Ga op pad met onze City Walks!

Takliatelle? Tijd voor een cursus Italiaans!

Nu we de afgelopen weken druk bezig waren met de nieuwe Ciao tutti special over de Italiaanse keuken, viel ons nog meer dan anders op hoe vaak de uitspraak van Italiaanse gerechten op z’n zachtst gezegd een beetje verkeerd gaat. We schreven al eens over de bruschetta (spreek uit: broes-ket-ta), die vaak tot broesjetta wordt omgedoopt. Of de Sjianti. Terecht denken jullie nu: hè, wat is dat? Want als trouwe lezers van Ciao tutti weten jullie natuurlijk allemaal dat je de streek in Toscane – en de wijn die ervandaan komt – uitspreekt als Ki-an-ti. Chianti op zijn Italiaans dus. La dolce lingua is voor niet-Italianen nog zo dolce niet…

Italiaans

We nemen uiteraard niemand iets kwalijk, al hadden de marketingmensen van Knorr best even goed advies mogen inwinnen voor ze in hun commercial het woord tagliatelle (dat op zijn Italiaans uitgesproken hoort te worden als tal-ja-tel-le, met een mooie ronde l) ‘op zijn Nederlands’ uitspreken en er tak-li-ja-tel-le van maakten.

Natuurlijk maken wij ook nog wel eens fouten, met name waar het de klemtoon betreft. Als je een veel lettergrepen tellend Italiaans woord nog nooit hebt gehoord, is het wel eens lastig om uit te vinden hoe je het mooi vloeiend over je lippen krijgt.

Uiteraard helpen we waar we kunnen. Zo hoorde Willemijn ooit iemand ‘Coca Cola con gelato’ bestellen. Letterlijk betekent dit inderdaad een cola met ijs, maar het Italiaanse gelato betekent roomijs. En dat is toch niet zo lekker in je cola… Wil je daarentegen ijsblokjes in je glas cola, vraag dan, net als Willemijn uiteindelijk deed toen de ober niet-begrijpend naar haar terrasbuurman keek, om ‘Coca Cola con ghiaccio’ (dat je uitspreekt als ghiejatsjo). Dan begrijpt de ober je meteen en hoef je in de warmte niet extra te zweten omdat je niet duidelijk kunt maken wat je wil.

Goed beslagen ten ijs
Om dit soort ijs-incidenten te voorkomen en tijdens je volgende bezoek aan Italië – of aan een echt Italiaans restaurant in eigen land – goed beslagen ten ijs te komen, is het natuurlijk altijd goed – en leuk! – om een Italiaanse taalcursus te volgen.

Italiaanse-vlag

Volgende week (in de week van 30 september dus) starten bij Studiolingua, dé Italiaanse school in Amsterdam, de nieuwe ‘snelle’ kwartaalcursussen. Deze cursussen, waarbij je twee keer per week twee uur les volgt, zijn perfect voor iedereen die graag in een sneller tempo de Italiaanse taal wil leren of wil verbeteren. Bijvoorbeeld omdat je gaat kerstshoppen in Italië, olijven gaat plukken of gewoon extra veel wil weten voor je volgend voorjaar weer naar de laars afreist.

De lessen worden zowel overdag als in de avonduren aangeboden. Alle cursussen vinden plaats bij Studiolingua, aan de Ruysdaelstraat 49A in een prachtig voormalig schoolgebouw in Amsterdam Oud-Zuid. De lessen worden uitsluitend door gecertificeerde docenten met Italiaans als moedertaal gegeven. Zo leer je echt de juiste uitspraak en krijg je ook een meer dan goed ontwikkeld gevoel voor de Italiaanse taal én de Italiaanse cultuur mee. Je vindt het rooster van de kwartaalcursussen op de website van Studiolingua.

Studiolingua-2

Mocht je het tempo van een kwartaalcursus te Italiaans vinden, het is ook nog mogelijk om in te stromen in een van de vele jaarcursussen die in de week van 16 september zijn begonnen. Je hebt dan één keer per week twee uur les, tot eind maart 2014. Zo ben je helemaal klaar voor een Italiaanse vakantie! Ook dit rooster is te vinden op de website van Studiolingua.

Ook voor iedereen die al een beetje Italiaans spreekt maar graag blijft oefenen – en vooral blijft praten – biedt Studiolingua verschillende soorten cursussen. Denk bijvoorbeeld aan Italiaans leren en verbeteren door middel van films, een conversatiegroep met levendige scenario’s uit het Italiaanse leven, een grammaticaclub of aan een cursus over Dantes Divina Commedia. Alle verschillende cursussen vind je op de site van Studiolingua.

Voor meer informatie, vragen en aanmeldingen stuur je een e-mail naar info@studiolingua.nl of bel je met Studiolingua via 020-6939366. In bocca al lupo!

Studiolingua-logo

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *