Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La dolce vita in tien stappen

Op veler verzoek delen we vandaag het ervaringsverhaal dat Saskia optekende na haar studie in Siena, waar ze in de zomer van 2009 via Italstudio de unieke La dolce vita-cursus volgde.

Nog ver voor Ciao tutti, maar ook toen al tekende Saskia gelukkig achteraf een gedetailleerd verslag op voor Italstudio en de Scuola Leonardo da Vinci, met de titel La dolce vita in tien stappen, dat we hier vanmiddag integraal plaatsen.

Saskia-Siena

‘Toen ik een van mijn vriendinnen vertelde over de talencursus die ik in Siena wilde gaan volgen, keek ze me een beetje raar aan. La dolce vita, dat is toch niet iets wat je kunt studeren?! Maar geloof me, als je eenmaal hebt geproefd van deze smakelijke cursus, zal de Italiaanse manier van leven je niet gemakkelijk meer loslaten.

La dolce vita moet niet verward worden met het beroemde dolce far niente. Om tijdens een cursus van vijf dagen alle onderdelen van de Sienese manier van leven te kunnen ervaren, moet je al je zintuigen op elk moment van de dag op scherp stellen. Van de geur van een sterke espresso in de vroege ochtend tot een zacht, verkoelend briesje tijdens een late passeggiata, la dolce vita voel, ruik, hoor, zie en proef je de hele dag om je heen!

STAP 1 – IL CAFFÉ
Het begint allemaal met koffie. Ik heb nooit eerder een volk ontmoet dat koffie zo serieus neemt als de Italianen. Elke ochtend bestel ik mijn caffé in een barretje op de hoek. Omringd door Sienezen die luidruchtig hun koffie en cornetto bestellen, begrijp ik al snel waarom de Italianen zoveel waarde hechten aan een klein glas gevuld met een zwarte vloeistof die zo sterk is dat je alles en iedereen om je heen direct veel intenser ervaart. Een beter begin van la dolce vita kun je je dan ook niet voorstellen

STAP 2 – CHIACCHIERARE
Zo’n glaasje sterke koffie schudt niet alleen al je zintuigen wakker, maar geeft je tegelijkertijd een enorme dosis energie. En dat is maar goed ook, want precies om 9 uur beginnen de eerste taallessen. De school ligt aan de Via del Paradiso, hetgeen meer dan genoeg zegt over de sfeer op school: kleine, gezellige klaslokalen, een enorm dakterras, studenten uit alle hoeken van de wereld en professori met een enorme passie voor de Italiaanse taal. Wanneer een barista me tijdens de pauze dan ook nog vertelt dat in Siena het meest zuivere Italiaans wordt gesproken, sta ik, net als mijn studiegenoten, te popelen om verder te praten over de Italiaanse mode, de Italiaanse keuken en andere ingrediënten van la dolce vita!

via-del-paradisoschool-Siena

STAP 3 – IL PRANZO
En dan moet het beste nog komen… Na een ochtend van grammatica, conversatie en Italiaanse verhalen, is het immers tijd voor de lunch! Mijn klasgenoten en ik verheugen ons steeds weer op de bijzondere gerechten van een kleine trattoria, op een paar passen van het Piazza del Campo. Wanneer je je de taal eenmaal eigen hebt gemaakt, vraag de eigenaar dan om de specialiteit van de dag, buiten de kaart om. Zorg er in elk geval voor dat je zoveel mogelijk lokale specialiteiten kunt proeven!

pranzo

STAP 4 – IL VINO
Aangezien Siena zich in het midden van de Chianti bevindt, betekent la dolce vita uiteraard ook wijnproeven! Ontdek het Toscaanse platteland door van wijnboerderij naar wijnboerderij te trekken – misschien wel de beste manier om de Toscaanse heuvels en cipressen in je herinnering op te slaan. Voor de meeste studenten is zo’n wijnproeverij in meerdere opzichten een ontdekking: na een paar glazen wijn blijkt iedereen ineens vloeiend Italiaans te kunnen spreken. La dolce vita is nog maar net begonnen, maar op deze manier raken we er al veel te snel aan gewend!

wijn

STAP 5 – L’OLIO
Wijn en koffie zijn echter niet de enige ‘heilige’ vloeistoffen in Italië. Onze smaakpapillen staan voor de moeilijke taak om ook verschillende soorten olijfolie te keuren. Wist je dat elke olijfolie zijn eigen ‘paspoort’ heeft en dat sommige restaurants naast een wijnkaart ook een uitgebreide olijfoliekaart hanteren? Na het proeven van verschillende soorten olie begrijp je dan ook volkomen waarom Italianen zo trots zijn op hun ‘groene goud’.

STAP 6 – L’ARTE
Een ander essentieel onderdeel van la dolce vita is de Sienese kunst. De kleine stad heeft een schat aan bijzondere gebouwen en kunstwerken: de Duomo met een indrukwekkende mozaïekvloer, het voormalige ziekenhuis Santa Maria della Scala, het Palazzo Publico met werken van de grote Sienese kunstenaars Simone Martini en Ambrogio Lorenzetti, de Torre del Mangia en niet te vergeten de Pinacoteca met ontelbaar veel Maria’s van de hand van Guido da Siena, Duccio en andere schilders van de Sienese school. Samen met alle levendige verhalen die onze gids steeds weer weet te vertellen, laten deze kunstwerken een onuitwisbare indruk achter.

Duomo-Siena

STAP 7 – IL DOLCE
Al die nieuwe, bijzondere indrukken maken hongerig. Geen ramp in Siena, want honger geeft je een goed excuus om een van de vele gebakjes te proeven, die nog gemaakt worden volgens oud Sienees recept. Loop een kleine bakkerij bij en proef verschillende soorten cantuccini, panforte, panpepato en ricciarelli.

uiteten-Sienadolce

STAP 8 – LA PIAZZA
Een van de leukste dingen om te doen in Siena is wandelen door de nauwe, middeleeuwse straatjes rondom het piazza, en natuurlijk over het Piazza del Campo zelf. Aangezien het piazza dienst doet als ontmoetingsplaats voor de inwoners van Siena, is het plein voor internationale studenten de beste plek om een praatje aan te knopen met echte Italianen, en vooral met hun bambini. Ze helpen je niet alleen graag met de Italiaanse taal, maar vertellen je ook alles over speciale tradities, in het bijzonder over de Palio.

piazza-campo-siena

STAP 9 – IL PALIO
Deze bekende paardenrace wordt al gehouden sinds de vroege middeleeuwen, maar vandaag de dag is de traditie nog steeds springlevend. Weken voordat de race gehouden wordt (op 2 juli en op 16 augustus) loopt de spanning al op. In de tien contrade (wijken) die mee mogen doen, wordt er over niks anders meer gepraat. Ben je in juni, juli of augustus in Siena, zorg er dan voor dat je de vele parades en etentjes in de openlucht niet mist, en ga zeker ook een kijkje nemen in een van de zeventien musei della contrada.

palio-1

STAP 10 – LA PASSAGGIATA
Een dag in Siena is natuurlijk niet compleet zonder een passeggiata. Voordat de Italiaanse families aan tafel gaan, flaneren ze door de stad. Uiteraard met hun mooiste kleren aan, fare la bella figura is immers een belangrijk onderdeel van deze avondwandeling.

Koop een gelato, kijk naar alle mooie Italianen (van heel jong tot stokoud), praat met je nieuwe vrienden en probeer je pas verworven Italiaans uit op wat Italiaanse leeftijdsgenoten. Kortom, genieten van het Italiaanse leven is misschien wel het meest essentiële ingrediënt van la dolce vita!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *