Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Redipuglia – waar de Eerste Wereldoorlog je naar de keel grijpt

Beeld je een leger in van honderdduizend soldaten, opgesteld in lange rijen op de flank van een heuvel. Hun aanvoerder staat aan de voet van de heuvel, klaar om hen te leiden. Een indrukwekkend beeld, niet?

Verander die honderdduizend soldaten nu in honderdduizend graven die de heuvelflank bedekken onder tweeëntwintig terrassen van steen. Aan de voet ligt de tombe van de hertog van Aosta, bevelvoerder van het Derde Leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeg me nu dat je daar niet stil van wordt.

Sofie werd er stil van, toen ze het Sacrario Militare di Redipuglia bezocht. Het is het grootste Italiaanse oorlogsmonument, gebouwd op de berg Sei Busi, op zo’n half uur rijden van Grado in de regio Friuli-Venezia Giulia.

Redipuglia-Friuli-Sofie-Couwenbergh (1)

Sofie: ’Om precies te zijn liggen er 100.187 soldaten begraven, waarvan er 60.330 tot op vandaag ongeïdentificeerd zijn. De hertog werd pas in 1931 bijgelegd, gevolg gevend aan zijn wens om bij zijn manschappen te rusten.

Het monument, dat in 1938 ingewijd werd, is getooid met drie grote bronzen kruisen en een uitkijkpunt met een plakkaatje dat toont waar de belangrijkste momenten van de veldslag zich afspeelden. Want gevochten is er op de Sei Busi. Deze heuvel mag dan niet zo hoog zijn, hij biedt wel een weids uitzicht over het westen en was daardoor van cruciaal belang voor de vechtende troepen.

Redipuglia-Friuli-Sofie-Couwenbergh (3)

Het monument ligt aan een drukke weg, met aan de overzijde een museum met bijhorende bar en documentatiezaal. Het voelt alsof het heden letterlijk een weg geplaveid heeft door het slagveld van het verleden heen.

Redipuglia-Friuli-Sofie-Couwenbergh (2)

In het museum leer je meer over de gevechten in de streek. Kaarten geven de opschuivende linies aan en in kasten liggen originele objecten uit de Eerste Wereldoorlog, gevonden op en rond het vroegere slagveld. Je ziet er helmen, wapens en kledij verspreid over twee kamers waarvan er eentje gewijd is aan het Derde Leger en eentje aan de marine en de luchtmacht.

Weer buiten, naast het museum, kun je de kleine heuvel van St. Elia opklimmen. Veel minder indrukwekkend dan het monument aan de overzijde van de weg, maar dit was de allereerste herdenkingssite van Redipuglia. De graven lagen er in concentrische cirkels en waren ‘versierd’ met oorlogsobjecten, zoals helmen en wapens.

Redipuglia-Friuli-Sofie-Couwenbergh (5)

Ze waren echter niet gemaakt om de objecten, noch menselijke resten, te vrijwaren tegen de sporen van de tijd. Dat is dan ook waarom de objecten over verschillende musea verspreid werden en het nieuwe monument gebouwd werd om de lichamen in te bergen.

Vandaag vind je op St. Elia nog zesendertig grafstenen met bronzen reproducties van de oorspronkelijke objecten die op de graven achtergelaten werden. Verder zie je er ook deels waar de loopgraven zich bevonden en waar er machinegeweren en mortieren opgesteld stonden.

Redipuglia-Friuli-Sofie-Couwenbergh (6) Redipuglia-Friuli-Sofie-Couwenbergh (7)

Het geheel geeft best een bevreemdende indruk en doet beklemmend aan, ook al is er zoveel ruimte rondom je, zeker wanneer je op de top van de heuvel staat. Van daaruit zou je zelfs Grado moeten kunnen zien, maar de struiken en bomen stonden net iets te zeer in bloei toen ik de heuvel opklom en beperkten het zich van deze niet zo grote meid. Misschien kan jij er wel in de verte turen, als je er zelf heen gaat?’

Praktische informatie
Je vindt het Sacrario Militare di Redipuglia aan de Via Terza Armata in Fogliano Redipuglia. Om zeker te zijn van de openingstijden, kun je het beste even contact opnemen met het museum via 0039-0481489024. Het helpt zeker wanneer je Italiaans spreekt, want er is ter plekke niet zo veel informatie in het Engels beschikbaar.

Voor meer informatie over andere sites gelinkt aan de Eerste Wereldoorlog in Redipuglia kun je terecht bij de VVV van Fogliano Redipuglia, aan de Via III Armata 54 in Fogliano Redipuglia. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 0039-0481489139 of 0039-0481489139 en per mail via plfogliano@tiscali.it.

Grado-Friuli-Sofie-Couwenbergh

Over Sofie en Wonderful Wanderings
Op haar blog WonderfulWanderings.com toont Sofie je België en de wereld daarbuiten. Zo reisde ze onlangs naar Grado, van waaruit ze naar Redipuglia trok, een ervaring die ze graag met de lezers van Ciao tutti wilde delen. Sofie maakt net als Ciao tutti haar eigen Wonderful Walks, thematische wandelingen in pdf-formaat vol culturele, culinaire en andere interessante stops. Ze functioneert pas na een kopje thee en is lichtelijk verslaafd aan Instagram en Facebook, waar je haar reisavonturen kunt volgen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *