Home » Kunst uit Italië » Oog in oog met Raphaël
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Oog in oog met Raphaël

Le Marche is het thuis van een van Italiës beroemdste schilders, Raffaello Sanzio. De kunstenaar ligt in Rome begraven, in het Pantheon, maar zijn wieg stond in Urbino. Zijn geboortehuis (aan de Via Raffaello Sanzio 57) staat er nog altijd en kun je bezoeken.

Naast het werk La Muta in de Galleria Nazionale delle Marche (die is gehuisvest in het Palazzo Ducale) is er in zijn geboortestad echter geen ander werk meer van hem te vinden, al denken sommigen dat het fresco Madonna met Kind in zijn geboortekamer wellicht van de hand van de schilder zelf is. Op het Piazzale Roma vind je een standbeeld van Raphaël, met palet en penseel in de hand.

Rafaël-Urbino

Raphaël in Turijn
Afgelopen weekend stonden we oog in oog met een van Raphaëls schitterende werken, dat hij waarschijnlijk vlak na zijn aankomst in Florence (rond 1506) heeft geschilderd. Een serene Maria, een kleine Jezus en een ietwat ongelukkig kijkende Jozef hebben voor even de Hermitage in Sint Petersburg verlaten om bewonderd te worden door de inwoners van Turijn en omgeving.

Daar wordt het tot en met 23 februari tentoongesteld in het Palazzo Madama, dat alleen al vanwege het indrukwekkende trapportaal de moeite waard is. Met moeite konden we onze blik losrukken van al dat moois, om op zoek te gaan naar Rafaëls Heilige Familie.

Palazzo-Madama-Turijn Palazzo-Madama-Turijn-2

Het werk maakte ooit deel uit van de verzameling van Pierre Crozat, die een groot bewonderaar van Rafaël was. In 1772 werd het doek echter opgekocht door Catherina II, net als de rest van Crozats verzameling. Hoewel Raphaël verschillende schilderijen met Maria en het kindje Jezus maakte, steeds in een andere compositie, is dit een van de weinige doeken waar de schilder uit Le Marche ook Jozef op afbeeldde.

Heilige-familie-Rafaël

Rafaël in ruil voor een man
Raphaëls Heilige Familie wisselde tijdelijk van plek met Ritratto d’uomo (Portret van man) van Antonello da Messina.

Portret-man-Messina-Turijn

Een goeie deal, lijkt ons. Geef ons maar Rafaëls Heilige familie in plaats van deze man…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *