om hen te leiden. Een indrukwekkend beeld, niet?

Verander die honderdduizend soldaten nu in honderdduizend graven die de heuvelflank bedekken onder tweeëntwintig terrassen van steen. Aan de voet ligt de tombe van de hertog van Aosta, bevelvoerder van het Derde Leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeg me nu dat je daar niet stil van wordt.

Sofie werd er stil van, toen ze het Sacrario Militare di Redipuglia bezocht. Het is het grootste Italiaanse oorlogsmonument, gebouwd op de berg Sei Busi, op zo’n half uur rijden van Grado in de regio Friuli-Venezia Giulia. In deze blog vertelt Sofie je meer over het Sacrario Militare di Redipuglia.

foto’s: Sofie | WonderfulWanderings.com 

5 Campo Santo in Pisa

Misschien wel het allermooiste stukje van het Piazza dei Miracoli, het Veld der Wonderen met de beroemde Scheve Toren van Pisa, is het Campo Santo, de begraafplaats. Het is een verstilde ode aan de doden, waar je op nog geen steenworp afstand van de menigte mensen die met de toren op de foto willen in een oase van rust terechtkomt.

Het kerkhof dankt zijn naam aan de scheepslading heilige aarde van Golgotha, die hier in de twaalfde eeuw gestort zou zijn. Daardoor zouden de lichamen die hier werden begraven binnen een etmaal vergaan, waarna er nog slechts een skelet restte. Toch verkozen veel Pisani ervoor zich te laten begraven in marmeren sarcofagen of tombes, waarvan er nog een groot aantal te zien is.

Het Campo Santo is ook beroemd vanwege de schitterende fresco’s die de wanden van de galerijen sieren. Hoewel de fresco’s ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd zijn geraakt, geven ze nog steeds een goede indruk van de pracht en praal die ze ooit moeten hebben uitgestraald.

Ook het joodse kerkhof in Pisa is de moeite van een bezoek waard!

6 Le Porte Sante (bij de San Miniato) in Florence

Hoog boven de stad, aan de voet van de San Miniato al Monte, ligt de enorme begraafplaats Le Porte Sante (‘De Heilige Poorten’). Ondanks dat het een droevige plek is, zorgt een wandeling langs de indrukwekkende graftombes voor een bijzondere ervaring.

Op dit kerkhof hebben een hoop vooraanstaande Italianen hun laatste rustplaats gevonden, onder wie Carlo Collodi, de schrijver van de avonturen van Pinokkio.

Ook het Cimitero degli Inglesi, het kerkhof van de Engelsen, aan de andere kant van Florence, is een heel sfeervolle begraafplaats, met prachtige graftombes en beelden.

7 Cimitero Monumentale della Misericordia in Antella

Veel minder bekend is het kerkhof van de Misericordia di Antella, in het gelijknamige dorp, dat deel uitmaakt van Bagno a Ripoli (in de provincie Florence). Deze kleine begraafplaats werd in 1855 geopend door priester Giuseppe Scappini, met de bouw van drie kapellen: een kapel gewijd aan San Giuseppe, eentje aan San Sebastiano en een aan San Tobia, voorafgegaan door loggia’s waar het zonlicht schaduwen werpt op de zwart-witte tegelvloer.

Het kleurrijke keramiek en de versiering van de koepels zijn het werk van Galileo Chini, die hier ook begraven ligt. Vooral de koepel van de centrale toegangsboog is prachtig, dankzij het fresco van een kroon van engelen dat je in de wereld van de doden introduceert. Ook het glas-in-lood-werk is uniek en zeer kleurrijk, net als de mozaïeken, die deze dodenwereld tot een letterlijk schitterende plek maken.

8 Campo Cestio (Cimitero Acattolico) in Rome

In onze favoriete Romeinse wijk, Testaccio, vind je, aan de voet van de Piramide van Caius Cestius, het Campo Cestio, een bijzondere begraafplaats, waar sinds 1738 de niet-katholieke Romeinen worden begraven. Een indrukwekkende plek!

Meer dan vierduizend mensen hebben op het Campo Cestio hun laatste rustplaats gevonden. De beelden op de graven maken, vooral tegen de achtergrond van Romeinse pijnbomen en een strakblauwe lucht, een overweldigende indruk.

Het mooiste graf is dat van Emelyn Story: een diepbedroefde engel die waakt over Emelyn en haar man William, die het graf voor haar maakte en er later ook zelf werd begraven. In deze blog lees je meer over het Campo Cestio.

Ook de moeite van een bezoek waard: het Cimitero del Verano in Rome.

9 Campo Santo Teutonico in Vaticaanstad

Binnen de muren van het Vaticaan vind je het Campo Santo Teutonico, waar Nederlandse, Belgische en Duitse pelgrims en leden van de Broederschap van de Heilige Maagd Maria begraven liggen.

Het kerkhof is een groene oase met palmbomen die waken over de doden, in de schaduw van de koepel van de Sint-Pieter, die je hier vanuit een verrassend perspectief kunt zien. In deze blog lees je meer over het Campo Santo Teutonico.

10 Catacombe dei Cappuccini in Palermo

Last but not least griezelen we op de meest macabere plek van Palermo: de Catacombe dei Cappuccini, oftewel de catacomben van de Kapucijners.

In deze catacomben liggen en hangen ruim achtduizend min of meer gemummificeerde lichamen en geraamtes. Monniken, edellieden, dokters, professoren en kinderen van rijke families, in hun allermooiste kleding, hebben in de duistere gangen een laatste rustplaats gevonden. Sommigen zijn bijna tot stof vergaan, anderen lijken gisteren pas gestorven te zijn, zo intact is hun lichaam nog. In deze blog lees je meer over de Catacombe dei Cappuccini in Palermo.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *