Home » Italië dichtbij » Het raadsel van de Brittenburg in Museum Meermanno
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het raadsel van de Brittenburg in Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag organiseert van 20 juni tot en met 27 september een kleine tentoonstelling over de Romeinse oudheden uit de collectie. Sommige daarvan zijn opgegraven op het strand bij Katwijk aan Zee. Hier bevond zich het Romeinse bouwwerk de Brittenburg.

Brittenburg-Ortelius-1581de Brittenburg naar Abraham Ortelius (uit Guicciardini’s beschrijving van de Nederlanden, 1582-1588) | bron: Wikimedia Commons

De Brittenburg is het meest tot de verbeelding sprekende Romeinse gebouw van Nederland. Het vormt het meest westerse punt van de Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, in Nederland. De resten van dit castellum kwamen in de zestiende eeuw enkele malen te voorschijn bij extreem laag water. Verschillende ooggetuigen hebben er toen over geschreven en afbeeldingen van gemaakt.

De negentiende-eeuwse stichter van Museum Meermanno, baron Van Westreenen van Tiellandt, was zeer geïnteresseerd in de vroege geschiedenis van Nederland. Hij kocht op veilingen een groot aantal Romeinse voorwerpen die in Nederland gevonden waren.

Ook de Brittenburg fascineerde hem. Hij verzamelde dan ook zoveel mogelijk boeken waarin dit Romeinse castellum genoemd werd en kocht verschillende objecten die gevonden zouden zijn in de Brittenburg, waaronder een kannetje dat wordt afgebeeld in die boeken.

Brittenburg-Meermanno

Wat de functie van de Brittenburg was, blijft echter een raadsel. Vorig jaar zijn bij een grootschalig archeologisch onderzoek op het strand van Katwijk aan Zee geen sporen van het gebouw meer gevonden. Het bouwwerk is definitief in zee verdwenen. Ook is het onduidelijk of het te identificeren is met het Castellum Lugdunum op de Peutingerkaart, de bekende middeleeuwse kopie van een laat-Romeinse landkaart.

Romeinse oudheden in Meermanno
Tijdens de tentoonstelling Het raadsel van de Brittenburg is er ook aandacht voor de andere Romeinse oudheden, verzameld door de baron, en voor het begin van de wetenschappelijke archeologie in Nederland, met de opgraving van de Romeinse stad Forum Hadriani in Voorburg door C.J.C. Reuvens in 1827. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de Erfgoedlijn Limes, mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland. In november zal de tentoonstelling doorreizen naar het Katwijks Museum.

Drukwerk

Museum Meermanno ligt aan de Prinsessegracht 30 in Den Haag. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *