Home » Italiaans eten » Recepten » Panna cotta van Casa Dolce Casa
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Panna cotta van Casa Dolce Casa

Italië is een prachtig land dat veel te bieden heeft, dat hoef ik jullie niet te vertellen. Of je nu houdt van cultuur of natuur, van de drukte in grote steden of van de rust in kleine, afgelegen dorpjes: Italië heeft het allemaal. Daarnaast staat Italië natuurlijk synoniem voor lekker eten. Elke regio heeft eigen recepten, eigen tradities, eigen specialiteiten.

Eten is in Italië ook een synoniem voor samen genieten – met vrienden en familie aan één grote tafel. Als liefhebber van Italië en de Italiaanse keuken heeft Petra Thorn dit aspect van de Italiaanse cultuur ook in Leiden geïntroduceerd. Eens in de twee weken stelt zij haar huiskamer open voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Je kunt met een groepje komen of alleen of met z’n tweeën aanschuiven – het enige dat verplicht is, is genieten van de Italiaanse gerechten die Petra op tafel zet.

Afgelopen weekend was ook ik van de partij bij Casa Dolce Casa, zoals Petra’s huiskamerrestaurant heet. We genoten van Toscaanse crostini als voorafje, gevolgd door een antipasto misto naar recept van een osteria in Cortona, gevuld konijn zoals ze dat in Le Marche maken, als toetje een heerlijke panna cotta al caffè en als afsluiting Vin Santo met cantuccini.

coniglio ripieno alla marchigiana – gevuld konijn uit Le Marche

Ik vroeg Petra waar ze inspiratie voor de recepten opdoet. Het antwoord ligt, uiteraard, in Italië. Niet alleen in de verschillende osteria’s, trattoria’s en wijnbarretjes die Petra graag bezoekt als ze op vakantie is, maar ook in het Italiaanse tijdschrift Sale e Pepe. Petra: ‘Dit kooktijdschrift vol heerlijke recepten is een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse delicious. Ik vind het leuk om recepten hieruit op het menu van Casa Dolce Casa te zetten. Mijn streven is immers om mijn gasten originele gerechten te serveren, geen gerechten waarvan iedereen het recept uit een kookboek kan halen.’

Speciaal voor de lezers van Ciao tutti wilde Petra het recept voor de panna cotta al caffè wel prijsgeven, zodat jullie thuis zelf zo’n Casa Dolce Casa-toetje kunnen maken.

panna cotta met koffie

Petra: ‘Voor 8 personen heb je nodig: 8 blaadjes gelatine | 0,5 liter slagroom | 4 deciliter melk | 1 eetlepel gemalen koffie | 210 gram suiker | 1 vanillestokje | boter | 3 deciliter koffie.

Week de gelatine in koud water. Doe de slagroom met de melk, de gemalen koffie, 110 gram suiker en het vanillestokje (overlangs ingesneden) in een pan. Breng het tegen de kook aan en laat 20 minuten doorkoken.

Zeef het mengsel. Gebruik je hiervoor alleen een zeef, dan blijven er wat koffiekorrels achter. Ik vind dat niet zo lekker en heb een theedoek in de zeef gelegd. Doe het mengsel terug in de (schone) pan en verwarm het wederom. Voeg – terwijl je constant roert – de (uitgeknepen) gelatineblaadjes toe.

Vet 8 puddingvormpjes (inhoud 1,5 deciliter) in met een beetje boter en giet het mengsel erin.

Doe de koffie met de rest van de suiker in een pan en laat dit mengsel 3 à 4 minuten koken, zodat het een siroop wordt. Laat de siroop afkoelen.

Snijd de panna cotta’s langs de rand los en stort ze voorzichtig op een bordje. Eventueel kun je de vormpjes kort in een schaal warm water zetten, zodat ze beter los komen. Droog ze dan wel even af, voor je ze uitstort. Schenk er wat van de koffiesiroop overheen. Ik heb wat koffielikeur in de siroop gedaan – lekker!

Om het bordje nog mooier te maken, kun je wat chocoladevlokken op de panna cotta strooien, er aardbeien bij serveren en het geheel garneren met een blaadje munt. Buon appetito!’

Wil je zelf aanschuiven bij Petra’s Casa Dolce Casa, kijk dan op haar website voor de data waarop je aan kunt schuiven voor een menu met 100% Italiaanse recepten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *