Ga op pad met onze City Walks!

Panna cotta uit Toscanini venticinque

Zoals ik jullie gisteren beloofde vandaag een voorproefje uit het kookboek Toscanini venticinque, dat vorige week werd uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2010 in de categorie Chefs. Aangezien ik bij Toscanini ooit de lekkerste panna cotta kreeg voorgeschoteld, het recept waarmee je dit thuis zou moeten kunnen evenaren:

Ingrediënten
(voor 6 vormpjes)

750 ml slagroom
1 vanillestokje, opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt
80 g suiker
1 blaadje gelatine, geweekt in koud water
1 eetlepel bruine rum

‘Onze dolci-maakster uit Azerbeijan, Madina Mamedova, maakt de lekkerste panna cotta. Het enige probleem is dat ze dit volledig op gevoel doet dus als ze op vakantie is, is er geen nauwkeurig recept van de panna cotta. Wat tot gevolg heeft dat zes weken lang de panna cotta soms te hard en soms te zacht is, en iedereen een zucht van verlichting slaakt als ze weer terug is.

Voor dit boek hebben we het wetenschappelijk aangepakt; als je het recept precies volgt kan het niet mislukken. Je hebt wel een digitale weegschaal nodig.

Doe 500 ml room, suiker en vanillestokje in een pan en weeg hem. Zet op het vuur, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat inkoken tot lichtgeel en wat ingedikt. Weeg af en toe. Als het geheel 170 gram minder weegt van het vuur halen en het vanillestokje eruit vissen. Het vanillestokje kun je afspoelen en laten drogen, en dan in een pot stoppen met suiker; zo maak je je eigen vanillesuiker. De geweekte gelatine uitknijpen en door de hete room roeren tot het is opgelost. Laat afkoelen, roer af en toe door.

Spoel de vormpjes om met rum. Klop de rest van de slagroom lobbig en meng hem door het slagroom-gelatinemengsel; giet in de vormpjes. Zet minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven. Maak de panna cotta los van de vormpjes door een mesje rondom de rand te halen en stort ze op kleine bordjes. Giet er een dun straaltje karamelsaus over.

Voor de karamelsaus heb je het volgende nodig:
100 g suiker
wat citroensap
250 ml slagroom
zout

Maak de saus door de suiker met wat druppels citroensap tot karamel te branden en hier de slagroom en een snuf zout door te roeren.’

Nog meer recepten van Toscanini uitproberen? Toscanini venticinque is te koop via bol.com via deze link.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

7 reacties

  1. Op mijn pakje gelatine staat: 12 blaadjes voor 1 liter vloeistof. Voor ik het probeer: hoe lukt dit recept met maar 1 blaadje gelatine?

  2. Volgens de koks van Toscanini is één blaadje echt voldoende; panna cotta moet namelijk heel zacht en romig blijven. Succes!

  3. Ik was aan het Googlen voor een goed recept, gisteren namelijk Panna Cotta gegeten bij L’Incontro, zo die was lekker! Wij gaan dit recept proberen, alvast bedankt! En ben ook benieuwd naar die van Toscanini =)

    Grts!

  4. Suiker vervangen door basterdsuiker.
    Chocoladeplaatje erop van pure chocolade met een beetje room.
    Heerlijk, kan niet mislukken!

  5. Ik heb hem vandaag gemaakt maar hij stijft niet op wat ik al gedacht had!!!jammer de smaak is heerlijk,ik ga hem morgen opnieuw maken maar dan met twee blaadjes gelatine.

  6. Wat zonde Sonja, we zullen Toscanini eens om opheldering vragen! Hopelijk morgen helemaal goed, alvast buon appetito!

  7. Ik heb deze panna cotta weer gemaakt en ik heb toch deze keer twee gelantine blaadjes gebruikt en wel een nacht laten opstijven en hij was heeeeeerlijk romig zoals een panna cotta moet zijn.bedankt voor het recept ik ga deze zeker nog vaak maken.gr sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *