Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Radici Italiane – een pakket vol lekkers uit Florence, Pistoia, de Maremma of heel Toscane

Na lange reizen in Italië speelt de heimwee hier af en toe behoorlijk op. Gelukkig belde de postbode afgelopen week aan met een grote doos vol lekkers uit Toscane, een cadeautje van Radici Italiane, dat vanuit hun winkel in het Toscaanse Pistoia pakketten vol delicatessen verzorgt. Ideaal tegen de heimwee!

Thuis in Toscane

Saskia: ‘Mensen vragen me vaak naar mijn favoriete regio in Italië. Ga ik het liefste naar Puglia, naar Sicilië of naar Umbrië? Ondanks het feit dat ik die vraag eigenlijk niet kan beantwoorden, omdat elk stukje Italië me even lief is, ben ik in Toscane het meeste thuis.

Dat komt grotendeels door de tijd die ik in zowel Florence als Siena woonde, onder meer tijdens mijn zomerstudies Italiaans, de vrienden die ik daardoor in en rondom deze steden maakte en die ik nog elk jaar probeer te bezoeken.

Maar het komt ook omdat Toscane steeds op een mooie manier op mijn pad komt. Zo voerde mijn allereerste persreis voor Ciao tutti me naar Pistoia, waar ik toen (inmiddels bijna tien jaar geleden) nog nooit eerder was maar waar ik meteen verliefd werd op de sfeervolle piazza’s, de bergen rondom en de gastvrijheid van de locals.

Ik logeerde toen bij All’Ombra del Tiglio, een heerlijke bed & breakfast net buiten de stad, waar ik als gast zó enorm in de watten werd gelegd dat ik er stil van was (en dat gebeurt niet vaak). Elke ochtend verwenden Linda en haar moeder Marcia me met een fantastisch ontbijt en de kamer was eigenlijk te uitnodigend om er hele dagen op uit te trekken, om over het zwembad nog maar te zwijgen…

Vrienden en collega’s boekten er op mijn aanraden een vakantie en werden net zo verliefd op dit plekje als ik. Later vierde Willemijn er zelfs haar Toscaanse bruiloft en mocht ik ceremoniemeester zijn in een sprookjesachtig decor in de heuvels buiten de stad, met Linda en Marcia als eregasten.

Toscane bij je thuis

Dit najaar keerde ik weliswaar terug naar Toscane, maar niet naar Pistoia. Ik moest tijdig zuidwaarts vanwege de Ciao tutti-lezersreizen en wilde in Florence graag de tijd hebben om research te doen voor mijn roman over Artusi.

Het toeval (of enige telepathie) wilde dat ik bij mijn vertrek uit Florence een mailtje kreeg van Linda, met de vraag naar mijn adres. Haar broer Tommaso, zo vertelde Linda, was samen met zijn vriendin namelijk met iets heel leuks bezig en wilde me graag verrassen.

Drie dagen na thuiskomst – de wasmachine draaide nog overuren en mijn koffer stond nét weer in de kelder – stond de postbode voor de deur met een enorme doos. Uit Toscane, zo vertelde hij, en met een knipoog voegde hij eraan toe: ‘Vast iets lekkers!’

Daar had hij helemaal gelijk in, want de doos bleek vol lekkernijen uit Florence en omgeving te zitten: koffie die is gebrand in Oltrarno, cantuccini van Leonardo (bij de Mercato di Sant’Ambrogio in Florence), bier met de symbolen van het calcio storico, wijn uit de heuvels rondom Fiesole, olijfolie uit de heuvels rondom Vinci, bijzondere Zolfino-boontjes uit de Valdarno, kastanjecrème uit de Mugello, pasta van een familiefabriek in de Chianti

Op het bijbehorende kaartje vertelden Tommaso en zijn vriendin Denise meer over hun favoriete producten, stuk voor stuk op en top Toscaans en gemaakt met de grootste zorg en aandacht.

Dit oog voor detail zie je niet alleen terug in de producten afzonderlijk, maar ook in het pakket als geheel: een prachtige box (die ik bewaar voor knipsels, foto’s en kaartjes), met mooi verpakte producten (zo hadden de breekbare zaken een mooi jasje van jute met een geruit strikje) en een persoonlijk kaartje waarop de Duomo van Florence prijkt.

Als ik Tommaso bel om hem te bedanken, vertelt hij: ‘Radici Italiane è il nostro modo per cercare solo il meglio tra i prodotti d’eccellenza del territorio toscano, per chi come noi non è mai sazio di scoprire, viaggiare, assaggiare.’

Nu ben ik het ontdekken, reizen en proeven nooit moe, maar met zo’n box vol Toscaanse delicatessen in huis wordt het allemaal net even leuker. Ik heb meteen wat adressen van producenten genoteerd voor een volgend bezoek aan Toscane.

Ook Tommaso zelf is nooit klaar met ontdekken, reizen en proeven, want na deze Florence Box (die verkrijgbaar is in drie groottes) introduceerde hij samen met Denise ook een pakket met delicatessen uit de Maremma, de ongerepte streek in het zuiden van Toscane, en een pakket met lekkers uit Pistoia. Je vindt alle boxen via deze link.

Ook daar zal vast weer veel lekkers in zitten, maar ik dompel me komende dagen eerst lekker onder in een Florentijns feestmaal, van de cantuccini bij de koffie tot de werkelijk zalige witte Zolfini-boontjes met een scheut olijfolie en rozemarijn. Heerlijk zo, Toscane thuis!’

Bestel je eigen box van Radici Italiane

Wil je ook zo’n box vol Toscaanse lekkernijen bestellen voor jezelf of om cadeau te doen? In de webshop van Radici Italiane vind je vier verschillende boxen – Florence, Maremma, Pistoia en Toscane – in drie verschillende maten: S (met vijf delicatessen), M (met acht producten) en L (met tien lekkernijen).

Wil je op de hoogte blijven, volg Radici Italiane dan via Facebook en/of Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief (onder aan de website).

Op de website vind je ook een aantal blogs en video’s over de verschillende producten én over de plekken in Toscane waar deze worden gemaakt. Zo reis je samen met Tommaso en Denise door Toscane en geniet je virtueel van de achtergrondverhalen bij alle delicatessen in je box.

Ben je in Toscane, dan kun je de box (na je online bestelling) ook ophalen in Pistoia, bij de Radici Italiane showroom aan de Via della Madonna 7. Je krijgt dan 10% korting op het aankoopbedrag.

Proef de lekkerste Toscaanse delicatessen

In hun winkel aan de Via della Madonna 7 in Pistoia kun je ook terecht voor een proeverij van onder meer twee soorten extra vergine Toscaanse olijfolie, cialde uit Montecatini, cantuccini en vin santo.

Natuurlijk kun je daarna ook wat lekkers meenemen voor op je vakantieadres, als souvenir en/of als cadeautje voor de thuisblijvers.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *