Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Breid je Italiaanse woordenschat uit met het Geïllustreerd woordenboek Italiaans

Als je net begint met het leren van een nieuwe taal is het belangrijk dat je naast de basisregels van de grammatica een enorme woordenschat ontwikkelt. Zo kun je je altijd verstaanbaar maken en duidelijk maken wat je graag zou willen, ook al is dat dan nog niet meteen zo vloeiend als je zou willen.

Toen Saskia twintig jaar geleden Italiaans studeerde in Florence, kreeg ze van haar docent elke dag een A4tje met daarop een tiental afbeeldingen en het bijbehorende woord in het Italiaans.

Saskia: ‘Het eerste A4tje zie ik nog zo voor me, met handige woorden als schaar, pleister, glas, koffiekopje en mug. Allemaal woorden die ik tijdens de eerste dagen in mijn Florentijnse studentenhuis meteen kon gebruiken en die dankzij de handige A4tjes meteen in mijn hoofd zaten.

Je hersenen slaan een woord nu eenmaal beter op als ze ook meteen zien wat het is. Het plaatje van een schaar klikte in mijn hoofd veel beter met le forbici dan dat het Nederlandse woord schaar dat deed.

Tijdens mijn zomerstudie verzamelde ik een hele map vol met die gekopieerde A4tjes en breidde ik in een razend tempo mijn Italiaanse woordenschat uit.

Geïllustreerd woordenboek Italiaans

Twintig jaar later heb ik die map met A4tjes gelukkig niet meer nodig, want mijn woordenschat doet inmiddels bijna niet meer onder voor die van een Italiaan. Maar ik dacht meteen aan deze map terug toen ik het Geïllustreerd woordenboek Italiaans – of het Dizionario illustrato di italiano – van Rosanna Colicchia in handen kreeg.

foto: Sandra Kraag

De zwart-wit kopietjes die ik van mijn lerares kreeg, zijn vervangen door kleurrijke illustraties van Benno Hendriks, maar het principe is hetzelfde: je leert Italiaanse woorden doordat ze gekoppeld zijn aan plaatjes.

Zo leer je de momenten van de dag door van achter een raam de zon en de maan te aanschouwen en wordt de tijd weergegeven op verschillende klokken. Een boom beeldt de verschillende seizoenen – en de bijbehorende maanden – uit, terwijl een scala aan vrolijke mensen je kennis laat maken met fysieke eigenschappen.

Je struint door de keuken, woonkamer, werkkamer en badkamer, haalt je kledingkast overhoop en gaat op vakantie. Vrolijk gekleurde groente- en fruitsoorten, insecten en muziekinstrumenten worden afgewisseld met dieren, voertuigen en boodschappen, zodat je op allerlei vlakken beslagen ten ijs komt in Italië.

Als je álle woorden in het boek opslaat in je geheugen, telt je vocabulaire maar liefst vijfhonderd extra woorden!

Puzzels en (invul)oefeningen

Het tweede gedeelte van het Geïllustreerd woordenboek Italiaans bestaat uit een groot aantal puzzels en (invul)oefeningen, zodat je je de woorden nog meer eigen maakt. Elke oefening correspondeert met een eerder uitgewerkt thema, zodat je per onderwerp kunt kijken of je de woorden goed hebt opgeslagen.

Rosanna is er dankzij haar jarenlange ervaring als docent Italiaans bij ItalRosa in geslaagd om een aantrekkelijk, laagdrempelig maar bovenal functioneel woordenboek te maken, dat je met veel plezier ter hand pakt.

Mede ook dankzij de vrolijke vormgeving is het heerlijk om het woordenboek open te slaan, of je nu een uur serieus wil studeren of even tien minuutjes over hebt en nog wat woordjes wil leren of herhalen.

Zelfs ik vond nog twee woorden die ik niet kende: il bombo en il criceto. Zo zie je dat je nooit bent uitgeleerd als je een andere taal spreekt!’

Bestel het Geïllustreerd woordenboek Italiaans

Het Geïllustreerd woordenboek Italiaans op A1/A2-niveau is voor iedereen (jong én oud) die nog geen of weinig kennis van het Italiaans heeft, maar ook voor als je op een aantrekkelijke, laagdrempelige manier je woordenschat wil herhalen en/of uitbreiden.

Het woordenboek is gedrukt op A5 formaat. Je kunt het voor € 16,99 (excl. verzendkosten) bestellen bij ItalRosa, via dit bestelformulier. Wil je je bestelling afhalen in Hilversum? Dat kan; geef dit dan aan in het veld ‘opmerkingen’ op het bestelformulier.

Rosanna en Benno maakten bij het woordenboek ook twee posters; eentje met koffie en eentje met pasta. De posters kosten € 8,50 per stuk en zijn ook via deze link te bestellen.

foto’s: Italrosa | illustraties Benno Hendriks

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Madeleine Wardenaar

    Forza Ciao Tutti !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *