Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Panna cotta met karamel naar recept van Toscanini

We delen een voorproefje uit het kookboek Toscanini venticinque, met het recept voor de lekkerste panna cotta ooit.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor zes vormpjes): 750 milliliter slagroom | 1 vanillestokje, opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt | 80 gram suiker | 1 blaadje gelatine, geweekt in koud water | 1 eetlepel bruine rum | voor de karamelsaus: 100 gram suiker, wat citroensap, 250 milliliter slagroom en zout

Hoe maak je de panna cotta van Toscanini?

‘De dolci-maakster Madina Mamedova van Restaurant Toscanini in Amsterdam maakt de lekkerste panna cotta. Het enige probleem is dat ze dit volledig op gevoel doet dus als ze op vakantie is, is er geen nauwkeurig recept van de panna cotta. Wat tot gevolg heeft dat zes weken lang de panna cotta soms te hard en soms te zacht is en iedereen een zucht van verlichting slaakt als ze weer terug is.

Voor dit boek hebben we het wetenschappelijk aangepakt; als je het recept precies volgt kan het niet mislukken. Je hebt wel een digitale weegschaal nodig.

Doe 500 milliliter room, suiker en vanillestokje in een pan en weeg hem. Zet op het vuur, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat inkoken tot lichtgeel en wat ingedikt. Weeg af en toe. Als het geheel 170 gram minder weegt van het vuur halen en het vanillestokje eruit vissen. Het vanillestokje kun je afspoelen en laten drogen, en dan in een pot stoppen met suiker; zo maak je je eigen vanillesuiker. De geweekte gelatine uitknijpen en door de hete room roeren tot het is opgelost. Laat afkoelen, roer af en toe door.

Spoel de vormpjes om met rum. Klop de rest van de slagroom lobbig en meng hem door het slagroom-gelatinemengsel; giet in de vormpjes. Zet minstens drie uur in de koelkast om op te stijven. Maak de panna cotta los van de vormpjes door een mesje rondom de rand te halen en stort ze op kleine bordjes.

Maak de saus door de suiker met wat druppels citroensap tot karamel te branden en hier de slagroom en een snuf zout door te roeren. Giet een dun straaltje karamelsaus over elke panna cotta.’

uit: Toscanini venticinque (helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

10 reacties

 1. Op mijn pakje gelatine staat: 12 blaadjes voor 1 liter vloeistof. Voor ik het probeer: hoe lukt dit recept met maar 1 blaadje gelatine?

 2. Volgens de koks van Toscanini is één blaadje echt voldoende; panna cotta moet namelijk heel zacht en romig blijven. Succes!

 3. Ik was aan het Googlen voor een goed recept, gisteren namelijk Panna Cotta gegeten bij L’Incontro, zo die was lekker! Wij gaan dit recept proberen, alvast bedankt! En ben ook benieuwd naar die van Toscanini =)

  Grts!

 4. Suiker vervangen door basterdsuiker.
  Chocoladeplaatje erop van pure chocolade met een beetje room.
  Heerlijk, kan niet mislukken!

 5. Ik heb hem vandaag gemaakt maar hij stijft niet op wat ik al gedacht had!!!jammer de smaak is heerlijk,ik ga hem morgen opnieuw maken maar dan met twee blaadjes gelatine.

 6. Wat zonde Sonja, we zullen Toscanini eens om opheldering vragen! Hopelijk morgen helemaal goed, alvast buon appetito!

 7. Ik heb deze panna cotta weer gemaakt en ik heb toch deze keer twee gelantine blaadjes gebruikt en wel een nacht laten opstijven en hij was heeeeeerlijk romig zoals een panna cotta moet zijn.bedankt voor het recept ik ga deze zeker nog vaak maken.gr sonja

 8. Op zoek naar een origineel panna cotta recept, kwam ik hier terecht.
  Meteen aan de slag met het recept. Ik heb vaker panna cotta gemaakt en ook in Italië geproefd.
  Dit recept is nu al mijn favoriet. Heerlijk!

 9. Ik heb hem eergisteren gemaakt en gisteren gegeten. In verband de ervaring van Sonja toch voor de zekerheid 2 blaadjes gelatine gebruikt en hij was echt súper lekker!
  Ik heb nu ook vertrouwen dat 1 blaadje ook moet kunnen: hij was net iets te stijf nog vergeleken met wat ik laats in Italië at.

  Dit ga ik zeker vaker maken als we visite krijgen!

 10. De eerste keer dat ik deze panna cotta maakte heb ik voor de zekerheid 2 blaadjes gelatine gebruikt. Een maand ervoor was ik op vakantie in Italië en daar echt zulke heerlijke panna cotta gegeten, die wilde ik evenaren.
  Wat bleek dit een goed recept! Heel duidelijk en makkelijk te volgen en het resultaat was geweldig: zó smaakvol en acht!.
  Het resultaat was zo stevig dat ik er vertrouwen in kreeg hem met 1 blaadje gelatine te kunnen maken, waarbij hij waarschijnlijk precies zo mooi zacht zal worden als in Italië.

  Gisterenavond heb ik het recept daarom weer gemaakt. Met iets minder suiker (60 ipv 80g) en 1 blaadje gelatine. Ze staan nu op te stijven om overmorgen van te genieten, wanneer we visite krijgen. Ik kan niet wachten ^_^!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *