Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Calcio! – Italiaans voetbalwoordenboek vol kleurrijke illustraties op en om het veld

Italiaans voetbal spreekt tot de verbeelding. Een uitverkocht San Siro, tribunes vol vuurwerk, spandoeken, de emoties van de Italianen voor, tijdens en na de wedstrijd… Het hééft iets.

Calcio – voetbal – leeft in Italië, of je nu in Milaan, Turijn, Rome, Napels of Palermo bent. Het door de Azzurri uit volle borst meegezongen volkslied, de tranen van ontlading en geluk bij de Napolitanen toen ze de scudetto in ontvangst mochten nemen, de verering van Maradona maar ook nog altijd van Van Basten, Gullit en Rijkaard… Voetbal wordt in Italië op een unieke manier beleefd!

Italiaanse voetbaltermen & tactische benamingen

Die beleving komt ook terug in de manier waarop Italianen over voetbal praten. Dat is bijna een taal apart. Een goed spelend team is als een sinfonia, een symfonie. Een goede wedstrijd levert een spettacolo op, een spelverdeler is een regisseur, regista. Voetballers spelen elkaar niet zomaar de bal toe, ze voeren een heel gesprek met elkaar en de bal, ze dialogare.

In het geïllustreerd Italiaans voetbalwoordenboek Calcio! geeft Jarno Timmermans van Bureau Italia je de belangrijkste voetbaltermen, tactische benamingen en journalistieke uitdrukkingen, aangevuld met anekdotes en vijftig bijzondere bijnamen van spelers en trainers uit de Serie A.

Daarmee is Calcio! niet zomaar een woordenboek, maar een ode aan de liefde van Italianen voor het voetbal en de creativiteit en rijkdom van het Italiaans.

Jarno Timmermans heeft er geen eentonige woordenlijst van gemaakt, maar een kleurrijk inspirerend boek dat je binnen negentig minuten wil uitspelen en vervolgens keer op keer op wil pakken om te oefenen, te herhalen, te genieten.

Calcio! is zo niet alleen een must have voor liefhebbers van Italiaans voetbal, maar ook voor alle liefhebbers van Italië en de Italiaanse taal. Over voetbal wordt in Italië immers dagelijks gepraat en geschreven, zo schrijft Jarno. Je leest, hoort en ziet het overal terug. Italiaans voetbal vormt een heel eigen universum. Met Calcio! kun je dat universum zelf gaan ontdekken.’

Van trainer tot sterspeler

Dankzij zijn jarenlange ervaring als taaltrainer (Jarno geeft taaltrainingen Italiaans aan onder meer Nederlandse profvoetballers die in Italië actief zijn) weet hij als geen ander wat belangrijk is om het Italiaanse voetbal te kunnen volgen en bijvoorbeeld de wedstrijdverslagen in La Gazzetta dello Sport te lezen.

Met Calcio! wisselt hij zijn trainerspositie in voor een debuut in de schijnwerpers. Wat ons betreft heeft hij meteen raak geschoten!

Calcio! – Italiaans voetbalwoordenboek | Jarno Timmermans | ISBN 9789074241540 | € 20,- | uitgeverij Roelants | bestel Calcio! in je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Vandevelde Liliane

    De tante van mijn mama was jarenlang huisbewaarster van San Siro en een 4tal jaren terug ben ik met mijn dochter en kleindochter San Siro gaan bezoeken, van in de winkel heb je zicht op de tribune en het voetbalveld, om het voetbalveld te betreden moest je betalen….Graag had ik meer vernomen hoe het er aan toe gaat dus het reilen en het zeilen op San Siro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *